Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokurorų kaltinimą dėl pareigūnų papirkimo patvirtino teismas

Anykščių rajono apylinkės prokuratūros prokurorės Klementinos Jankūnienės, palaikiusios valstybinį kaltinimą nagrinėjant baudžiamąją bylą dėl pareigūnų papirkimo, prašymą pripažinti 29 metų rokiškietį A.K. kaltu patvirtinęs teismas paskyrė jam 16 MGL (2080 litų) baudą.
Teismas
Teismas / Photos.com nuotr.

Kaip informuoja Generalinė prokuratūra, pernai liepos 18 d. vakare Anykščių mieste individualios įmonės savininkas A.K., neblaivus vairavęs automobilį Audi 80, buvo sustabdytas policijos pareigūnų. Už padarytą kelių eismo taisyklių pažeidimą – transporto priemonės vairavimą neblaiviam (nustatytas 2.50 promilių girtumas) davė kyšį – 200 litų. Įspėtas apie baudžiamąją atsakomybę, pinigų neatsiėmė.

„Kaltinamasis, kaip paperkantis asmuo, suprato, kad neteisėtai duoda kyšį už tai, kad policijos pareigūnas – valstybės tarnautojas atliktų konkrečius neteisėtus veiksmus jo naudai. Jis, net ir tai suprasdamas, norėjo, kad pareigūnas priimtų kyšį ir patenkintų jo interesus, t. y. kad policijos pareigūnas nefiksuotų kelių eismo taisyklių pažeidimo fakto ir taip būtų galima išvengti administracinės atsakomybės. Anykštiečiai policijos pareigūnai, vykdydami jiems paskirtus įgaliojimus, privalėjo surašyti ir surašė administracinės teisės pažeidimo protokolą. Priešingu atveju jie būtų pasielgę neteisėtai“, – teigė  Anykščių rajono apylinkės prokuratūros prokurorė Klementina Jankūnienė.

Pasak prokurorės, baudžiamoji atsakomybė už tokią nusikalstamą veiką, kokią padarė kaltinamasis – mėginimą papirkti pareigūnus siekiant neteisėtos valstybės tarnautojo veikos vykdant įgaliojimus, kad pareigūnas nusižengtų savo pareigoms ir nesurašytų administracinio teisės pažeidimo protokolo, numatyta Baudžiamojo kodekso straipsnyje dėl papirkimo. Tačiau kelių dešimtmečių prokurorinės veiklos praktiką turinti prokurorė teigė, kad vairuotojai, sulaikyti neblaivūs ar padarę kitus kelių eismo taisyklių pažeidimus, dažnai nepaiso perspėjimo apie baudžiamąją atsakomybę ir tikisi papirkti pareigūnus.

Teismas, skirdamas bausmę, atsižvelgė į padarytos nusikalstamos veikos pavojingumo laipsnį, kaltininko asmenybę, jo atsakomybę lengvinančias ir sunkinančias aplinkybes. Atsakomybę lengvinanti aplinkybė – prisipažino padaręs nusikaltimą ir gailisi, sunkinanti aplinkybė – nusikaltimą padarė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio. Buvo atsižvelgta, kad teisiamas pirmą kartą, administracine tvarka nebaustas, augina ir išlaiko tris mažamečius vaikus, dirba.

Baudžiamojo kodekso straipsnis dėl papirkimo numato bausmę – laisvės atėmimą iki ketverių metų. Tačiau teismas, įvertinęs visas aplinkybes, nutarė, kad už šio nusikaltimo padarymą paskirta laisvės atėmimo bausmė būtų per griežta ir paskyrė baudą.

Iki nuosprendžio įsiteisėjimo A. K. palikta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir dokumento – vairuotojo kortelės paėmimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius