Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 18

VEKS apskundė Seimo pirmininką A.Valinską etikos sargams

Viešoji įstaiga „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) prašo Seimo etikos sargų įvertinti parlamento pirmininko Arūno Valinsko elgesį.
VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” direktorė Elona Bajorinienė.
VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” direktorė Elona Bajorinienė. / „Scanpix“ nuotr.

VEKS nuomone, A.Valinskas galėjo nusižengti Politiko elgesio kodekse įtvirtintoms nuostatoms ir pažeisti Konstitucijoje numatytą nekaltumo prezumpcijos principą.

Viešosios įstaigos vadovybės pasipiktinimą sukėlė vasario 3 dieną dienraštyje „Respublika“ išspausdintas Seimo pirmininko interviu, kuriame politikas pareiškė, kad „VEKS programų eilutės jau kelia ne tik abejonių dėl jų finansavimo skaidrumo. Kuo toliau, tuo labiau pasitvirtina įtarimai, kad lėšos ne tik švaistomos, bet ir vagiamos“.

„Turto iššvaistymas ir vagystė yra Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 184 ir 178 str. numatytos nusikalstamos veikos, už kurias skiriama kriminalinė bausmė. Nesant įsiteisėjusio apkaltinamojo nuosprendžio, Seimo pirmininkas negalėjo teigti, jog minėtos veikos VšĮ „Vilnius  Europos kultūros sostinė 2009“ buvo padarytos“, – teigiama Seimo Etikos ir procedūrų komisijai adresuotame rašte.

VEKS į Seimo etikos sergėtojus kreipėsi vasario 12 dieną, o vasario 13 dieną pranešta apie šios viešosios įstaigos finansininkės atleidimą iš darbo už šiurkščius pažeidimus ir kompetencijos stokos.

VEKS direktorės Elonos Bajorinienės pasirašytame dokumente teigiama, kad savo veiksmais vienas aukščiausių valstybės pareigūnų parodė nepagarbą įstatymams ir Konstitucijai.

„Manome, kad Seimo pirmininkas turėtų skatinti žmonių pasitikėjimą teise, valstybe ir jos institucijomis, o ne elgtis priešingai - tapti teisėju be teismo ir nesivadovaujant teise“, – tvirtino E.Bajorinienė.

Paprašyta pakomentuoti VEKS skundą, Seimo pirmininko atstovė spaudai Indrė Viržintė BNS sakė, kad A.Valinskas sprendimą dėl jo palieka priimti Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

„Tokia audringa reakcija rodo, kad pasakyta nuomonė, matyt, buvo nebe pagrindo“, – parlamento vadovo poziciją perdavė atstovė spaudai.

Kultūros ministerija, kuriai vadovauja A.Valinsko Tautos prisikėlimo partijos deleguotas Remigijus Vilkaitis, yra pareiškusi nepasitikėjimą visa VEKS vadovybe.

Nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ įgyvendinimą koordinuoja Kultūros ministerija ir Vilniaus savivaldybė. Šių dviejų institucijų įsteigta VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ yra viena iš nacionalinės programos vykdytojų.

2009 metais VEKS programai iš nacionalinio biudžeto skirta 25 mln. litų. Vilniaus savivaldybės biudžetas, kuriame taip pat turi būta numatyta pinigų viešajai įstaigai (apie 4 mln. litų), dar nepatvirtintas.

VEKS su kultūros projektų operatoriais ilgą laiką tvirtino, kad net peržiūrėjus programą papildomai vis tiek reikia 7 mln. litų. Vyriausybė yra pareiškusi daugiau pinigų neskirsianti.

Vilnius – pirmasis iš Rytų Europos ir Baltijos valstybių sostinių, gavusių prestižiniu laikomą Europos kultūros sostinės statusą. Šį statusą 2005 m. suteikė Europos Taryba. Europos kultūros sostine Vilnius 2009-aisiais tapo kartu su Austrijos miestu Lincu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius