Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasinaudojo teisėsaugos aplaidumu

Kaune gyvenantis žemaitis Giedrius Levanauskas, policijai prisistatantis Giedriumi Malkevičiumi, sugebėjo pergudrauti visą laikinosios sostinės teisėsaugą.

"Mano pavaldiniai vadovavosi darbo instrukcijomis ir įstatyminiais aktais, o komentuoti teismo nutarimo neturiu teisės", - vakar LŽ tikino laikinai Kauno rajono policijai vadovaujantis Romas Stankevičius. Tačiau Ilgakiemyje (Garliavos seniūnija) gyvenanti J.S. mano kitaip.

Grasinimai išsipildė.

Šiemet gegužės 5-ąją J.S. paprašė pažįstamo iš Kalinavos (Garliavos seniūnija) kaimo patikrinti jos automobilio "VW Golf" techninę būklę prieš pateikiant jį techninei apžiūrai. Po kelių dienų pažįstamas vyras pranešė: "Važiuok į Garliavos nuovadą - tavo automobilis uždarytas į policijos saugomų automobilių aikštelę. Neva automobilį pavogė nuomininkas."

Paaiškėjo, kad prieš tai nukentėjusios moters pažįstamas su nuomininku girtavo. Kai jis užsnūdo, buvęs nuomininkas pasinaudojo automobilio užvedimo spynelėje paliktais rakteliais.

Moteris nuskubėjo į nuovadą. "Jūsų automobilis bus konfiskuotas - laukite teismo!" - tokie buvo pareigūno žodžiai.

Praėjus jų nurodytam terminui, J.S. vėl kreipėsi į nuovadą. "Kaip ir sakėme, teismas jau įvyko - jūsų automobilis dabar turi naują savininką", - pranešė pareigūnai. J.S. niekaip nesupranta, kodėl teismas priėmė tokį sprendimą jai nedalyvaujant.

Teismo šarados

J.S. kreipėsi į Kauno rajono apylinkės teismą. Ten su ja, nežinančia pažeidėjo pavardės, dėl kurio priimtas nutarimas konfiskuoti automobilį, niekas nenorėjo kalbėti.

Galų gale išsiaiškinta, kad problemų kaltininkas - Giedrius Levanauskas, gyvenantis Ilgakiemyje. Teismo nutarime teigiama, kad išnagrinėjus G.Levanausko administracinę bylą nustatyta, jog gegužės 7 dieną jis sulaikytas Garliavoje, S.Lozoraičio gatvėje, prie automobilio "VW Golf" vairo, neturėdamas teisės vairuoti ir būdamas neblaivus (3,794 prom.) - pakartotinai per 1 metus. Be to, nepateikė jokių automobilio dokumentų.

Toliau nutarime teigiama, kad "tokiais veiksmais Giedrius Malkevičius (taip pareigūnams prisistatė sulaikytas vyras) pažeidė Kelių eismo taisyklių reikalavimus bei padarė administracinės teisės pažeidimus". Nutarime konstatuojama, kad į teismo posėdį G.Malkevičius neatvyko, tačiau nuobauda vėl skirta ne jam, o G.Levanauskui. Jis nubaustas 25 parų areštu su automobilio konfiskavimu.

Grandininė reakcija

Dviprasmybes dėl pažeidėjo pavardės LŽ paaiškino G.Levanausko žmona. Šia buvusia mergautine žmonos pavarde, pakeitęs joje vieną raidę, G.Levanauskas greičiausiai prisistatė tą gegužės 7-ąją kelių policijai.

Vėliau, nustačius tikrąją pažeidėjo pavardę, į teismą iškeliavo ir pirmasis jo paaiškinimas, surašytas apsišaukėlio vardu. Administracinę G.Levanausko bylą nagrinėjusi teisėja Sigita Bružienė taip pat nepatikrino, ar visur teisingai policija pateikė pažeidėjo pavardę.

Kol G.Levanauskas sėdėjo jam paskirtas paras, konfiskuotas niekuo dėtos J.S. automobilis parduotas, nors šio dokumentai tebėra pas ją. Nepaisant to, J.S. automobilis sėkmingai parduotas iš varžytinių. Neatmetama galimybė, kad J.S. "VW Golf" gali būti ir perparduotas.

Viskas teisėta

Patirtą nuostolį J.S. įvertino 5500 litų. Anot LŽ kalbinto laikinai Kauno rajono policijai vadovaujančio R.Stankevičiaus, J.S. automobilį varžytinėse įsigijęs naujas pirkėjas tai padarė teisėtai, vadovaudamasis teismo nutarimu. Konfiskuoti iš jo įsigytą turtą nėra galimybės.

Pagal nuo 2008 metų sausio 1 dienos galiojančius įstatymų pakeitimus, jei asmuo pakartotinai per metus sulaikomas neblaivus prie vairo, transporto priemonė, su kuria padarytas šis pažeidimas, konfiskuojama, neatsižvelgiant, kas jos savininkas. Žodžiu, kažkieno valia, pasigedęs automobilio, liksite visiško kvailio vietoje, jeigu vagis ir bus sugautas, bet paaiškės, kad nusikaltimo metu jis buvo neblaivus.

Anot R.Stankevičiaus, teismo dokumentuose leidžiama daryti gramatinių klaidų ir net vėliau, jau įsigaliojus teismų sprendimams, jas taisyti. Pasak R.Stankevičiaus, moteris turės išsireikalauti patirtus nuostolius iš pažįstamo, kuriam patikėjo automobilį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius