Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno teisėjams ciniko nepagailo

Kauno apygardos teismas atmetė 24 metų Rimo Muraškovo, kurio sąžinę slegia 7 žmonių žūtis, skundą dėl neva jam skirto per griežto nuosprendžio.
R.Muraškovas
R.Muraškovas / LŽ nuotr.

Tragedijos, įvykusios beveik prieš 10 mėnesių Vilkaviškio rajono Virbalio miestelyje, kaltininkui vietinis teismas buvo skyręs maksimalią 10 metų laisvės atėmimo bausmę. Tačiau dukrų, sūnų ir 3 mažamečių anūkių netekusių artimųjų ieškiniai R.Muraškovui sumažinti kelis kartus.

Kaip LŽ jau rašė, skųsdamas šį nuosprendį nuteistasis prašė ne tik sušvelninti jam skirtą bausmę, bet ir pakeisti šios atlikimo vietą (vietoj pataisos namų skirti atvirąją koloniją). Neva ankstesnis teismas neatsižvelgė į tai, kad jis nuoširdžiai gailisi, o atsiprašyti žuvusiųjų artimųjų negalėjo, nes šie patys jį, sakantį paskutinį žodį, užtildė. R.Muraškovas teigė neturėsiąs galimybės atlyginti ir priteistos 1,42 mln. sumos, todėl prašė ją sumažinti.

Žuvusiųjų artimuosius papiktinusio skundo reziumė buvo prašymas pasigailėti jo jaunystės. Iš Babtų (Kauno raj.) kilusį R.Muraškovą gynęs valstybės paskirtas advokatas taip pat bandė graudinti teismą sunkia avarijos kaltininko vaikyste. Neva jis nekaltas dėl paveldėtų girtuoklio tėvo genų.

Be to, iki tragedijos R.Muraškovas jau 10 kartų baustas už įvairius Kelių eismo taisyklių pažeidimus ir jau ne kartą buvo sulaikytas neblaivus prie vairo. 2007 metais neblaivus jis buvo sukėlęs techninį eismo įvykį, dėl to 3 metams neteko teisės vairuoti.

Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija, vadovaujama Aigerdo Urbšio, konstatavo, kad ankstesnis teismas R.Muraškovą, kuris bando dalytis atsakomybe su žuvusiuosius vežusiu kolega (neva šis netikėtai pristabdęs, vežęs per daug žmonių, nebuvo specialių kėdučių vaikams, nenaudoti saugos diržai), kaltu pripažino teisingai. Tragiškas pasekmes lėmė būtent nuteistojo padarytų Kelių eismo taisyklių pažeidimų visuma (beveik dvigubai viršytas miestelyje leistinas greitis ir sunkus girtumas). O gailėjimasis dėl tragiškų pasekmių, apie ką prabilta tik bylą perdavus teismui, negali būti laikytinas atsakomybę švelninančia aplinkybe, nes ikiteisminio tyrimo metu jis atsisakė duoti parodymus.

Atsižvelgta ir į tai, kad R.Muraškovas jau ne kartą teistas. Prieš 3 metus už viešosios tvarkos pažeidimą ir pasipriešinimą policijos pareigūnams Kauno miesto apylinkės teismas jį buvo nubaudęs 2 tūkst. litų bauda.

Be to, iki tragedijos R.Muraškovas jau 10 kartų baustas už įvairius Kelių eismo taisyklių pažeidimus ir jau ne kartą buvo sulaikytas neblaivus prie vairo. 2007 metais neblaivus jis buvo sukėlęs techninį eismo įvykį, dėl to 3 metams neteko teisės vairuoti. Šią teisę R.Muraškovas turėjo atgauti tik 2010 metais, tačiau po tragedijos Vilkaviškio rajono apylinkės teismo nuosprendžiu vairuotojo pažymėjimas iš jo atimtas dar 3 metams. Žuvusiųjų artimųjų įsitikinimu, per švelni ir ši bausmė. „Parlamentarės Astos Baukutės vyras už tai, kad būdamas neblaivus nuvertė stulpą, teisių neteko 4 metams“, – dalijosi nuoskauda su LŽ dukras, sūnus ir anūkes palaidoję vilkaviškiečiai.

Po šios Kauno apygardos teismo nutarties R.Muraškovui rugsėjį paskelbtas nuosprendis įsiteisėjo ir jis turi būti perkeltas iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus, kur iki šiol laikytas, į pataisos namus. Tačiau R.Muraškovas dar turi teisę apskųsti nuosprendį Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius