-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

1996-aisiais mirties bausme sušaudant nuteistas J.Buta neprasibrauna į laisvę: atmetė 7 prašymą

Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmai atmetė jau septintą Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos prašymą anksčiau laiko į laisvę paleisti Justiną Butą, prieš 21-erius metus nuteistą mirties bausme sušaudant. Vėliau bausmė jam keista keletą kartų. 2012 m. prezidentei suteikus malonę, nutarta, jog žudikas kalėjime praleis 25-erius metus. J.Buta grotuotą įstaigą nori palikti anksčiau.
Kalėjimas
Kalėjimas / 123rf.com nuotr.

1996 m. gegužės mėnesį Šiaulių apygardos teismas nuteisė J.Butą už tai, kad 1995 m. rugsėjo mėnesį veikdamas kartu su kitais asmenimis, pasikėsino nužudyti tuo metu veikusio Šiauliuose „Hermio“ banko apsaugos darbuotoją ir vėliau prigirdytą alumi su stipriai veikiančia, kvaitinančia medžiaga – klofelinu, jį nužudė pasmaugdami.

Be to kompanija apiplėšė banką, pavogė bankui priklausantį automobilį, kurį, siekiant paslėpti įkalčius, sudegino miške, taip pat neteisėtai įgijo ir laikė šaunamuosius ginklus, neteisėtai įgijo, laikė ir realizavo stipriai veikiančią medžiagą – klofeliną.

Pagal tuo metu galiojusius įstatymus apygardos teismas J.Butai paskyrė subendrintą ir galutinę bausmę – mirties bausmę sušaudant su turto konfiskavimu be baudos.

Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisija Pravieniškių pataisos namų–atvirosios kolonijos prašė Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmų patvirtinti nutarimą dėl lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos taikymo su intensyvia priežiūra nuteistajam J.Butai, neatlikus 1 metų 6 mėnesių 7 dienų bausmės dalies.

Teismas, nagrinėjęs Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos prašymą, nustatė, kad nuteistasis J.Buta yra atlikęs įstatyme numatytą bausmės dalį, kada gali būti sprendžiamas klausimas dėl nuteistojo lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos, vykdo individualiame socialinės reabilitacijos plane numatytas priemones, jo nusikalstamo elgesio rizika pagal OASys programą yra žema, tačiau kitos aplinkybės, iš kurių sprendžiama apie pažangą mažinant nusikalstamo elgesio riziką, neduoda pagrindo išvadai, kad nuteistasis, išėjęs į laisvę, laikysis įstatymų ir daugiau nenusikals.

„Pastebėti teigiami nuteistojo elgesio pokyčiai – nuteistasis galiojančių drausminių nuobaudų neturi, skatintas, dirba, dalyvauja socialinės reabilitacijos programose, vykdo individualiame socialinės reabilitacijos plane numatytas priemones, dengia civilinį ieškinį, tačiau teigiamai nuteistąjį charakterizuojančios aplinkybės nėra absoliutus pagrindas spręsti, jog savo elgesiu jis jau įrodė, kad toliau gali būti taisomas neizoliuotas nuo visuomenės ir kad paskirtos bausmės tikslai jau pasiekti“, – atkreipė dėmesį teismas.

Teismas taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad J.Buta nuteistas už keletą labai sunkių nusikaltimų, jam buvo skirta pati griežčiausia bausmė – mirties bausmė sušaudant. Vėliau jo padėtis švelnėjo: bausmė buvo pakeista į švelnesnę – laisvės atėmimą iki gyvos galvos, o 2012 m. gegužės 9 d. Lietuvos Respublikos Prezidento dekretu Dėl malonės suteikimo nuteistojo padėtis ypatingai buvo sušvelninta nustatant terminuotą 25 metų laisvės atėmimo bausmę.

Teismas pabrėžė, kad vienas iš bausmės tikslų yra kaltininko nubaudimas, t. y. nuteistasis dėl padarytos nusikalstamos veikos privalo patirti tam tikrus suvaržymus ir kitas neigiamas pasekmes, kitaip būtų iškreipta bausmės esmė ir pažeistas teisingumo principas.

Socialinio tyrimo išvadoje, kurią pateikė Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisija teismui, nurodytas nuteistojo asmenybei būdingas egocentrizmas – nuteistasis linkęs išsakyti kritiką, kuri neturi realaus pagrindo ir remiasi jo asmeniniu įsivaizdavimu ir manymu, taip pat išliekantis aktualus nuteistojo kriminogeninis veiksnys taip pat charakterizuoja nuteistąjį, rodo jo nepakankamą pažangą mažinant nusikalstamo elgesio riziką ir yra vertinami sprendžiant ar nuteistasis gali būti paleistas lygtinai, t. y. ar ateityje laikysis įstatymų ir nenusikals.

Nuo 2013 metų Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisija į Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmus kreipėsi net 7 kartus su prašymais patvirtinti komisijos sprendimus paleisti nuteistąjį iš pataisos įstaigos anksčiau laiko, tačiau visais atvejais teismas jų netvirtino.

Atsižvelgus į visas šias aplinkybes, teismas padarė išvadą, jog nors nuteistasis J.Buta nors ir daro pažangą mažinant nusikalstamo elgesio riziką, tačiau ši pažanga nėra tokia akivaizdi ir įtikinanti, kad neabejotinai sudarytų sąlygas konstatuoti, jog lygtinai paleistas jis laikysis įstatymų ir nenusikals, todėl teismas sprendė, kad šiuo metu nuteistajam J.Butai lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigos netaikytinas.

Nuo 2013 metų, kai J.Buta buvo perkeltas iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus–kalėjimo į Pravieniškių pataisos namus, Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisija į Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmus (iki 2018 m. sausio 1 d. – Kaišiadorių rajono apylinkės teismą) kreipėsi net 7 kartus su prašymais patvirtinti komisijos sprendimus paleisti nuteistąjį iš pataisos įstaigos anksčiau laiko, tačiau visais atvejais teismas jų netvirtino.

Nutartis per 7 dienas nuo nutarties nuorašo įteikimo dienos gali būti skundžiama Kauno apygardos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius