Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 20

Svečiuose pas senovinės technikos „gelbėjimo“ meistrus (nuotraukos)

Greičiausiai retas kuris žino, kad Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiose restauravimo dirbtuvėse „naujam gyvenimui“ buvo prikelti net du legendiniai vokiečių gamybos traktoriai „Lanz Bulldog“, kurie šiuo metu yra bene vieninteliai tokie važinėjantys Baltijos regione. Vienas jų, prieš 70 m. ilgus metus yra tarnavęs Australijos žemės ūkyje.
Restauracijos remonto dirbtuvėse kiekvienas specialistas savo darbą atlieka labai atsakingai.
Restauracijos remonto dirbtuvėse kiekvienas specialistas savo darbą atlieka labai atsakingai. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Gidu po restauravimo dirbtuves „15min“ tapo čia dirbantis Erikas Juškevičius. Vaikštinėjant po dirbtuves paaiškėjo, kad čia restauruojami ne tik traktoriai, bet ir garo mašinos, senoviniai kasos aparatai, automobiliai. Prie technikos, kuri verta būti istoriniais paminklais, darbuojasi šešių kompetentingų žmonių kolektyvas.

Šiuo metu po restauravimo dirbtuvių stogu „glaudžiasi“ trys XIX a. pabaigos portatyviniai garo varikliai (lietuvių liaudyje vadinami „lokomobiliais“), keturi kultiniai vokiečių traktoriai „Lanz Bulldog“, kurių gamyba prasidėjo ir tęsėsi nuo 1929 iki 1956 m., 1924 m. pagamintas „Ford Model T“ automobilis bei daugiau kaip 100 m. skaičiuojančių 15-os kasos aparatų kolekcija.

Siekiant atgaivinti senąją techniką jau yra įdėta daug darbo. Skirtingai nei eilinės darbo dienos, visų senų technikos paminklų restauracijos laikas skaičiuojamas darbo valandomis. Pavyzdžiui, visiškai restauruoti garo mašiną užtrunka 1500-2000 darbo valandų. Priklausomai nuo technikos būsenos, gali tekti dirbti ir ilgiau.

Senovinių technikos paminklų ir jų detalių paieškos

E.Juškevičius pasakojo, kad norit įsigyti senovinę transporto priemonę tenka keliauti ir į svečias šalis: „Nuvažiuoji į Vokietiją, nusiperki žurnalą ir skambini pagal skelbimus“, – sakė E.Juškevičius. Technikos ieškoma ir internete, tačiau būna atvejų, kuomet nuvykus į užsienį paaiškėja, kad pardavėjas nori pirkėją apgauti, vietoj tikro, seno technikos eksponato, siūlo gerokai naujesnį, ar net pagamintą kito gamintojo.

Buvo atvejis, kuomet nuvykus į Olandiją pirkti traktoriaus paaiškėjo, kad tai ne originalus „Lanz Bulldog“ traktorius , nors pardavėjas telefonu buvo garantavęs, kad tai autentiškas daiktas, o viso labo šiek tiek modifikuotas, bei gerokai vėliau Lenkijoje pagamintas „Ursus“. Prisiminė E.Juškevičius pridūręs, kad pasaulyje yra daug falsifikatų.

„Buvo atvejis, kuomet nuvykus į Olandiją pirkti traktoriaus paaiškėjo, kad tai ne originalus „Lanz Bulldog“ traktorius , nors pardavėjas telefonu buvo garantavęs, kad tai autentiškas daiktas, o viso labo šiek tiek modifikuotas, bei gerokai vėliau Lenkijoje pagamintas „Ursus“, – prisiminė E.Juškevičius pridūręs, kad pasaulyje yra daug falsifikatų.

Restauruojant senovinę techniką neretai prireikia trūkstamų detalių. Išlaikant autentiškumą dalis detalių restauruojama Lietuvoje, dalis perkama iš Vokietijos, Olandijos, Anglijos.

„Tam, kad išlaikyti senąsias technologijas ir restauravimo būdus, tenka atsižvelgti į kolegų specialistų, turinčių didesnę restauravimo patirtį, rekomendacijas. Negalime daryti to, kas šauna į galvą, nes taip šios unikalios mašinos praranda vertę“, – sakė E.Juškevičius.

E.Juškevičius nesunkiai skiria tikrąsias, originalias legendinio vokiečių inžinieriaus Henry Lanzo sukonstruotų traktorių dalis, nuo pagamintų vėliau neoriginalių dalių. Taip pat žino preliminarias jų kainas. Nerestauruotas „Lanz Bulldog“ traktorius Vokietijoje kainuoja nuo 10 iki 20 tūkst. eurų. Tuo tarpu po restauracijos ir bėgant metams kaina palaipsniui auga iki 35-95 tūkst. eurų.

Kasos aparatai

Daugiau kaip prieš 100 metų kompanija „National“ pradėjo gaminti kasos aparatus Amerikoje.

Pagrindinė žvilgančio kasos aparato misija buvo malonios atmosferos suteikimas nelabai maloniam pinigų mokėjimo procesui, taip pat tai buvo ir pinigų apskaitos įrankis. Pamatęs žvilgantį kasos aparatą, pirkėjas tarsi pamiršdavo, kad netrukus neteks kokios tai pinigų sumos. „National“ tai buvo vienas didžiausių to meto gamintojų, Vokietijoje turėjęs savo distributorių, kuris gautus aparatus iš užjūrio šiek tiek pakeisdavo: pritaikydavo aparatus vietinei valiutai. Taip pat pagal pirkėjo pageidavimus priderindavo pagrindinę kasos aparato puošmeną – vadinamą „karūną“.

„Mūsų kolekcijoje yra Vokietijoje, Šveicarijoje, Švedijoje, Anglijoje, Olandijoje, Norvegijoje naudotų aparatų. Tai unikalūs technikos paminklėliai su labai sudėtingais mechanizmais, niekuo nenusileidžiantys šiuo metu naudojamiems kasos aparatams“, – sakė E.Juškevičius.

Į kauniečių restauratorių rankas kasos aparatai pakliūva labai skirtingo stovio. Seniausias jų pagamintas 1894 metais, ir šiandien puikiai veikia. Detales restauratoriai perka iš kitų kolekcionierių arba panaudoja iš nepataisomų aparatų.

Prekybos miestelio „Urmas“ Rinkodaros vadovas Jonas Plenta informavo, kad kad visi minėti restauruoti ir atnaujinti istoriniai daiktai bei mechanizmai greitai bus eksponuojami prekybos miestelio „Urmas“ teritorijoje, kuriai galės grožėtis kauniečiai ir miesto svečiai.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius