Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baudžiamosios atsakomybės išvengė neatliktus darbus apgaulingai į apskaitą įtraukęs įmonės savininkas

Teismo baudžiamuoju įsakymu paskirti penkių tūkstančių litų baudą apgaulingai tvarkiusiam apskaitą 55 metų vilniečiui personalinės įmonės savininkui A.K. paprašė Panevėžio apygardos prokuratūros ONKT skyriaus prokuroras Saulius Daunoravičius, nusikaltimo finansų sistemai baudžiamąją bylą su pareiškimu perdavęs Vilniaus miesto pirmajam apylinkės teismui.
Teismas
Teismas / Ramūno Danisevičiaus/Scanpix nuotr.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad personalinės įmonės savininkas A.K., pasirašęs sutartis su Vilniaus universiteto vaikų ligoninės filialo Utenos reabilitacijos ir ugdymo centro vadove V.S. dėl ortopedinių gaminių technologinių normatyvinių dokumentų parengimo, šių darbų neatliko, teigiama prokuratūros pranešime. Įmonės savininkas, pažeisdamas buhalterinės apskaitos įstatymo reikalavimus, įtraukė į apskaitą tyčia suklastotus dokumentus – šešias PVM sąskaitas faktūras ir šešis darbų atlikimo aktus apie 2003–2004 metais neįvykusias ūkines operacijas. Per tuos metus A.K. įmonė realiai neatliko apskaitos dokumentuose užfiksuotų 115 tūkstančių 480 litų vertės ortopedinio gaminio – kombinezono technologinių ir normatyvinių dokumentų paruošimo darbų Utenos reabilitacijos ir ugdymo centrui.

„Kaltinamasis, pažeisdamas įstatymų nustatytą tvarką, įtraukė į apskaitą suklastotus dokumentus apie neatliktus darbus, bet nepagalvojo apie tai, kad anksčiau ar vėliau už padarytas nusikalstamas veikas teks atsakyti baudžiamąja tvarka. Padarytose nusikalstamose veikose nustatyti požymiai nusikaltimo, numatyto Baudžiamojo kodekso straipsnyje dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo,“ – teigė Panevėžio apygardos prokuratūros ONKT skyriaus prokuroras Saulius Daunoravičius.

Šioje baudžiamojoje byloje dėl nusikaltimo ekonomikai ir verslo tvarkai ikiteisminį tyrimą organizavęs, kontroliavęs ir jam vadovavęs Panevėžio apygardos prokuratūros ONKT skyriaus prokuroras Saulius Daunoravičius nutarė procesą užbaigti supaprastintai – teismo baudžiamuoju įsakymu, kadangi Baudžiamojo kodekso straipsnio dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo numatytos nusikalstamos veikos sankcijoje kaip alternatyvinė bausmė yra numatyta bauda, ir tam neprieštarauja savo kaltę pripažinęs įtariamasis.

Ikiteisminį tyrimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos Panevėžio apskrities skyriaus ikiteisminio tyrimo pareigūnai.

Šiuo metu Utenos rajono apylinkės teisme nagrinėjama Panevėžio apygardos prokuratūros ONKT skyriaus prokurorų perduota baudžiamoji byla, kurioje Utenos reabilitacijos ir ugdymo centro vadovė V.S. kaltinama piktnaudžiavimu tarnyba siekiant asmeninės naudos, sukčiavimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu ir dokumentų klastojimu, personalinės įmonės savininkas A.K. – sukčiavimu ir dokumentų klastojimu.

Bylos duomenimis, viešosios įstaigos direktorė įtariama galimai veikusi organizuota grupe su sostinėje esančios vienos bendrovės ir personalinės įmonės vadovais kartu su dirbančiu pagal individualios veiklos pažymą asmeniu parengiant ir vykdant planą apgaule įgyti svetimą įstaigos turtą. Tam galėjo pasitarnauti organizuotas fiktyvus konkursas, suklastoti dokumentai, padarytos kitos nusikalstamos veikos, tarp kurių pagal suklastotus dokumentus tų asmenų naudai apgaule buvo įgytas didelės vertės įstaigos turtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius