-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 03 12

Vaistinėms leista užsiimti farmacine rūpyba

Seimas ketvirtadienį įteisino farmacinę rūpybą, kuria bus leidžiama užsiimti vaistininkams. Už Farmacijos įstatymo pataisas balsavo 87 parlamentarai, prieš buvo vienas, du susilaikė. Jose numatyta, kad farmacinė veikla, be kita ko, apims farmacinių paslaugų teikimą, farmacinę rūpybą, tam tikrų vaistinių preparatų gamybą ir kokybės kontrolę.
Receptas
Receptas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vaistininkai turės teikti individualias konsultacijas pirkėjams apie jiems paskirtus medikamentus, spręsti su vaistinių preparatų vartojimu susijusias problemas, informuoti žmones apie vykdomas prevencines programas, galimybes dalyvauti sveikatinimo ir profilaktikos programose.

„Vaistinių darbuotojams bus suteiktos galimybės teikti ženkliai daugiau paslaugų, ypač pagyvenusiems, vienišiems žmonėms, kurie nori gauti papildomos informacijos. Pacientai dažniausiai prisiriša prie vienos vaistinės, prie vieno farmacininko, būtent ta nuostata, įpareigojanti atlikti daugiau veiksmų, yra labai teigiama“, – priimtas pataisas ketvirtadienį Seime žurnalistams komentavo sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

R.Šalaševičiūtės teigimu, vaistininkai taip pat galės sekti nuolatinių klientų sveikatos būklę, patarti, kaip jiems sveikiau gyventi.

„Pagal priimtas nuostatas, vaistininkai pirmiausia turės pateikti pilną ir išsamią informaciją apie vaistus, ko šiandien kartais pasigendame. Mūsų praktika rodo, kad dažnai vaistininkai pasiūlo brangiausius vaistus“, – pabrėžė ji.

R.Šalaševičiūtės teigimu, vaistininkai taip pat galės sekti nuolatinių klientų sveikatos būklę, patarti, kaip jiems sveikiau gyventi.

Svarstant Seime įstatymo pataisas dėl farmacinės rūpybos, siūlyta sudaryti galimybę vaistinėse skiepyti žmones. Tačiau priimtas teisės aktas to nenumato. Pasak ministrės, reikia labai išsamiai apsvarstyti tokią galimybę, įvertinti visas rizikas, kad nebūtų padaryta žalos žmonių sveikatai.

Nustatyta, kad vaistinės, prieš pradėdamos teikti farmacinės rūpybos paslaugas, apie tai ne vėliau kaip prieš 14 darbo dienų turės pranešti Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai, pateikdamos sveikatos apsaugos ministro nustatytos formos pranešimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius