-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 06 22 /15:19

I.Strazdauskaitės nužudymo byla: budeliai pripažįsta kaltę, ji bus įrodinėjama už uždarų durų

Birželio 22 d. Kauno apygardos teisme imta nagrinėti Lietuvą sukrėtusio Ievos Strazdauskaitės nužudymo byla. Joje trys pusbroliai – Leonas, Karolis ir Mantas Bieliauskai, kaltinami merginos pagrobimu ir itin žiauriu jos nužudymu. Tik prasidėjus posėdžiui, K.Bieliauskas pareiškė norįs nušalinti prokurorą Artūrą Urbelį, nes šis tardymų metu neva jį mušė.
Karolis Bieliauskas ir Artūras Urbelis
Karolis Bieliauskas ir Artūras Urbelis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Atvesdinti į teismo posėdžių salę, pusbroliai Bieliauskai slėpė savo veidus – visą laiką sėdėjo nunarinę galvas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ievos Strazdauskaitės nužudymo bylos nagrinėjimas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ievos Strazdauskaitės nužudymo bylos nagrinėjimas

„Iš kitų žmonių nelaimės atrakcijas darote“, – pyktį ant žurnalistų prieš prasidedant posėdžiui liejo kaltinamųjų artimieji.

Tiesa, pakalbinti jie pripažino, kad giminaičių poelgį vertina blogai.

1994 m. Kėdainiuose gimęs Karolis Bieliauskas yra įgijęs vidurinį išsilavinimą. Kaltinamasis anksčiau yra teistas, gavęs baudą, tačiau nepamena, kada.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Urbelis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Urbelis

„Noriu nušalinti Artūrą Urbelį. Tardymo metu jis mane smaugė, kankino. Žeminančiai su manimi bendravo. Dėl tokio poelgio niekur nesikreipiau, bijojau, kad mane įmes į kamerą, kur neišgyvensiu, arba sumuš taip, kad nepagysiu“, – teismo posėdžio metu pareiškė jauniausias, bet kalbiausias iš kaltinamų pusbrolių – K.Bieliauskas.

Jo advokatas patikino, kad žinojo, kad ginamasis turėjo nesutarimų su prokuroru, tačiau kad šis jį mušė, nežinojo.

„Tačiau turiu palaikyti savo ginamąjį“, – patikino K.Bieliausko advokatas.

„Aš Karolį Bieliauską mačiau tik kartą – kitą dieną po sulaikymo, tardytojų kabinete. Dalyvavo ir advokatas. Aš betarpiškai su juo nedirbau. Susitikau tik teisme, kai buvo pratęsiamos kardomosios priemonės. Esu nusivylęs tuo, kad galima taip įžūliai meluoti. Griežtai neigiu šiuos jo pasisakymus. Tai gynybinė kaltinamojo pozicija. Senokai negirdėjau tokio pobūdžio nušalinimo prašymo turinio“, – tikino apkaltintas prokuroras A.Urbelis.

Anot jo, ikiteisminio tyrimo metu buvo pasirodžiusi informacija apie vieno iš kaltinamųjų atžvilgiu neva tai taikyto smurto, buvo atliekami tyrimai, tačiau A.Urbelio pavardė, kaip jis pats tikina, tuose tyrimuose nefigūravo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karolis Bieliauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karolis Bieliauskas

Prokuroro nenušalino

Teismas išėjo priimti sprendimo dėl prokuroro nušalinimo. Galiausiai nuspręsta šį kaltinamojo prašymą atmesti, nes byloje nėra jokių įrodymų, kad prokuroras atliko K.Bieliausko įvardijamus veiksmus. Kaltinamasis dėl neva patirto smurto niekur nesikreipė.

Nuspręsta šį kaltinamojo prašymą atmesti, nes byloje nėra jokių įrodymų, kad prokuroras atliko K.Bieliausko įvardijamus veiksmus.

Leonas Bieliauskas gimęs 1991 m. Išsilavinimas – 10 klasių. Teistas 6 kartus, teismui nurodė iki nužudymo vykdęs individualią veiklą.

1993 m. gimęs Mantas Bieliauskas anksčiau nėra teistas. Iki kraupaus nusikaltimo tikina dirbęs darbininku statybose. Iš pusbrolių vienintelis yra vedęs.

Trys pusbroliai – Leonas Bieliauskas, Mantas Bieliauskas ir Karolis Bieliauskas, laikomi suimti jau metus, per tą laiką jie neskundė nė vienos teismo nutarties pratęsti jiems suėmimą. Jiems pateikti kaltinimai dėl kvalifikuoto tyčinio nužudymo, dviejų plėšimų, neteisėto laisvės atėmimo, svetimo turto sunaikinimo.

Visi kaltinamieji yra teisti, pastarąjį kartą – 2012 m. Vienas už viešosios tvarkos pažeidimą, kiti už papirkimą, kūno sužalojimą. Dar vienas iš kaltinamųjų buvo išteisintas dėl žmogžudystės.

Kaltinami dar du bendrai

Be pusbrolių Bieliauskų, kaltinimai šioje byloje pareikšti dar dviem asmenims – Algimantui Stankevičiui ir Tomui Zagurskui.

Vienas iš jų turėjo realizuoti daugiau nei 32 tūkst. eurų įvertintą pagrobtą I.Strazdauskaitės „Audi“, kitas prisidėjo prie 2016 m. įvykdyto latvio, vykusio per Lietuvą „Via Baltica“ keliu, „VW Passat“ pagrobimo. Tuomet taip pat inscenizuotas eismo įvykis, tačiau aukų buvo išvengta. Abu šie kaltinamieji bylos nagrinėjimo laukė laisvėje.

T.Zagurskas kaltinamas dėl kvalifikuoto plėšimo. Tuo pačiu kaltinamas ir A.Stankevičius. Pastarasis sulaukė kaltinimų ir dėl neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomas Zagurskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomas Zagurskas

A.Stankevičius gyvena Marijampolėje, šiuo metu niekur nedirba. Anksčiau nėra teistas, nevedęs. Vyro išsilavinimas – pradinis, tėra baigęs 9 klases.

T.Zagurskas gimęs 1993 m. Teigia, kad gimė Vilniuje, tačiau teismui buvo pateikta kita informacija. Yra įgijęs vidurinį išsilavinimą, gyvena Kėdainių rajone. Dirba mechanizatoriumi privačioje įmonėje. Anksčiau nėra teistas.

Nukentėjusieji, kurių byloje – 4, pareiškė norą procese nedalyvauti. Visi jie pateikė civilinius ieškinius. Nužudytosios tėvai prašo priteisti 4 510 eurų turtinės ir po 100 tūkst. neturtinės žalos kiekvienam atlyginimą. Kiti du nukentėjusieji taip pat prašo priteisti po 100 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti.

Civilinius ieškinius yra pareiškę ir kitame epizode nukentėję Latvijos piliečiai. M.M. prašo 1 667 eurų turtinės ir 10 tūkst. neturtinės žalos atlyginimo, A.L. – 2 050 eurų turtinės ir 3 000 eurų neturtinės žalos atlyginimo.

Nukentėjusieji, I.Strazdauskaitės artimieji, taip pat pareiškė prašymą, kad byla būtų nagrinėjama neviešuose teismo posėdžiuose. Šiam prašymui pritarė ir kiti bylos dalyviai. Tarp jų – ir kaltinamieji.

„Žinoma, reikia neviešų. Bent kažkiek ramumos kažkur bus“, – vylėsi K.Bieliauskas.

Pasitarusi, teisėjų kolegija priėmė nutartį bylą nagrinėti neviešuose teismo posėdžiuose. Žurnalistai buvo išprašyti lauk.

Už uždarų durų birželio 22 dieną buvo paviešinta apie 100 lapų užimančio kaltinamojo akto esmė. Kaltinamieji savus parodymus duoti sutinka, tačiau tai darys, kai bus apklausti visi liudytojai. Jų šioje byloje – kelios dešimtys.

Prisipažįsta žudęs tik vienas

„Drąsiai galime teigti, kad trys įtariamieji susibūrė į organizuotą grupę, vedami Karolio Bieliausko, ir 2017 m. kovo 5 dieną išsirinkę prabangų automobilį, inscenizuodami eismo įvykį, trenkėsi į dešinį I.Strazdauskaitės automobilio šoną.

Įtariamieji, naudodami fizinę prievartą, išgabeno jos automobilį ir pasišalino, I.Strazdauskaitę įgrūdę į savo BMW bagažinę vežiojo po tam tikras nustatytas vietas, o tada sutarę ją nužudė ir užkasė lavoną“, – bylos esmę anksčiau yra pristatęs Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

Vienas iš trijų pusbrolių prisipažįsta įvykdęs nužudymą, kiti du ginasi, kad tik buvo šalia, tačiau mirtinų smūgių nesudavė. Kaip iš tiesų viskas įvyko, atsakys teismas. Po pirmojo uždaro teismo posėdžio birželio 22 dieną pakalbintas prokuroras A.Urbelis teigė, kad visi trys pusbroliai Bieliauskai pripažįsta savo kaltę: kas visiškai, kad iš dalies. Tokio asmens, kuris nepripažintų pateikto kaltinimo, neigtų savo kaltę, nėra šioje byloje.

Kitas teismo posėdis įvyks spalio mėnesį. Už šią nusikalstamą veiką pusbroliams Bieliauskams gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba iki gyvos galvos.

Dingo kelyje iš Plungės į Vilnių

I.Strazdauskaitė pernai kovo 5 dieną išvyko į Vilnių iš tėvų namų Plungėje ir netikėtai dingo. Merginos paieškai buvo mestos kelių šimtų pareigūnų – tiek Kauno, tiek Kriminalinės policijos biuro, tiek kitų apskričių policijos komisariatų, pajėgos.

Iki paskutinės sekundės tikėtasi I.Strazdauskaitę rasti gyvą. Po kelių intensyvios paieškos dienų jos kūnas rastas Kėdainių rajone. Įtarus, kad mergina buvo pagrobta ir nužudyta, buvo sulaikyti šeši asmenys.

Kauno apskrities VPK nuotr./Ieva Strazdauskaitė
Kauno apskrities VPK nuotr./Ieva Strazdauskaitė

Teisėsauga teigia, kad mergina nužudyta kovo 5-ąją, siekiant pagrobti jos automobilį. Manoma, kad įtariamiesiems mintis nužudyti I.Strazdauskaitę kilo spontaniškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius