-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 10 14

Vyriausybėje bus steigiama komisija Tautinių mažumų klausimams

Vyriausybės kanceliarijos ir ministerijų atstovų pasitarime pirmadienį apsispręsta steigti komisiją ar tarybą, skirtą tautinių mažumų problemoms spręsti.
Lietuvos Respublikos Vyriausybė
Lietuvos Respublikos Vyriausybė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip BNS sakė Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis, kol kas neapsispręsta tik dėl būsimojo organo juridinio statuso, tačiau nutarta, kad yra pakankamai klausimų tautinėms mažumoms, kad jie būtų sprendžiami Vyriausybės lygiu.

„Nusprendėme, kad turėsime tokią komisiją ar tarybą. Tai būtų darbinis organas pasiūlymams tautinių mažumų politikos srityje rengti ir teikti Vyriausybei“, – BNS sakė D.Matulionis.

Anot jo, komisija kartu su tautinių mažumų bendrijomis imtųsi koordinacinio darbo sprendžiant pietryčių Lietuvos ekonomines problemas, ypač po Europos Komisijos sprendimo padalinti šalį į du regionus – Vilniaus bei Vidurio ir vakarų Lietuvos. Taip Vilniaus krašto savivaldybės turėtų sulaukti mažesnės europinės paramos.

„Finansų ministerija, kuri irgi dalyvaus procese, turėtų pateikti savo viziją, kaip tai atrodys, kaip padaryti, kad šie rajonai aplink Vilnių nenukentėtų ekonominės plėtros požiūriu“, – teigė vicekancleris.

Anot jo, komisija turėtų nagrinėti ir Lietuvos lenkų, rusų, baltarusių, žydų bei kitų šalyje esančių tautinių bendrijų švietimo klausimus.

„Diskusija yra ir tautinių bendruomenių statusas, kaip mes jį apibrėšime – šiuo metu įstatymiškai tai nėra padaryta“, – sakė vicekancleris.

Galutinį sprendimą sudarant komisiją dar turės priimti Vyriausybė, jai turėtų vadovauti D.Matulionis, joje veiktų tautinių mažumų bendrijų, ministerijų, Tautinių mažumų departamento atstovai.

Šiuo metu įvairius tautinių mažumų klausimus sprendžia 2015-aisiais įsteigta Tautinių bendrijų taryba – ji vienija tautinių mažumų bendrijas ir kitas organizacijas, tačiau jos sudėtyje nėra Vyriausybės atstovų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius