Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 26

Vokiečių diplomatas: Rusijos lėktuvų pasirodymai rodo, kad NATO oro policijos misija yra reikalinga

Vokietijos ambasadoriaus Lietuvoje pavaduotojas Maximilianas Hurnausas teigia, kad nuolatiniai Rusijos lėktuvų skrydžiai virš Baltijos jūros rodo, jog NATO oro policijos misija saugoti Lietuvos, Latvijos ir Estijos padangę yra reikalinga.
Naikintuvai
Naikintuvai / BFL/Tomo Lukšio nuotr.
Temos: 1 NATO

Tokią poziciją vokiečių diplomatas išsakė ketvirtadienį Lietuvos karinių oro pajėgų aviacijos bazėje Šiauliuose, kur Vokietijos kariai perdavė misijos vykdymą lenkų pilotams.

„Besikartojantys Rusijos orlaivių skrydžiai virš Baltijos jūros pabrėžia šios misijos reikalingumą“, – misijos perdavimo ceremonijoje susirinkusiems valstybės pareigūnams, kariškiams ir diplomatams sakė Vokietijos ambasados atstovas.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija kovo 29 dieną pranešė įteikusi Rusijos ambasadoriui Vladimirui Čchikvadzei notą dėl kovo 27 dieną užfiksuoto Lietuvos oro erdvės pažeidimo. Ministerijos teigimu, Rusijos karinis orlaivis Su-27 ties Vištyčiu įskrido 12 kilometrų į Lietuvos teritoriją, apsisuko ir grįžo atgal į Rusijos Kaliningrado sritį. Per šį incidentą NATO naikintuvai nebuvo pakelti – užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis tada aiškino, kad per tokį trumpą laiką, kurį Lietuvos oro erdvėje buvo Rusijos orlaivis, neįmanoma reaguoti.

Penktąją misiją Baltijos šalyse baigiančio Vokietijos karių kontingento vadas pulkininkas leitenantas Matthias Fensterseiferis žurnalistams sakė, kad dislokavimo Šiauliuose laikotarpis praėjo labai efektyviai.

„Iš viso turėjome apie 60 mokomųjų skrydžių, taigi intensyviai treniruojamės virš Baltijos šalių. Iš viso turime 270 valandų atliekant misijas ore“, – teigė kariškis.

Jis pridūrė, kad rotacijos metu buvo atlikta daugiau kaip 12 skrydžių reaguojant į pažeidimus (angl. alfa scramble), o ne mokantis. Reagavimas į pažeidimus nebūtinai reiškia, kad buvo pažeista oro erdvė – tai yra išvykimai palydėti kitų šalių orlaivių, kurie priartėja pie Baltijos šalių oro erdvės.

M.Fensterseiferis taip pat pažymėjo, kad nuo 2005 metų aviacijos bazėje Šiauliuose įvyko daug teigiamų pokyčių, padedančių NATO kariams vykdyti misiją.

„Matote tuos naujus angarus, visa tai buvo pastatyta pastaraisiais metais. Visa tai leidžia mums gerai atlikti savo misiją ir mes esame patenkinti būdami čia“, – kalbėjo Vokietijos kariškis.

Lenkijos kontingento vadas pulkininkas leitenantas Lezsekas Blachas teigė, kad lenkų pilotai yra pasiruošę atlikti įvairius skrydžius. Pasak antrojo pagal rangą lenkų kontingento atstovo majoro Kristofo Stabickio, būtent reagavimai į įvairius pažeidimus naikintuvų pilotams yra įdomiausi.

„Jei oras bus geras, mes skraidysime. Mes norėtume paskraidyti virš Lietuvos, Latvijos ir Estijos“, – žurnalistams sakė L.Blachas.

„Tango skrydžiai (tango scramble) yra mokymai, o alfa skrydžiai yra tikri. Aišku, jie pilotams yra įdomesni“, – sakė pirmąkart į Šiaulius atvykęs K.Stabickis.

Lenkų kontingento vadas pažymėjo, kad visi veiksmai, kuriuos jo vadovaujami kariai atliks Baltijos šalių padangėje, yra nuolat atliekami ir gimtojoje bazėje Malborke.

„Vykdydami misiją Malborke matėme įvairių lėktuvų, taip pat ir rusiškų“, – sakė L.Blachas, paklaustas, ar tarnaujant Lenkijoje teko susidurti su Rusijos lėktuvais.

Jis gerai įvertino bendradarbiavimą su Lietuvos KOP aviacijos bazės personalu pasirengiant lenkų karių dislokavimui Šiauliuose.

„Manau, viskas yra gerai. Prieš atvykstant kontingentui mes apsižvalgėme ir aptarėme tai. Dabar viskas yra gerai, mes labai patenkinti bendradarbiavimu. Bendradarbiavimas tarp mūsų ir Lietuvos bazės Šiauliuose vado yra labai geras. Tikiuosi, nekils jokių problemų“, – kalbėjo jis.

Misijos perdavimo ceremonijoje dalyvavęs Lenkijos ambasadorius Januszas Skolimovskis BNS sakė nemanantis, kad Lietuvos ir Lenkijos viešojoje erdvėje kilusios prieštaringos diskusijos dėl įvairių Lenkijos dalyvavimo šioje misijoje aspektų būtų sugadinusios atmosferą.

„Aš taip nemanau. Kaip jau minėjau, aš čia ketvirtą kartą. Žinoma, sąlygos kiekvienąkart keičiasi į gerąją pusę“, – BNS sakė lenkų diplomatas.

„Vyksta bendradarbiavimas kaip įprasta NATO ir Baltijos šalims. Prezidentas B.Komorowskis vasario 16-ąją Vilniuje sakė, kad mes labai didžiuojamės saugodami Lietuvos padangę“, – teigė ambasadorius.

Paklaustas, ar Lenkija planuoja dalyvauti NATO misijoje ir po šios pamainos, J.Skolimowskis sakė: „Nežinau, aš nesu kariškis ar politikas, aš esu valstybės pareigūnas. Dabar aš labai didžiuojuosi, kad mes esame čia. Kaip pasakė jūsų prezidentė, palauksime Čikagos“.

Lietuvos krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas žurnalistams savo ruožtu taip pat kalbėjo apie pozityvų Lenkijos nusiteikimą oro policijos misijos atžvilgiu.

„Pirmą kartą girdžiu, kad Lenkija žada iškristi iš to sąrašo. Atvirkščiai, jau yra suplanuota dar viena rotacija 2014 metais“, – sakė viceministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius