-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Švedijos pareigūnų klausimus liudytojas atsakinėjo telefonu kitapus Baltijos

Klaipėdos apygardos prokuratūroje trečiadienį jau antrąkart šiemet sėkmingai įvykdytas teisinės pagalbos prašymas – telefonu atlikta tiesioginė tarpvalstybinė liudytojo apklausa: Klaipėdoje esantis Lietuvos Respublikos pilietis apklaustas narkotikų kontrabandos byloje, kuri šiuo metu nagrinėjama Varmlands (Švedija) apygardos teisme.
Klaipėdos apygardos prokuratūroje trečiadienį antrąkart atlikta tarptautinė liudytojo apklausa.
Klaipėdos apygardos prokuratūroje trečiadienį antrąkart atlikta tarptautinė liudytojo apklausa. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Klaipėdos rajono gyventojas, vilkiko vairuotojas, šių metų vasarį iš Olandijos į Norvegiją gabeno vaistų krovinį. Kartu su kroviniu buvo vežami ir sūrio pavyzdžiai. Pasienyje su Švedija muitininkai, patikrinę krovinį, tarp sūrių aptiko paslėptą 130 kg  kanapių siuntą.

Dėl to Švedijoje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, įtarimai dėl narkotikų kontrabandos pareikšti vienam iš tarptautinių pervežimų firmos darbuotojui, kuris šiuo metu ir yra teisiamas Varmlands apygardos teisme. Vilkiko vairuotojas byloje pripažintas liudytoju.  

Lietuvio liudytojo tiesioginėje apklausoje telefonu, kuri užtruko daugiau nei pusantros valandos, dalyvavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Valdymo kontrolės ir analizės skyriaus vyriausioji prokurorė Margarita Šniutytė – Daugėlienė.

„Daugiausia  klausimų liudytojui uždavė prokuroras ir kaltinamojo advokatė, o teisėjas labiau  atliko moderatoriaus vaidmenį “, – sakė  jau antrąjį tokį teisinės pagalbos prašymą – tiesioginę telefoninę liudytojo apklausą – šiemet sėkmingai įvykdžiusi prokurorė. 

Pasak prokurorės, Lietuva šiuo metu gali būti tik vykdančiąja valstybe, t. y. mūsų šalies teisinės institucijos gali tik vykdyti kitų valstybių prašymus atlikti tokias apklausas, o būti tokių prašymų iniciatore – negali.

Tačiau prokuratūros iniciatyva jau yra parengtos  Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) pataisos, tarp kurių numatyta ir minėta norma. Jos priėmimas, prokurorės nuomone, padėtų  Lietuvos pareigūnams sėkmingiau tirti  tokias  bylas,  kaip, pavyzdžiui,  prekyba žmonėmis ir pan., kuriose sunku prisikviesti į Lietuvos teismus atvykti  liudyti į užsienį išvykusius ir ten gyventi  pasilikusius lietuvius, tačiau kurių parodymai yra labai svarbūs. Seimui priėmus  minėtą  BPK pataisą,  tokius
liudytojus, gyvenančius užsienyje,  Lietuvos pareigūnai, kaip ir jų kolegos kitose Europos Sąjungos šalyse, galėtų tiesiogiai apklausti  telefonu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius