Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Avariją sukėlusi prokurorė: niekam neįdomu, kad vairavau ne savo mašiną, o dokumentai buvo pasibaigę tik kelias dienas

Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros pareigūnė Egidija Belevičienė, teisme nubausta už daugybę KET pažeidimų, šį nemalonų nuotykį vertina kaip nepalankiai susiklosčiusių žmogiškųjų faktorių visumą.
Policininkas rašo protokolą
Asociatyvinė iliustracija: policininkas rašo protokolą / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Avariją svetimu automobiliu padariusi ir transporto priemonės draudimo bei techninės apžiūros talono pateikti negalėjusi Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros 5-ojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus prokurorė E.Belevičienė patraukta administracinėn atsakomybėn.

Penktadienį Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas prokurorei skyrė nuobaudą – išsiblaškiusi vairuotoja turės mokėti 200 litų baudą.

Avarija „Maximos“ aikštelėje

Kaip jau rašė 15min.lt, pernai gruodžio 28 dieną apie 16 val. sostinės Liepkalnio gatvėje, parduotuvės „Maxima“ automobilių stovėjimo aikštelėje, vairuodama automobilį „Rover 200”, E.Belevičienė nepraleido „Honda Civic“ ir su juo susidūrė.

Žmonės nenukentėjo, todėl vairuotojai būtų galėję užpildyti eismo įvykio deklaraciją, tačiau paaiškėjo, kad prokurorė neturi privalomojo civilinio draudimo. Atvykusiems patruliams E.Belevičienė negalėjo pateikti ir galiojančio techninės apžiūros talono.

Prokurorė nedalyvavo jos administracinio teisės pažeidimo bylos nagrinėjime teisme, bet tai buvo jos teisė, o ne pareiga.

„Man buvo kitas teismo posėdis paskirtas“, – 15min.lt aiškino pareigūnė.

Teisėja Ainora Kornelija Macevičienė bylą išnagrinėjo vairuotojai už akių.

Priekaištai – ir sau, ir žiniasklaidai

„Galiu jums pasakyti tiek, kad tie dokumentai buvo pasibaigę tik kelias dienas! Jūs irgi turbūt vairuojate automobilį ir suvokiate, kad taip galėjo atsitikti, tuo labiau kad iš tų kelių dienų trys buvo išeiginės. O atsitiko, kaip atsitiko. Niekas to neneigia, bet žurnalistai, deja, neparašė, kad dokumentai baigėsi tik prieš kelias dienas, o automobilis, kurį vairavo prokurorė, buvo ne jos...“ – kalbėjo E.Belevičienė.Grįžau iš vaiko priežiūros atostogų, tik antrą dieną ėjau į darbą, susirgo vaikas, skubėjau, pasiskolinau mašiną, važiavau, nepatikrinau dokumentų, patekau į avariją, – visą nepalankių įvykių seką sudėliojo KET pažeidusi E.Belevičienė.

Pašnekovė nenorėjo sukonkretinti, kieno mašiną vairavo, tik sakė, kad tai ne vyro ir ne šeimos transportas. „Žinoma, aš, kaip ir kiekvienas vairuotojas, turėjau patikrinti, ar tie dokumentai yra tvarkingi. Deja, susirgo mano vaikas, automobiliu išvykau skubiai, nepasižiūrėjusi. Ir įvyko avarija. Bet to, kad techinės apžiūros talonas ir civilinės atsakomybės draudimas buvo pasibaigęs tik prieš kelias dienas, nė viename straipsnyje, deja, nebuvo parašyta. Visuomenei turbūt įdomiau išgirsti, kad prokurorė vairavo be galiojančių dokumentų, o visos kitos aplinkybės nedomina. Kai parašysime, kad tik savaitę buvo pasibaigę, turbūt bus neįdomu visiems skaityti ir komentarus rašyti“, – su lengva ironija mintimis dalijosi E.Belevičienė.

Gal eilinė prokuratūros pareigūnė vairavo, pavyzdžiui, savo viršininko automobilį?

Šis klausimas E.Belevičienę prajuokino: „Ne, aš su savo viršininku jokių santykių, išskyrus darbo, nepalaikau ir mes viršininkų automobiliais nevažinėjam!“

Įdomu, kaip tikrasis automobilio savininkas atlygino prokurorei moralinę žalą už tai, kad svarbiu momentu paskolino netvarkingą transporto priemonę?

„O kodėl jis man turėjo atlyginti? Tai buvo mano kaltė, kad nepatikrinau. Žmogus man padarė paslaugą, kai susirgo mano dukrytė ir aš skubėjau į darželį. Nuvažiavome į vaistinę, prie jos viskas ten ir įvyko“, – tik save kaltina E.Belevičienė. Beje, jos žodžiais tariant, „įvažiavo man į šoną ir daug kas patarė ginčyti savo kaltę“, bet moteris nenorėjo jokių ginčų ir viską pripažino.

13 metų buvo pavyzdinga vairuotoja

Vilnietė pasakojo, kad „materialiai nusiskausmino“ – pati atlygino žalą kitos transporto priemonės savininkui.

„Automobilyje buvo dvi mano mažametės dukros, bet, ačiū Dievui, viskas buvo gerai. Tik, aišku, patyriau šoką ir aš, ir jie“, – prisiminė 15min.lt pašnekovė.

Pokalbio pabaigoje E.Belevičienė dar sykį apibendrino visą patirtą nemalonų nuotykį: „Įsivaizduokite – aš grįžau iš vaiko priežiūros atostogų, tik antrą dieną ėjau į darbą, susirgo vaikas, skubėjau, pasiskolinau mašiną, važiavau, nepatikrinau dokumentų, patekau į avariją. Čia žmogiškieji faktoriai... Esu eilinis žmogus, tik Vilniaus miesto prokuratūros prokurorė.“

E.Belevičienė pasakojo vairuojanti jau 13 metų, bet lig šiol nė sykio nebuvo bausta administracine tvarka, dėl greičio viršijimo taip pat nė sykio nebuvo įkliuvusi.

Šįkart už avariją, lėmusią kitiems asmenims priklausančio turto sugadinimą, prokurorei galėjo būti skirta bauda nuo 100 iki 200 litų.

Kiti du užfiksuoti E.Belevičienės nusižengimai vertinami kaip transporto priemonių vairavimo tvarkos pažeidimai.

Transporto priemonių be valstybinės techninės apžiūros vairavimas užtraukia baudą vairuotojams nuo 100 iki 150 litų, o vairavimas neapsidraudus transporto priemonių savininkų ir valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu – baudą nuo 80 iki 120 litų.

Šiandienį teismo verdiktą turi teisę skųsti ir E.Belevičienė, ir protokolą jai surašiusios kelių policijos atstovai, tačiau panašu, kad nė viena šalis šia teise nepasinaudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius