Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penkiolikmetis vietoj pamokų pasirinko stebėti pasieniečių patrulius

Ant Nemuno kranto pasieniečiams įkliuvo penkiolikmetis, kuris prisipažino už atlygį stebėjęs VSAT pareigūnų sargybas.
Valstybės siena
Valstybės siena / VSAT nuotr.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba praneša, kad antradienį tikrindami Nemuno prieigas ties Jurbarko rajono Pagalbinių kaimu VSAT Pagėgių rinktinės Viešvilės užkardos pareigūnai sulaikė 15-metį, kuris pasienio ruože neturėjo jokių dokumentų.

Pasieniečiai turėjo informacijos, kad šioje vietoje gali būti bandoma neteisėtai pažeisti sieną su Rusija ir gabenti kontrabandą.

Pristatytas į Viešvilės užkardą Tauragėje gyvenantis paauglys prisipažino, kad už atlygį stebėjo pasieniečių patrulius. Nuo sulaikymo iki jo gyvenamosios vietos yra apie 30 km. Tuo metu penkiolikmetis turėjo būti pamokose mokykloje.

Apie jo sulaikymą pasieniečiai pranešė motinai ir iškvietė ją į užkardą.

Moteriai už vaiko nepriežiūrą  pradėta administracinės bylos teisena. Paauglys perduotas motinai.

Pastebima, kad didžioji dalis nepilnamečių, anksčiau noriai talkindavusių kontrabandininkams, pastaruoju metu atsisakė rizikingo užsiėmimo ir sugrįžo į mokyklas. Tą liudija Pagėgių gimnazijos pedagogų duomenys. Jos moksleiviai 2007 m. iš viso praleido net 40 tūkst. pamokų. Neabejojama, kad vietoj mokslų dalis nepilnamečių dirbdavo kontrabandininkų „žvalgais“, stebėdavo pasieniečių patrulių judėjimą ir apie tai įvairiomis ryšio priemonėmis pranešdavo kontrabandos organizatoriams.

Pasieniečiams fiziškai sustiprinus sienos apsaugą bei ėmus vykdyti plataus masto šviečiamąsias prevencines priemones prieš nepilnamečių nusikalstamumą, 2008 m. nepilnamečiai šios gimnazijos moksleiviai praleido keturiskart mažiau pamokų – apie 10 tūkst.

Siekiant užtikrinti ankstyvąją nepilnamečių nusikalstamumo prevenciją, moksleivių grupėms Pagėgių rinktinė bei užkardos pernai suorganizavo apie 60 įvairių ekskursijų, paskaitų bei renginių, pažintinių išvykų į VSAT padalinių saugomą ruožą, kurių metu buvo kalbama apie VSAT vykdomą kontrabandos užkardymą, prevencines priemones, VSAT pareigūnų teises ir pareigas.

Sieną su Rusija saugantys pasieniečiai taip pat aplankė daugelį vaikų vasaros stovyklų, dalyvavo sporto ir meno renginiuose, varžėsi įvairiose varžybose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius