-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 02 02

Vasario 1 dieną mirė Vydūno krikšto dukra ilgaamžė Gražbylė Venclauskaitė

Trečiadienį, vasario 1 dieną, mirė Gražbylė Venclauskaitė, kuriai dar šį pavasarį, gegužės 31 dieną, būtų sukakę 105-eri. Tai Lietuvos teisininkė, advokatė, pirmoji Šiaulių miesto garbės pilietė. G.Venclauskaitė buvo filosofo ir mąstytojo Vydūno krikšto dukra.
Gražbylė Venclauskaitė
Gražbylė Venclauskaitė / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Šiaulių savivaldybės puslapyje informuojama, kad vasario 1 dieną, eidama 105-uosius metus, mirė advokatė, Šiaulių miesto Garbės pilietė Gražbylė Venclauskaitė.

Profesorius Vytenis Rimkus apie ją yra rašęs: „Ji gimė ir augo įžymioje šeimoje, kurioje kiekvienas iš jos narių, o ir visi drauge sutapo su istorijos vyksmu ir įaugo į Šiaulių miesto ir visos Lietuvos buvimą ir raidą kaip neatsiejama jos dalis.

Pragyventa sudėtinga epocha – dvi nepriklausomos Lietuvos, du pasauliniai karai, patirti pasiekimai ir nesėkmės, būta skaudžių netekčių, tačiau Tėvynės vizija buvo negęstantis kelrodis visuose Gražbylės ir jos artimųjų gyvenimo vingiuose.

Tuose takuose kaip atspirties kelrodžiai iškyla Kazimiero Venclauskio, Stanislavos Jakševičiūtės-Venclauskienės, Danutės Venclauskaitės, Vydūno, Jono Šliūpo, Sondeckių ir eilės kitų vardai.“

G.Venclauskaitės pelenai turėtų būti palaidoti senosiose Šiaulių kapinėse, šalia jos tėvo Kazimiero Venclauskio – toks buvo jos priešmirtinis noras.

Kartu su seserimi Gražbylė Venclauskaitė padovanojo miestui dovaną – Venclauskių šeimos rūmus, kuriuose įsikūrė Šiaulių ,,Aušros“ muziejus.

1995-aisiasis už drąsą gelbstint holokausto aukas Izraelio valstybė suteikė Gražbylei Venclauskaitei Pasaulio tautų teisuolio apdovanojimą.

Atsisveikinti su Gražbyle Venclauskaite šiauliečiai ir miesto svečiai kviečiami Šiaulių gedulo namų (Tilžės g. 200) Didžiojoje salėje vasario 2 dieną nuo 10 iki 19 val. ir vasario 3 d. nuo 13 iki 15 val. Žinomos šiaulietės laidotuvės vyks vasario 3 d. 15 val.

G.Venclauskaitė visada palaikė glaudžius ryšius su Lietuvos skautija. Pati yra šios organizacijos pirmtakė Lietuvoje.

Skautai – apie vyriausiąją Lietuvos sesę Gražbylę

Kas ji pasauliui? Antrojo pasaulinio karo metais su motina ir seserimi gelbėjo žydus. 1995 m. jai suteiktas Pasaulio tautų teisuolės vardas, 2000 m. įteiktas Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius.

Kas ji Lietuvai? Nuostabių, Lietuvos valstybingumui ir kultūrai nusipelniusių tėvų dukra. Vydūno krikšto dukra.

Kas ji Lietuvai? Nuostabių, Lietuvos valstybingumui ir kultūrai nusipelniusių tėvų dukra. Vydūno krikšto dukra, jo sugalvoto unikalaus vardo įkūnytoja. 2013 metais apdovanota ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi.

Kas ji Šiauliams? Populiari miesto teisininkė, principingai besivadovavusi įstatymu ir sąžine. Šiaulių „Aušros“ muziejaus garbės mecenatė (1991 m. drauge su seserimi padovanojo miestui tėvų rūmus – dabartinius Venclauskių namus). 2000 m. jai suteiktas Šiaulių miesto Garbės pilietės vardas.

Kas ji mums? Mirgos draugovės skautė. Buvusi tunto adjutantė. Bendravusi su Baden-Powelliu. 1989 m. gegužės mėn. jos iniciatyva mieste atkurti skautai. Tunto vėliavos tėvūnė. Įvertinta Lelijos ordinu. Mūsų sesė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius