Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 19

Vaiko teisių tarnyba pernai gavo 10 prašymų dėl neteisėtai išvežtų bei parvežtų vaikų

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba skelbia pernai gavusi 5 prašymus dėl neteisėtai parvežtų ar laikomų Lietuvoje vaikų. Tiek pat kreipimųsi sulaukta ir dėl iš Lietuvos išvežtų vaikų.
Vaikai
Vaikai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 Vaikai

Anot tarnybos, pastaruosius kelerius metus daugiausia vaikų iš Lietuvos išvežama į Jungtinę Karalystę ir į Italiją, taip pat iš šių šalių daugiausiai vaikų neteisėtai išvežama į Lietuvą ar laikoma joje.

Praėjusiais metais gauti 5 prašymai dėl neteisėtai parvežtų ar laikomų Lietuvoje vaikų. Vienu atveju motina, neteisėtai atvežusi vaiką į Lietuvą iš Jungtinės Karalystės, grįžo atgal į įprastinės vaiko gyvenamosios vietos valstybę, todėl prašymo nagrinėjimas buvo nutrauktas.

Du prašymai dėl iš Italijos ir iš Ispanijos į Lietuvą atvežtų vaikų iki 2009–ųjų pabaigos buvo sprendžiami tarnyboje.

Vienas prašymo dėl iš Airijos į Lietuvą atvežto vaiko nagrinėjimas nutrauktas, nes motina su vaiku išvyko į Lenkiją, todėl prašymas persiųstas Lenkijos centrinei institucijai.

Penktojo prašymo dėl iš Airijos į Lietuvą parvežto vaiko nagrinėjimas truko 4 mėnesius, nes pareiškėjos prašymo dėl teisinės pagalbos suteikimo nagrinėjimas užtruko daugiau nei 3 mėnesius.

Anot pranešimo, dažniausiai pasitaikanti situacija – nutrūkus tėvų santykiams ar iširus mišriai santuokai, taip pat susidūrus su finansiniais sunkumais, vienas iš tėvų nusprendžia kartu su vaiku grįžti į savo kilmės šalį be kito sutikimo.

Pastebima, kad vaikai, dėl kurių neteisėto atvežimo į Lietuvą pernai nagrinėti ankstesniais metais gauti prašymai, buvo iki 3 metų amžiaus, į Lietuvą dažniausiai atvykę su motinomis.

„Minėtų prašymų nagrinėjimas yra sudėtingas, kadangi tokio amžiaus vaikui svarbi motinos globa, o motinos dažniausiai nurodo, kad jos negali grįžti į užsienio valstybę, iš kurios vaikas buvo neteisėtai išvežtas, dėl finansinių bei asmeninių problemų, iškilusių joms gyvenant užsienyje“, – teigiama pranešime.

Pasak tarnybos, pernai gerokai sumažėjo prašymų dėl vaikų, neteisėtai išvežtų iš Lietuvos į kitas valstybes ar laikomų jose. 2007–aisiais nagrinėta 15 tokių atvejų, 2008 metais – 17, o praėjusiais metais tarnyba gavo 5 tokius prašymus: 2 atvejai susiję su Jungtine Karalyste, kiti – su Airija, Lenkija ir Prancūzija.

Jungtinės Karalystės teismai vienu atveju priėmė sprendimą grąžinti vaiką į Lietuvą, kur jis ir buvo parvežtas. Kitu atveju Škotijos teismas nusprendė negrąžinti vaiko. Dėl dviejų vaikų, išvežtų į Prancūziją ir Lenkiją, gyvenamosios vietos nustatymo tėvai pernai bylinėjosi Lietuvos teismuose, o dėl išvežtos į Airiją mergaitės buvo nustatinėjama, ar jos įprastinės gyvenamosios vietos valstybe galima laikyti mūsų šalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius