Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2015-ųjų apžvalga: labiausiai Lietuvą drebinę ir sujaudinę nusikaltimai

Kriminalinės kronikos rašytojams 2015-ieji įsiminė kaip ypatingai baisių, visuomenę sujaudinusių ar net įbauginusių įvykių metai. 
Iš komisariato pabėgusio jaunuolio gaudynės
Vilniuje iš komisariato pabėgusio jaunuolio gaudynių akimirka / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Galbūt po dešimtmečio šiųmečių kriminalų niekas nebeprisimins taip ryškiai, kaip atmintyje yra išlikusios Medininkų žudynės, žurnalisto Vito Lingio užsakomasis nužudymas arba „tulpinių“ ar „daktarų“ gaujų siautėjimas, tačiau bent kol kas pastarųjų metų įvykiai atrodo sunkiai suvokiami ar juolab pateisinami.

Keturguba žmogžudystė Kražiuose ir kiti beprasmiai nužudymai, po tris keturias gyvybes nusinešę eismo incidentai, nestabilios psichikos vyriškio „užminuota“ prezidentūra ir neplanuotos, bet realios pratybos šimtams policininkų, kuriems Vilniuje teko gaudyti „Kalašnikovo“ automatu ginkluotą neprognozuojamą vaikiną.

Tai tik dalis nusikalstamų nutikimų, leidžiančių vadinti ką tik pasibaigusius metus išskirtinai neramiais.

Tiesa, su tokiu vertinimu ne visai sutiko 15min kalbintas generalinis komisaras Linas Pernavas, kurio patirtis byloja: policijai niekada nebūna lengvų metų. Vis dėlto Lietuvos policijos vadovas prasitarė, kad būtent pernai išgyveno jį, kaip žmogų ir pareigūną, ypač sukrėtusią nelaimę.

15min trumpai primena didžiausią rezonansą sukėlusius 2015-ųjų sujudimus ir nusikaltimus.

Dujų sprogimo pavojus „Lukoil“ degalinėje

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniaus „Lukoil“ degalinėje – specialiųjų tarnybų apgultis.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniaus „Lukoil“ degalinėje – specialiųjų tarnybų apgultis.

2015-01-17, šeštadienio vakarą, Vilniaus Rinktinės gatvėje esančioje „Lukoil“ degalinėje trūko dujų vamzdis. Ant kojų sukeltos visos specialiosios tarnybos.

Nedelsiant evakuoti visi degalinės darbuotojai ir pirkėjai. Buvo baiminamasi, kad gali įvykti sprogimas. Dėl to teko bėgti tolyn ir netoliese veikiančios parduotuvės „Maxima“ pirkėjams bei personalui. Be to, policija netrukus blokavo tiek automobilių, tiek pėsčiųjų eismą aplinkinėse gatvėse: Tuskulėnų, Rinktinės, Apkasų, Minties, Žalgirio. Sumaištis užsitęsė bemaž dvi valandas, kol dujų nuotėkis buvo sustabdytas.

Teismo malonė „Teleloto“ vedėjui Jonui Radzevičiui

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jono Radzevičiaus byla
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jono Radzevičiaus byla

2015-01-30, ankstų penktadienio rytą, Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje žinomas televizijos laidų ir renginių vedėjas, filmų įgarsintojas Jonas Radzevičius (38) buvo kaltinamas mirtinai partrenkęs 67 metų pėsčiąjį Stanislovą Korolevičių.

Pirmosios instancijos teismo verdiktas: J.Radzevičius nusipelnė 5,5 metų kalėjimo, bet bausmė iškart trumpintina iki 3 metų ir 8 mėnesių nelaisvės. Tačiau net ir šios trumpos bausmės vykdymas atidėtas 3 metams.

„Jonas Radzevičius yra socialiai vertingas žmogus“, – pabrėžiama teismo nuosprendyje, viešoje erdvėje sukėlusiame daug diskusijų, ar už pinigus ir gražius žodžius galima palikti laisvėje tokius sunkius (nors ir netyčinius) nusikaltimus padariusius asmenis.

BMW limuzino avarija prie Panevėžio: 3 iš 5 keleivių žuvo vietoje

Tomo Markelevičiaus nuotr./BMW po avarijos
Tomo Markelevičiaus nuotr./BMW po avarijos

2015-02-07 prie Panevėžio įvyko viena kraupiausių metų avarijų: po smūgio į medį žuvo 3 iš 5 automobilio BMW keleivių.

Kelyje Panevėžys–Skaistgiriai–Pušalotas tą lemtingą šeštadienio vakarą į kraupią avariją pateko limuzino klasės automobilio „BMW 730“ penkių asmenų ekipažas. Žuvo 22-ejų metų, 34-erių ir 33-ejų metų vyrai, o 23-ejų ir 27-erių metų vyrai sunkios būklės buvo paguldyti į Panevėžio ligoninę. Vienas jų ligoninėje mirė.

Klaipėdoje nužudytas verslininkas Vilmantas Dundulis

„Facebook“ nuotr./Vilmantas Dundulis
„Facebook“ nuotr./Vilmantas Dundulis

2015-02-10 Klaipėdos centre nušautas kavinių tinklą valdęs verslininkas Vilmantas Dundulis. Specialiosios tarnybos į vieną Klaipėdos centre esantį daugiabutį skubėjo antradienį popiet. Paaiškėjo, kad nušautas kavines ir barus valdančios bendrovės „Arsafita“ direktorius 53 metų V.Dundulis.

Įtariamasis dėl šios žmogžudystės Marius Jonkus buvo sulaikytas jau vasario 12 d. Jis verslininką nušovė dėl to, jog norėjo pasisavinti jo ginklą, kurį V.Dundulis pardavinėjo internete.

BMW Vilniuje partrenkė iškart 5 pėsčiąsias

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Gelbėtojų pratybos Vilniaus universitete
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Gelbėtojų pratybos Vilniaus universitete

2015-03-14 sostinę sudrebino BMW 530 avarija, po kurios dvi iš penkių perėjoje partrenktų pėsčiųjų atsidūrė reanimacijoje.

Penktadienio vakarą apie 20 val. 30 min. Vilniuje, Erfurto ir Žėručio gatvių sankryžoje, automobilis BMW, kurį vairavo neblaivus (1,68 prom.) 23-ejų metų jaunuolis, partrenkė per važiuojamąją kelio dalį nereguliuojama pėsčiųjų perėja ėjusias 76-erių metų moterį (įvairių kūno sričių kombinaciniai lūžiai), 73-ejų metų moterį (blauzdikaulio lūžis) ir 20-metę merginą (juosmens slankstelio lūžis), kurios paguldytos į ligoninę, bei 4-erių metų mergaitę (galvos sumušimas) ir 11-os metų mergaitę (dešinio klubo ir šlaunies nubrozdinimai), kurios išleistos gydytis į namus.

76 metų nukentėjusioji ligoninėje mirė. Po šio eismo įvykio pagyvėjo visuomenės diskusijos, kad tokie kelių ereliai turi būti kaltinami ne netyčiniu tragiškos avarijos sukėlimu, o tyčiniu pasikėsinimu atimti žmonių gyvybes.

Rekordinės kanapių kontrabandos sulaikymas

Policijos nuotr./Kanapių plantacija
Policijos nuotr./Asociatyvinė iliustracija: kanapių plantacija

Naktį iš kovo 31 d. į balandžio 1 d. Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, bendradarbiaudami su Kauno teritorine muitine, kelyje Marijampolė–Suvalkai sulaikė bei patikrino vilkiką „Volvo FH“ su puspriekabe-šaldytuvu „Schmitz“, kuris į Lietuvą grįžo iš Vakarų Europos.

Transporto priemonę vairavo panevėžietis (gimęs 1962 m.) Puspriekabėje-šaldytuve gabentas citrusinių vaisių krovinys iš Ispanijos Karalystės. Iškrovus citrusinių vaisių krovinį, puspriekabėje-šaldytuve įrengtoje slėptuvėje surasta apie 370 kg, įtariama, narkotinės medžiagos – kanapių dervos. Juodojoje rinkoje toks kiekis narkotikų yra vertas maždaug 3,25 milijono eurų.

Lagaminas prie prezidentūros: „teroristas“ grasino viską susprogdinti

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Prie Prezidentūros
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Prie Prezidentūros

2015-04-15, trečiadienio pavakarę, dėl galimo sprogimo pavojaus buvo kilusi neregėta sumaištis prie prezidentūros ir Vilniaus universiteto. Visos specialiosios tarnybos sukeltos ant kojų dėl lagamino, kuriame galbūt yra bomba. Evakuota prezidentūra.

Su vyriškiu, stovinčiu prie lagamino, pareigūnai ilgokai nesusikalbėjo. Apie 19 val. ši drama baigėsi: psichiškai nestabilus įtariamasis Tomas Apivala šturmo metu sulaikytas ir po apklausos uždarytas į areštinę. Paaiškėjo, kad lagamine buvo tik tušti buteliai. Po šio incidento kilo visuotinis susirūpinimas dėl valdžios institucijų saugumo.

Baltijos jūroje sudužo „Klaipėdos avialinijų“ lėktuvas, žuvo abu pilotai

15min.lt montažas/Povandeninės kameros sudužusiame lėktuve užfiksavo piloto A.Mačiulio kūną
15min.lt montažas/Povandeninės kameros sudužusiame lėktuve užfiksavo piloto A.Mačiulio kūną. Vėliau piloto palaikai ištraukti, atlikta teismo medicinos ekspertizė.

2015-05-16 iš Geteborgo (Švedija) į Klaipėdą skridęs „Klaipėdos avialinijų“ lėktuvas An-2 su patyrusiais lietuviais pilotais Adolfu Mačiuliu ir Alvydu Selmistraičiu virš Baltijos jūros dingo gegužės 16-osios popietę. Po trijų parų lėktuvas rastas Baltijos jūros dugne, daugiau nei už 100 kilometrų nuo kranto, 124 metrų gylyje.

Lėktuvo An-2 apžiūra, pakėlimas ir žuvusio piloto A.Mačiulio kūno iškėlimas kainavo apie 350 tūkst. eurų.

Vis dėlto išsiaiškinti, kas atsitiko lėktuvui ir kur yra antrojo piloto A.Selmistraičio kūnas, nepavyko.

A.Mačiulio kraujyje teismo medicinos ekspertai nustatė 0,77 promilės alkoholio.

An-2 katastrofa sukėlė ilgalaikę visuomenės diskusiją tiek apie tokio pobūdžio skrydžių kontrolės, tiek apie paieškų operacijų vykdymo efektyvumą.

Mįslingas Kauno milijonieriaus Aurimo Rapalio nužudymas

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./„Ferrari“ stendas Frankfurto automobilių parodoje
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Asociatyvinė iliustracija: „Ferrari“ stendas parodoje. Kauno milijonierius nesipuikavo turtais, tačiau mėgo išskirtinius automobilius.

2015-05-29, penktadienio paryčiais, į Kauno ligoninę su itin sunkiais durtiniais sužalojimais buvo atvežtas jaunas vyras, kurio gyvybę palaikė tik aparatai.

Netrukus paaiškėjo, kad namuose per mįslingą konfliktą su vienu nepilnamečiu buvo subadytas garsus verslininkas, vienas turtingiausių kauniečių, įmonės „Hostinger“ savininkas Aurimas Rapalis.

Medikai buvo bejėgiai – 31 metų vyro gyvybę palaikančią aparatūrą netrukus teko atjungti. Milijonieriaus nužudymą iki šiol gaubia paslaptys. Dėl verslininko nužudymo kaltinimai pareikšti septyniolikmečiui paaugliui, kurį su verslininku siejo keista draugystė. Nepilnametis tikino su verslininku žaidęs kompiuterinius žaidimus, o vėliau jį nužudęs ketindamas pagrobti jo prabangų automobilį.

Tauragės rajono girtuokliai daužė promilių rekordus

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Policininkai veda girtą vyrą
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Asociatyvinė iliustracija: policininkai veda girtą vyrą

2015-06-13,14 dienomis, savaitgalį, Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnus nustebino Tauragės rajono gyventojai, kuriems buvo nustatytas nuo 6 iki 8,32 promilės girtumas.

Šeštadienį pareigūnai, gavę informacijos apie sužeistą vyriškį, nuskubėjo į Joniškės kaimą Tauragės rajone. Patruliai iškart pastebėjo, kad nukentėjęs vyriškis neblaivus, bet alkotesterio rodmenys juos gerokai nustebino. Vyriškis, kuris ganėtinai rišliai bendravo su pareigūnais, įpūtė 8,32 prom. alkoholio. Išgertuvių metu pritrūkus alkoholio vyriškis ėjo į kaimo parduotuvę, o pakeliui buvo užpultas ir sumuštas buvusio bendradarbio.

Kitą dieną pareigūnai sulaukė dar vieno skambučio iš moters, kurią esą mušė jos sugyventinis. Policijos pareigūnams nuvykus į įvykio vietą Juodpetrių kaime, Tauragės rajone, paaiškėjo, kad neblaivi (7,76 prom. alkoholio) moteris žodinio konflikto metu apsistumdė su ne ką „blaivesniu“ (6 prom. alkoholio) sugyventiniu.

Krepšininko Dovydo Rediko tėvo dingimas ir mirtis

Asmeninio archyvo nuotr./Vidmantas Redikas
Asmeninio archyvo nuotr./Vidmantas Redikas

2015-06-16 vakare Šiaulių rajone, Ringuvėnų kaime, Degsnės miškelyje rastas irimo stadijos kūnas. Nustatyta, kad miręs vyras – nuo balandžio pabaigos ieškotas krepšininko Dovydo Rediko tėvas Vidmantas. V.Redikas nusižudė. Iki tol tyliai gyvenęs V.Redikas į žiniasklaidos akiratį pateko tuomet, kai viešumon iškilo skandalinga istorija, į kurią buvo įsipainiojęs jo sūnus žinomas krepšininkas Dovydas Redikas.

Praėjusią žiemą D.Redikas Latvijos „Jekabpils“ klubo, kuriame tuo metu rungtyniavo, vadovams pareiškė, kad mirė jo tėvas, ir pasiprašė išleidžiamas. Klubo atstovas nuvyko į laidotuves pareikšti užuojautos ir palaikyti vieno komandos lyderių, tačiau apstulbo radęs kuršėniškį gyvą.

Po šio makabriško akibrokšto latviai nebenorėjo matyti savo ekipoje Lietuvos krepšininko. Žiniasklaidos kalbintas V.Redikas neteisė sūnaus ir vylėsi su juo pasikalbėti per šv. Velykas, jei šis sugrįš namo. Tačiau D.Redikas per šv. Velykas namuose nepasirodė. V.Redikas dingo balandžio 29 dieną, apie 17.30 val. Jis išėjo iš namų Kuršėnuose ir pradingo.

Metų gaisras Vilniuje: 3 degantys angarai priminė vulkaną

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Vilniuje – didžiausias šių metų gaisras
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Vilniuje – didžiausias šių metų gaisras

2015-06-19, penktadienio vakarą, Vilniuje pleškėjo trys angarai: per sprogimą sužeisti žmonės, dangų užtemdę dūmai priminė vulkaną.

Sudegusiuose angaruose buvo statybinių medžiagų, senų baldų ir ryšių technikos. Į įvykio vietą Lazdynuose, Šiltnamių ir E.Šimkūnaitės gatvių teritorijoje, išsiųstos didžiulės gelbėtojų pajėgos, tačiau per pusantros valandos nuo gaisro pradžios liepsnų plitimo sustabdyti nepavyko.

Dar blogiau – sprogus kažkokiam balionui, skeveldros sužeidė civilį ir gelbėtoją. Prieš pat 19 val. kilęs gaisras apmalšintas tik apie 21 val.

Mirė muzikos festivalyje „Sūpynės“ neaiškiomis medžiagomis apsinuodijusi vilnietė

Karolio Kairaičio nuotr./Festivalio „Sūpynės 2012“ akimirka
Karolio Kairaičio nuotr./Asociatyvinė iliustracija: festivalio „Sūpynės“ akimirka

2015-07-02, ketvirtadienio rytą, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės atstovai informavo, kad po muzikos festivalio „Sūpynės“ leisgyvė atvežta vilnietė mirė. Elektroninės muzikos festivalis „Sūpynės“ Švenčionių rajone, Pakretuonėje, miškų apsuptyje ant ežero kranto šurmuliavo nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, birželio 25–28 dienomis. Jauna moteris apsinuodijo neaiškios kilmės medžiagomis, įtariama, narkotikais. Vėliau nustatyta, kad mergina apsinuodijo kokainu.

Kvaišalai smogė taip stipriai, kad mergina (gim. 1989 m.) nugrimzdo į komą, o jos smegenys netrukus žuvo.

Padarę viską, kas nuo jų priklausė, sostinės medikai buvo priversti atjungti jos gyvybę palaikiusius aparatus.

„Sūpynių“ lankytojos mirtis sukėlė audringą visuomenės diskusiją, kaip iš tiesų linksminasi į įvairius muzikos festivalius važiuojantys jaunuoliai ir ką galėtų padaryti linksmybių organizatoriai, kad ateityje būtų išvengta tokio pobūdžio tragedijų.

Kontrabandos gaudynių metu pasienietis nušovė 18-metį

VSAT nuotr./Įvykio vieta
VSAT nuotr./„Peugeot 607“ įvykio vietoje

2015-08-27 dienos rytą pasienyje su Baltarusija ties Druskininkais pareigūnams persekiojant du įtariamų kontrabandininkų automobilius, nušautas 18-metis Alytaus gyventojas Edgaras Balčius. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnas, kuris paleido mirtiną šūvį, tęsia tarnybą Lazdijų rinktinės kriminalinės žvalgybos skyriuje.

Bėgęs „Peugeot 607“ vairuotojas kaltinamas be pagalbos palikęs sužeistąjį. Įtariama, kad „Peugeot“ ekipažas lydėjo „Ford“, kuriuo buvo gabenama 42 tūkst. eurų vertės baltarusiškų cigarečių kontrabanda. Po šio įvykio kilo aštri diskusija, ar pareigūnai Lietuvoje, skirtingai nei Amerikoje, gali turėti įgaliojimų ir drąsos naudoti ginklą, kai gaudo nuo jų sprunkančius nusikaltėlius.

Girtas vilkiko vairuotojas pražudė jauną Radviliškio patrulę

Įvykio liudininkų nuotr./Girtas vilkiko vairuotojas mirtinai sužalojo jauną pareigūnę
15min archyvo nuotr./Girtas vilkiko vairuotojas mirtinai sužalojo jauną pareigūnę

2015-09-04 naktį, apie 2 val 30 min., Radviliškyje girto vairuotojo Gintaro Badausko vairuojamas vilkikas nestabdydamas rėžėsi į šalikelėje patruliavusią 20 metų Radviliškio rajono policijos komisariato policininkę Ligitą Baniulytę.

„Ji mums jau tiesė dokumentus. Sakė, kad viskas gerai, linkėjo gero kelio. Staiga ji dingo, o mes akimirksniu atsidūrėme už dešimties metrų ir rėžėmės į kelio apšvietimo stulpą“, – pasakojo tragiško įvykio liudininkai.

Vilkiko vairuotojui, 39-erių metų Pakruojo rajono gyventojui G.Badauskui, buvo nustatytas 2,01 prom. girtumas.

Dėl įvykio Lietuvos policijos generalinis komisaras nutraukė komandiruotę Latvijoje ir nuskubėjo į Šiaulius. Tos pačios dienos popietę generalinis komisaras apsilankė areštinėje, kad pažiūrėtų įtariamajam į akis. Avarijos kaltininkas jau nuteistas.

Akmens anglyse – 40 mln. eurų vertės kokainas

Kauno apskrities VPK nuotr./Sulaikytas rekordinis kokaino kiekis
Kauno apskrities VPK nuotr./Sulaikytas rekordinis kokaino kiekis

2015-09-29 teisėsaugininkai pranešė, kad dar liepos pradžioje pareigūnams rankomis perkrovus 239 tonas akmens anglies buvo rasta apie 100 kg analogiškai atrodančių gabalų, kaip įtariama, sumaišytų su kokainu. Vėliau, po uolaus kriminalistų darbo – net pusė tonos.

Tyrimą tęsiant toliau, rugsėjo 21–24 dienomis, Kauno apskrities policijos pareigūnai rankomis perkrovė dar 6 sulaikytus jūrinius konteinerius, iš viso 128 tonas akmens anglies.

Perkrovus visus konteinerius buvo rasta ir paimta dar apie 500 kg analogiškai atrodančių gabalų, kaip įtariama, sumaišytų su kokainu. Jų vertė nelegalioje mažmeninėje rinkoje siekia daugiau kaip 40 mln. eurų.

Radviliškio ugniagesio šeimos tragedija po kaktomušos su girtu vairuotoju

Nojaus nuotr./ „Hyundai Galloper“ po avarijos
Nojaus nuotr./ „Hyundai Galloper“ po avarijos

2015-10-04 apie 19 val. Plungės r., kelio Šiauliai–Palanga 91-ame km, susidūrė automobiliai „Hyundai Galloper“, kurį vairavo 44-erių metų vyras, ir „BMW 520i“, kurį vairavo ne tarnybos metu neuniformuotas 36-erių metų Radviliškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesys gelbėtojas Ramūnas Dargužas.

Eismo įvykio metu žuvo „BMW 520i“ vairuotojas bei keleiviai: 31-erių metų moteris ir 3-ejų metų mergaitė, o kartu važiavusi 10-ies metų mergaitė dėl galvos smegenų sukrėtimo, edemos, kvėpavimo nepakankamumo ir plaučių kontūzijos, sunkios būklės, paguldyta į Klaipėdos ligoninę.

Tyrėjai nustatė, kad kraupią avariją sukėlė ne žuvęs Radviliškio ugniagesys, o „Hyundai Galloper“ vairuotojas. Pastarojo kraujyje rasta 1,68 promilės alkoholio.

Vilniuje žvėriškai galingas BMW M3 įlėkė į troleibusų stotelę

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Įvykio vietoje
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Įvykio vietoje

2015-10-18, sekmadienio pavakarę sostinėje, Vilniaus gatvėje, automobilis BMW įvažiavo į viešojo transporto stotelę. Per įvykį nukentėjo 7 žmonės.

Socialinių tinklų lankytojai internete aptiko, kad vairuotojas prieš avariją į feisbuką buvo įkėlęs savo BMW M3 nuotrauką ir pridėjęs užrašą: „Laikas pažadinti žvėriuką.“

Avariją sukėlė automobilių fotografas Arnoldas Ivanauskas. Išėjęs iš areštinės 20-metis atsiprašė nukentėjusiųjų ir visuomenės. Vis dėlto po šios avarijos kilus dideliam pasipiktinimui, vėliau Seimas nutarė drausti nepatyrusiems vairuotojams sėsti prie itin galingų automobilių vairo.

Kražių skerdynės: nužudytos 4 moterys

15min.lt nuotr./Policija prie namo, kur buvo aptiktos antroji ir trečioji aukos
15min.lt nuotr./Policija prie namo, kur buvo aptiktos antroji ir trečioji aukos

2015-11-04, trečiadienį, Kražius (Kelmės r.) sukrėtė kraupūs nusikaltimai – rastos keturios negyvos moterys. Vienos kūnas namuose rastas po pietų, kitos dvi nužudytosios rastos kartu trečiadienio vakarą.

Dar viena auka aptikta apie 22 val. Sulaikytas įtariamasis Rimantas Bekintis buvo visiškai girtas. Atlikus išsamų tyrimą, buvo konstatuota, kad 11 kartų teisto alkoholiko kontrolė galėjo būti organizuota efektyviau. R.Bekinčiui dabar gresia kalėjimas iki galvos.

„Kalašnikov“ automatu apsiginklavusio Igorio Molotkovo pabėgimas nuo policijos

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Igoris Molotkovas atvedamas į teismą
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Igoris Molotkovas atvedamas į teismą

2015-11-19, įsimintiną ketvirtadienio vakarą, Vilniuje nuo policininkų pabėgo Igoris Molotkovas. 24 metų vyras antrankiais surakintomis rankomis sugebėjo pagrobti „Kalašnikov“ automatą, peršoko poros metrų aukščio tvorą bei pabėgo nuo kelių šimtų policininkų ir buvo penkioms valandoms sukaustęs sostinę.

Nors pabėgusio I.Molotkovo ieškoti buvo pakelti keli šimtai pareigūnų, virš Vilniaus skraidė pasieniečių sraigtasparnis, bėglys namo ramiai parvažiavo viešuoju transportu ir buvo sulaikytas tik tuomet, kai jį įskundė kažkas iš kaimynų. I.Molotkovo poelgis atsirūgo ne tik jam pačiam.

Kitą dieną po šio incidento apie atsistatydinimą paskelbė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis. Tai jis padarė po to, kai iš prezidentės Dalios Grybauskaitės sulaukė kritikos tiek dėl pabėgimo, tiek dėl netinkamo valstybės vadovų informavimo apie bėglio paieškos operaciją. Tiesa, ministras paliktas dirbti Vyriausybėje.

Du nepilnamečius Širvintų perėjoje partrenkusio vairuotojo gaudynės

15min.lt fotomontažas/Dvigubos eismo nelaimės Širvintų pėsčiųjų perėjoje įtariamas Andrius Kolosovas
15min.lt fotomontažas/Dvigubos eismo nelaimės Širvintų pėsčiųjų perėjoje įtariamas Andrius Kolosovas

2015-12-12, šeštadienio vakarą, Širvintas ir visą Lietuvą sukrėtė kraupi eismo nelaimė. Vieną nepilnametį automobiliu perėjoje partrenkęs, o kitą sužalojęs įtariamasis spruko. Tą patį vakarą įtariamojo Andriaus Kolosovo automobilis „Volvo V70“ buvo aptiktas.

Vėliau Širvintų policija sulaikė ir bėglį. Jam nustatytas sunkus girtumas. Už avariją, kurios metu žuvo 15-metis, įtariamajam gresia iki 10 metų kalėjimo.

„Ford“ smūgis į stulpą: sudegusiame automobilyje žuvo 3 vilniečiai

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Sudegęs automobilis
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Sudegęs automobilis

2015-12-13, naktį iš šeštadienio į sekmadienį, Vilniuje, Savanorių prospekte, į apšvietimo stulpą atsitrenkė automobilis „Ford Galaxy“. Po smūgio vienatūris užsidegė. Iš viso žuvo trys žmonės, kurių tapatybės iš pradžių net nebuvo žinomos.

Vėliau tyrėjai išsiaiškino, kad aukos – du 31-erių ir vienas 23 metų vyras, buvo kaimynai iš Žemųjų Panerių. Lemtingą naktį jie lėkė ieškoti linksmybių Vilniaus centro link.

Nelaimė, sujaudinusi generalinį komisarą

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas

„Komisare, 2015-ieji jums buvo pirmieji, kai ištisus metus vadovavote Lietuvos policijai. Per metus nutiko daugybė visoje šalyje nuskambėjusių įvykių, dalis jų buvo gana tiesiogiai susijusi teisėsauga arba tapo tikru iššūkiu pareigūnams. Ar manote, kad šie metai buvo ypač sudėtingi, pareikalavę itin didelių policijos pastangų?“15min pasiteiravo L.Pernavo.

– Nepasakyčiau, kad jie buvo išskirtinai pavojingi, bet įvykių išties buvo išskirtinai daug. Policijai niekada nebuvo lengvų metų, nes mes registruojame šimtus tūkstančių įvykių, dešimtis tūkstančių ikiteisminių tyrimų, važiuojame ir tiriame juos, todėl jei pasakyčiau, kad kurie nors metai buvo lengvi, aš būčiau neteisus, bet mes esame tokia tarnyba, kuri iš esmės dirba su įvairiais konfliktais, su jų tyrimu ir prevencija. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad mes dirbame su konfliktiškais asmenimis.

Man labai užstrigo ir liks ilgai atmintyje mūsų jaunos pareigūnės žūtis, kuris buvo skaudus įvykis, sukrėtęs visą mūsų bendruomenę.

Be to, mes visi matome geopolitines grėsmes, kurios buvo aktualios visus metus. Mes matome terorizmo grėsmę, apie kurią kalbėjome daug metų. Šie metai parodė, kad ji tikrai yra reali. Tikrai buvo daug įvykių, į kuriuos turėjome reaguoti: turiu omenyje, ne tik tiesiogine prasme, bet reaguoti policijos pajėgų komplektavimu, išdėstymu ir kitais dalykais.

– Kas jums asmeniškai 2015-ais, kaip žmogui ir policijos vadovui, buvo sunkiausia?

– Kaip ir kiekvienais metais, buvo įvairių problemų ir sunkumų. Asmeniškai, man labai užstrigo ir liks ilgai atmintyje mūsų jaunos pareigūnės žūtis, kuris buvo skaudus įvykis, sukrėtęs visą mūsų bendruomenę. Tai davė galimybę persvarstyti visas mūsų vertybes.

– Kaip išvengti tokių ir panašių nelaimių? Ar tikitės visuomenės pokyčių, o galbūt manote, kad policijai visada ir teliks misija kovoti su problemų pasekmėmis, nepaisant visų prevencinių pastangų?

– Šiandien mes vykdome ir prevenciją, bet jeigu kalbėtumėme apie prevenciją plačiąja prasme – šiame procese turi dalyvauti visi. Jeigu kas nors mano, kad vien policija turi tuo užsiimti, jis yra neteisus.

Prevencija turi užsiimti savivaldybės, visuomeninės organizacijos ir kitos institucijos. Piliečiai ir bendruomenės turi šiame procese dalyvauti patys. Mes žinome, kad nuo naujų metų bus ugniagesiai savanoriai, mes jau turime policijos savanorius, vadinasi, mes visi galime užsiimti prevencija. Tik nuo mūsų pačių priklauso, kiek mes būsime aktyvūs ir kokią saugią aplinką turėsime.

Vakarų Europos valstybėse yra miestų, kuriuose yra tam tikrų kvartalų, į kuriuos eiti yra nerekomenduojama, nes ten yra nesaugu. Aš džiaugiuosi, kad Lietuvoje nėra tokių kvartalų, nėra tokių miestų ir vietų, kur mūsų policijos ekipažai turėtų važiuoti grupėmis po tris ar penkis, nes kitaip rizikinga. Taip yra mūsų visų bendro darbo dėka ir mūsų yra toks darbas – užtikrinti, kad Lietuvoje būtų saugu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius