Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Demaskuota elektros skaitiklių rodmenų klastotojų grupuotė

Pagal AB Rytų skirstomųjų tinklų (RST) Saugos ir prevencijos departamento surinktą informaciją trijų asmenų grupei pareikšti įtarimai ir pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl elektros skaitiklių rodmenų klastojimo Panevėžio ir Utenos apskrityse.
Gavus įspėjimą, tačiau nesumokėjus skolos už elektrą, tenka padengti įsiskolinimą ir sumokėti už išjungtos elektros tiekimo atnaujinimą.
Elektros skaitiklis / Egidijaus Jankausko/15min.lt nuotr.

Kaip rašoma RST pranešime, RST Saugos ir prevencijos departamento direktoriaus Kęstučio Tubio teigimu, bendradarbiaujant su Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) buvo išaiškinta, kad du Panevėžio gyventojai ir vienas vilnietis už sutartą atlygį teikė elektros skaitiklių rodmenų atsukimo „paslaugas“ ne tik Panevėžio ir Utenos apskričių gyventojams, bet ir kai kurioms įmonėms.

„Remiantis ikiteisminio tyrimo medžiaga nustatyta, kad įtariamieji keletą metų neteisėtai atsukinėjo privačių asmenų ir įmonių, elektros energijos, vandens, dujų, skaitiklių mechanizmų skaičių būgnus bei klastodavo skaitiklių plombas“, - sako K. Tubis.

Du įtariamieji Panevėžio rajono gyventojai buvo demaskuoti šių metų birželio 4 dieną, kuomet juos sulaikė VSAT Šiaulių rinktinės operatyvininkai kelyje Šiauliai – Panevėžys. VSAT Šiaulių rinktinės operatyvininkai sulaikymą atliko turėdami informacijos apie galimą neteisėtą asmens dokumentų panaudojimą, krovinių gabenimą per valstybės sieną, panaudojant klastotus spaudus ir plombas.

Patikrinimo metu automobilyje buvo rastas didelis kiekis įvairių klastotų spaudų bei skaitiklių plombų. Apie šį faktą VSAT Šiaulių rinktinės operatyvininkai informavo RST atsakingus padalinius, kurie toliau tęsė tyrimą dėl neteisėto elektros energijos vartojimo bendrovės teritorijoje.

Atlikus kratą viename iš įtariamųjų bute Vilniuje, buvo rasta įrengta klastočių dirbtuvė, kurioje buvo laikoma įvairi įranga bei priemonės, skirtos įvairiems antspaudams klastoti. Manoma, kad šiame bute dideliais kiekiais buvo gaminami ir realizuojami padirbti spaudai ir plombos, kurias naudo skaitiklių „atsukėjai“.

K. Tubio teigimu šiemet RST teritorijoje nelegalaus elektros energijos vartojimo mastai ženkliai išaugo. Vien per pirmąjį šių metų pusmetį RST teritorijoje neteisėto elektros energijos vartojimo atvejų buvo užfiksuota net 58 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

RST atstovas pastebi, kad asmenys, neteisėtai naudojantys elektros energiją, tampa vis įžūlesni ir išradingesni. Daugelis jų naudojasi profesionalių „atsukėjų“ paslaugomis. Įvairių technologijų pagalba „atsukėjai“ bando pritaikyti tam tikrus prietaisus elektros skaitiklių rodmenų klastojimui, naudoja padirbtas plombas bei spaudus.

Pasak K. Tubio, skaitiklių „atsukėjų“ paslaugomis naudojasi ir pasiturintys asmenys, gyvenantys ištaiginguose namuose, ir kai kurių gamybinių įmonių vadovai, taip siekdami sutaupyti išlaidas dėl sunaudotos elektros energijos. RST Saugos ir prevencijos departamento vadovas pabrėžia, kad tiek elektros skaitiklių rodmenų klastotojai, tiek šias paslaugas užsakantys privatūs asmenys ir įmonės, slėpdamos tikrąjį suvartotos elektros energijos kiekį ir neatsiskaitydamos už ją, daro nusikaltimą.

RST paskaičiavimais dėl demaskuotų elektros skaitiklių rodmenų klastotojų veiklos bendrovė patyrė daugiau kaip 300 tūkst. litų nuostolių. Panevėžio apskrities vyriausiajam policijos komisariatui užbaigus šį ikiteisminį tyrimą, paaiškės tikslesnis sulaikytųjų asmenų nusikalstamos veiklos mastas, elektros skaitiklių rodmenų klastojimo užsakovų skaičius ir padaryti nuostoliai bendrovei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius