Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Teismas: pagrindinis Trakų senamiesčio planas – negaliojantis

Teismui neskundžiama nutartimi negaliojančiu pripažinus daugiau nei prieš dvidešimtmetį patvirtintą Trakų senamiesčio specialųjį planą, viliamasi, kad bus išspręsti ginčai dėl statybų mieste. Vis dėlto miesto valdžia baiminasi, kad kol nėra šio dokumento, suplanuoti projektai liks įstrigę. Šią savaitę Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išplėstinė teisėjų kolegija neskundžiama nutartimi nusprendė, kad Trakų senamiesčio specialusis planas yra negaliojantis, nes nebuvo tinkamai paskelbtas.
Arūnas Gelūnas
Arūnas Gelūnas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Nustatyta, jog byloje ginčijamas norminis teisės aktas nėra paskelbtas įstatymų nustatyta tvarka, nors tai buvo būtina sąlyga jam įsigalioti. Nepaskelbtas režimas jo priėmimo dieną įregistruotas Teritorijų planavimo dokumentų registre kaip savivaldybės specialusis planas, o tai negali būti pripažintas norminio akto oficialiu paskelbimu. Kolegija konstatuoja, kad įstatymų nustatyta tvarka nepaskelbto, todėl nepradėjusio galioti norminio administracinio akto teisėtumo tyrimas yra neteismingas administraciniam teismui. Atsižvelgiant į tai, byla dėl režimo teisėtumo tyrimo nutrauktina“, – rašoma teismo nutartyje.

Teisme Seimo nariai Jonas Liesis, Arūnas Gelūnas, Remigijus Žemaitaitis ir Juozas Baublys siekė išaiškinimo, ar Kultūros vertybių apsaugos departamento direktoriaus 1996 metai patvirtintas Trakų senamiesčio tvarkymo ir naudojimo režimas (specialusis planas), neprieštarauja Teritorijų planavimo įstatymui ir Vyriausybės nutarimui dėl iki šio įstatymo patvirtintų teritorijų planavimo dokumentų.

Seimo narių teigimu, Trakų senamiesčio specialusis planas prieš jį tvirtinant nebuvo suderintas, viešai apsvarstytas ir patikrintas institucijų.

Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Kvedaravičius BNS sakė, kad teismo sprendimas yra svarbus ne
vienai šiuo metu teisme nagrinėjamai bylai dėl projektų Trakuose.

„Šis teismo sprendimas yra be galo svarbus miestui, nes sudaro prielaidas tikėtis, kad suplanuoti miestui būtini projektai nebebus
dirbtinai stabdomi. Anksčiau keltas šitas klausimas, tačiau buvo Konstitucinio Teismo išaiškinimas, kad dokumentas galioja. Tiesa, matyt, šiame teisme klausimas buvo formuluojamas kitaip. Taigi, tuo Konstitucinio Teismo sprendimu vadovavosi Kultūros paveldo departamentas ir Parko direkcija“, – sakė jis.

Anot D.Kvedaravičiaus, kol kas nėra aišku, kaip toliau bus elgiamasi panaikinus vieną pagrindinių miesto teritorijų planavimo dokumentų.

„Deja, teismas nepasisakė, kaip toliau reikėtų elgtis institucijoms, nors šio sprendimo laukė žemesnės instancijos teismai, kurie nagrinėja ne vieną bylą dėl objektų Trakuose rekonstrukcijos. Taigi esame patekę į tam tikrą teisinį vakuumą, kai pagrindinis teisės aktas, kuriuo anksčiau buvo priimami sprendimai, paskelbtas negaliojančiu“, – kalbėjo administracijos direktorius.

Pasak jo, šiuo metu rengiamas naujas Trakų senamiesčio specialusis planas.

„Vienos konkrečios problemos nebuvo. Tiesiog tiek šis planas, tiek parko tvarkymo schema yra labai seniai patvirtinti dokumentai ir neatitinka šiandienos aktualijų. Pagrindinis dalykas, kad jame ne visada buvo konkretumo, palikta erdvės interpretacijoms, todėl viskas priklausydavo nuo valdininko sprendimo. Šiuo metu Kultūros paveldo departamento užsakymu rengiamas naujas planas, mes taip pat išsakėme savo pastabas. Tačiau matome, kad vėl greičiausiai nebus atsižvelgta į miesto poreikius, o tik koncentruojamasi į paveldo saugojimą“, - sakė D.Kvedaravičius.

Jis sutiko, kad susiklosčius tokiai situacijai, kai negalioja senas dokumentas ir dar neparengtas naujas, projektai mieste gali likti įstrigę.

„Šito ir bijome. Ir kad kai kurios organizacijos tiesiog vilkins procesus“, – teigė jis.

Verslininkas Darius Nedzinskas, Trakuose planuojantis investuoti į autobusų stoties su parduotuve rekonstrukcijos projektą, BNS sakė, kad teismo sprendimas turės įtakos kitoms byloms teisme.

„Kai pradėjome projektą 2015 metais, nuo pat pradžių sakėme, kad tas KPD patvirtintas reglamentas, nėra specialusis planas ir negali būti mums taikomas. Džiugu, kad mūsų įžvalgos patvirtintos oficialiai. Tai liečia ne tik mano projektą – šiuo dokumentu Trakuose buvo viskas reglamentuojama. Visos bylos, kurios buvo pradėtos prieš mano projektą grįstos šiuo dokumentu, kuris, pasirodo buvo negaliojantis. Bandyta pasakyti, kad bendrasis ir detalieji planai, sklypo paskirties keitimas neatitinka to dokumento“, – tvirtino verslininkas.

Šią savaitę Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išplėstinė teisėjų kolegija neskundžiama nutartimi nusprendė, kad Trakų senamiesčio specialusis planas yra negaliojantis, nes nebuvo tinkamai paskelbtas.

„Nustatyta, jog byloje ginčijamas norminis teisės aktas nėra paskelbtas įstatymų nustatyta tvarka, nors tai buvo būtina sąlyga minėtam jam įsigalioti. Nepaskelbtas režimas jo priėmimo dieną įregistruotas Teritorijų planavimo dokumentų registre kaip savivaldybės specialusis planas, o tai negali būti pripažintas norminio akto oficialiu paskelbimu. Kolegija konstatuoja, kad įstatymų nustatyta tvarka nepaskelbto, todėl nepradėjusio galioti norminio administracinio akto teisėtumo tyrimas yra neteismingas administraciniam teismui. Atsižvelgiant į tai, byla dėl režimo teisėtumo tyrimo nutrauktina“, - rašoma teismo nutartyje.

Teisme Seimo nariai Jonas Liesis, Arūnas Gelūnas, Remigijus Žemaitaitis ir Juozas Baublys siekė išaiškinimo, ar Kultūros vertybių apsaugos departamento direktoriaus 1996 metai patvirtintas Trakų senamiesčio tvarkymo ir naudojimo režimas (specialusis planas), neprieštarauja Teritorijų planavimo įstatymui ir Vyriausybės nutarimui dėl iki šio įstatymo patvirtintų teritorijų planavimo dokumentų.

Seimo narių teigimu, Trakų senamiesčio specialusis planas prieš jį tvirtinant nebuvo suderintas, viešai apsvarstytas ir patikrintas institucijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius