-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Picų kepėjus be atlyginimų palikusiems vadovams paskirtos prokurorės pasiūlytos baudos

Panevėžiečius picų kepėjus be užmokesčio prieš penkerius metus palikę bendrovės vadovai sulaukė bausmės – teismo baudžiamuoju įsakymu vienos bendrovės prezidentui – 37 metų italui verslininkui P.R. paskirta13 tūkstančių 125 litų ir trisdešimtmetei direktorei J.V. – aštuonių tūkstančių 875 litų baudos.
Picos
Picos / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Tokį sprendimą patenkinęs Panevėžio apygardos prokuratūros Sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokurorės Danutės Baltrušaitytės prašymą užbaigti procesą baudžiamuoju įsakymu priėmė Panevėžio miesto apylinkės teismas.

Kaip teigiama išplatintame pranešime, apgaulingai apskaitą tvarkiusius vadovus pripažinęs kaltais ir paskyręs prokurorės siūlytas 105 ir 71 minimalaus gyvenimo lygio dydžio baudas, teismas, į bausmę įskaitęs laiką sulaikyme, suėmime ir arešte, nutarė, kad abiem nuteistiesiems teks sumokėti po penkis tūkstančius 375 litų.

Prieš septynerius metus rudenį Panevėžyje įkurta uždaroji akcinė bendrovė kitų metų pavasarį miesto centre – Respublikos gatvėje atidarė piceriją „La Bella Napoli“. Tačiau jau po metų picerijos durys buvo užrakintos ne tik lankytojams, bet ir atlyginimų už darbą kelis mėnesius nebegaudavusiems 28 darbuotojams. Paslaptingai pradingo ir direktorė J.V. Finansinių nepriteklių slegiami bendrovės ir picerijos vadovai, kaip paaiškėjo ikiteisminio tyrimo metu, pasislėpė užsienyje, buvo pradėta jų paieška. Bendrovės savininkas ir direktorė, sulaikyti ir atgabenti į Lietuvą, pareigūnams prisipažino, kad buhalterinė apskaita buvo vedama netvarkingai, nepaisyta įstatymų, darbuotojams buvo mokamas ir neoficialus atlygis.

Iš Italijos atvykusio verslininko P.R. siūlymu pasvalietė J.V. buvo tapusi vienintele bendrovės steigėja ir akcininke. Po kelių mėnesių italas verslininkas, nupirkęs 80 proc. bendrovės akcijų, nors ir nesumokėjęs už jas pinigų, tapo jos prezidentu ir perėmė visas įmonės vadovo funkcijas. Už buhalterinę apskaitą atsakingas prezidentas kartu su direktorės pareigas ėjusia J.V. kartu tvarkė ir
kasą, mokėdavo darbuotojams atlyginimus.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad atlyginimų sumos, išmokėtos darbuotojams, kaip ir atliktos kitos piniginės operacijos – nuomos mokestis už patalpas ar atsiskaitymai su tiekėjais, nesutapdavo su įrašytomis į žiniaraščius pinigų sumomis arba buvo visai nefiksuojamos dokumentuose. Dėl padarytų pažeidimų nebuvo galima nustatyti bendrovės per tuos metus visų faktiškai gautų pajamų.

Panevėžio apygardos prokuratūros Sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokurorė Danutė Baltrušaitytė teigia, kad bendrovės savininkas ir direktorė, elgdamiesi neatsakingai – neįtraukdami į apskaitą visų ūkinių operacijų ir įvykių, neapskaitydami išmokėto darbo užmokesčio apskaitos registruose ir tokiu būdu apgaulingai tvarkydami teisės aktų reikalaujamą buhalterinę apskaitą, ne tik pažeidė mūsų šalyje galiojančius įstatymus, bet ir sulaukė finansinių problemų, nuvylė pasamdytus ir šeimininkų gražiais pažadais tikėjusius darbuotojus.

Ikiteisminį tyrimą atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo biuro Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, ūkinės finansinės veiklos patikrinimą – Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Panevėžio apskrities skyriaus specialistai. Ikiteisminį tyrimą organizavo, kontroliavo ir jam vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokurorai.

Pasak prokurorės Danutės Baltrušaitytės, kadangi kaltinamieji prisipažino padarę nusikalstamas veikas, atlygino proceso išlaidas dėl ekstradicijos ir sutiko, kad jiems būtų paskirta baudžiamojo įstatymo sankcijoje numatyta alternatyvinė bausmė – bauda, buvo nutarta užbaigti procesą teismo baudžiamuoju įsakymu.

Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai su apylinkių kolegomis šiemet perdavė nagrinėti teismui 1652 baudžiamąsias bylas, supaprastinto proceso tvarka – 413 bylų, tarp jų 171 – pagreitintu procesu, 242 – baudžiamuoju įsakymu, t.y. kas ketvirta byla buvo baigta supaprastinto proceso tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius