-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 05 08

Užsieniečiai piešia kitokį vaizdą

Žinomi užsienio ekspertai, itin tiksliai nuspėję ankstesnių rinkimų į Europos Parlamentą (EP) rezultatus, jau pateikė ir šių rinkimų prognozę. Ji labai skiriasi nuo to, ką žada Lietuvoje atliktos apklausos, ir šiek tiek glumina mūsų krašto politikus.
Europos parlamentas.
Europos parlamentas. / BFL nuotr.
Temos: 1 Rinkimai

Garsūs akademikai Simonas Hixas ir Nickas Vivyanas iš Londono ekonomikos mokyklos bei Michaelas Marshas iš Dublino Šventosios Trejybės koledžo neseniai paskelbė prognozę, kiek ir kokių partijų atstovai pateks į EP. Jie įsitikinę, kad Lietuvoje rezultatai bus labai panašūs į praėjusių metų Seimo rinkimų rezultatus.

Tikisi pasirodyti geriau

Akademikai mano, jog 2004–ųjų rinkimuose 2 mandatus iškovojusi Tėvynės sąjunga, vėliau susijungusi su Lietuvos krikščionimis demokratais (TS–LKD), šiemet į EP išsiųs 3 atstovus. Tačiau TS–LKD rinkimų į EP štabo vadovas Arvydas Vidžiūnas kalbėdamas su LŽ spėjo, kad užsienio ekspertai nėra pakankamai įsigilinę į situaciją. „Mūsų rezultatai tikrai bus kur kas geresni nei prognozuojama. Padvigubinus šį skaičių jau būtų neblogas pasirodymas. Nors teko priimti sunkius sprendimus, Lietuvos piliečiai į tai žvelgia išmintingai, ir mūsų partijos reitingai kol kas neprasti“, – pridūrė jis.

Daug geresnio rezultato nei prognozuojama tikisi ir 1 mandatą EP turinti „Tvarkos ir teisingumo“ partija. Užsienio akademikai spėja, kad šiemet ji gaus 2 mandatus. „Mes mąstome apie 3“, – sakė „tvarkiečių“ rinkimų štabo vadovas Vytautas Kamblevičius. Jis tikino, kad pati partija dar neužsakė gyventojų apklausos, kuri parodytų, kokių rezultatų „tvarkiečiai“ gali tikėtis po rinkimų, tačiau tokios galimybės neatmetė.

Vietų iškovos ir TPP?

Užsienio ekspertai skelbia, jog Lietuvos socialdemokratų atstovų skaičius EP nesikeis, jie į šią instituciją siųs 2 savo narius. Partijos rinkimų štabo vadovas Juozas Olekas tvirtino, kad tikisi geresnio rezultato. „Toks skaičius yra minimalus. Manome, jog turėtume iškovoti 3 arba 4 mandatus“, – pareiškė jis.

Mūsų rezultatai tikrai bus kur kas geresni nei prognozuojama. Padvigubinus šį skaičių jau būtų neblogas pasirodymas. Nors teko priimti sunkius sprendimus, Lietuvos piliečiai į tai žvelgia išmintingai, ir mūsų partijos reitingai kol kas neprasti. Pridūrė A.Vidžiūnas.

Rekordines žemumas pasiekusios Tautos prisikėlimo partijos (TPP) reitingas, ekspertų manymu, nepakiš šiai politinei jėgai kojos į EP išsiųsti 2 atstovus. „Apklausų duomenys mums piešia kur kas liūdnesnę perspektyvą. Būčiau sužavėtas, jei pasitvirtintų užsieniečių prognozė“, – aiškino pirmas į TPP sąrašą įrašytas parlamentaras Saulius Stoma.

Nenori per daug

Didžiausią nuostolį užsienio ekspertai prognozuoja per praėjusius rinkimus daugiausia mandatų iškovojusiai Darbo partijai – vietoj 5 europarlamentarų ji gali tikėtis tik vieno. „Darbiečių“ lyderis Viktoras Uspaskichas LŽ tvirtino ir nenorintis pakartoti ankstesnės sėkmės, mat 3 DP atstovai Europarlamente paliko politinę jėgą. „Tikimės 2 vietų. Užsakėme apklausas ir manome, kad tiek turėsime. O kam reikalingos 5 vietos? Kas iš to, kad turėjome 5 mandatus. Žinome Lietuvos europarlamentarų galimybes EP, todėl nieko ypatingo nesiruošiame daryti, – tvirtino pirmas sąraše esantis V.Uspaskichas. – Kai kurie mūsų europarlamentarai pasinaudojo partija. Geriau jau 2 atstovai, bet ištikimi. Aš juk negaliu pasakyti, kad kada nors būsiu neištikimas Darbo partijai.“

Užsienio ekspertai po 1 mandatą EP prognozuoja ir Liberalų sąjūdžiui bei Liberalų ir centro sąjungai. Tuo metu Valstiečių liaudininkų sąjunga (VLS), turinti 1 atstovą EP, per šiuos rinkimus esą neiškovos nė vieno mandato. VLS vadovaujantis Ramūnas Karbauskis LŽ teigė, jog užsienio ekspertai veikiausiai nežino, kokie pokyčiai vyksta Lietuvoje po Seimo rinkimų. „Mes vieninteliai galime pretenduoti į žmonių požiūrio pokytį, – dėstė jis. – Turime šansų, bet kaip bus, parodys rinkimai.“

Apklausos nesutampa

Lietuvoje atliktų naujausių tyrimų duomenys piešia kiek kitokį vaizdą po EP rinkimų nei užsienio ekspertai. Apklausos rodo, kad daugiausia palaikymo gali tikėtis socialdemokratai – 12,2 proc., TS–LKD – 9,8 proc., partija „Tvarka ir teisingumas“ – 8,9 proc. rinkėjų. „Darbiečius“ remia 7,2 proc., liberalcentristus – 4,4 proc., Liberalų sąjūdį – 3,3 proc., VLS – 2,3 proc., TPP – 2,3 proc. rinkėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius