Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 06

Sunkiausias kuprines neša antrokai

Keturi iš dešimties Kauno pradinukų į mokyklą eina su sunkesnėmis nei rekomenduojama kuprinėmis. Tokius rezultatus pateikia Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai, apibendrinę akcijos „Pradinuko kuprinė: ar ne per sunki?“ rezultatus.
Vokiškų knygelių ir kitų priemonių pilna kuprinė.
Kuprinė / I.Simonaitytės bibliotekos nuotr.

 Visuomenės sveikatos priežiūros specialistai akcijos metu pasvėrė beveik 1100 pradinukų ir jų kuprinių trečdalyje Kauno mokyklų. Iš jų 40 proc. mokinių kuprinių svoris buvo didesnis nei rekomenduojamas. Didžiausią mokyklinių nešulių svorį sudarė knygos ir gaivių gėrimų buteliai. Akcija parodė, kad sunkiausias kuprines iš pradinukų neša antrokai. Laikantis rekomendacijų, vaiko kuprinės svoris neturėtų viršyti 10 proc. vaiko svorio. Tačiau antrąją klasę lankančių kauniečių nešuliai dažnai šią normą viršydavo net kelis kartus. Sunkiausia antroko kuprinė svėrė net 6 kilogramus. Įvertinus tai, kad vidutinis antroko svoris yra apie 30 kilogramų, tai kuprinė svėrė dvigubai daugiau nei rekomenduojama.

Mažiausiai viršijančių svorių rasta pirmokų kuprinėse: beveik trečdalis (28 proc.) pirmaklasių nešė daugiau nei 10 proc. jų svorio sveriančias kuprines.

Per sunkios kuprinės - tiesiausias kelias į stuburo ligas

Specialistai primena, jog esant netaisyklingai laikysenai, ypač krūtinės ląstos ir stuburo deformacijoms, vidaus organai suspaudžiami, jų veikla apsunkinama, išsivysto įvairūs negalavimai. Pastebėti vaiko laikysenos sutrikimus pirmiausia gali tėvai. Reikėtų tiesiog paprašyti vaiko ramiai pastovėti suglaudus kojas. Pastebėję laikysenos sutrikimus, tėveliai turėtų nedelsdami kreiptis į vaikų gydytoją.

Tėvams taip pat patariama atkreipti dėmesį, ką savo kuprinėse į mokyklą nešasi vaikai. Kai kurie jų – nereikalingi ir tik apsunkina kuprinės svorį. Pati mokyklinė kuprinė turėtų būti parinkta tinkamai: kuprinės forma turi būti ergonomiška bei atitinkanti fiziologinę vaiko stuburo formą. Diržų ilgis turi reguliuotis, nes skirtingu metų laiku vaikas vilki ne vienodo storio drabužiais. Tuščia pradinuko kuprinė turėtų sverti ne daugiau kaip 700 g. o vyresniųjų klasių moksleivių – ne daugiau kaip 1000g. Mokyklinės kuprinės svoris su knygomis ir kitomis mokyklinėmis priemonėmis, turi sverti ne daugiau nei 10 proc. vaiko svorio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius