Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokurorui anyta – giminė, teisėjui – ne

Nužudžiusiai savo kurčnebylę anytą, devinto vaiko besilaukiančiai Aušrai Kasperavičienei teks praleisti už grotų vienuolika su puse metų. Jeigu, apskundus nuosprendį Apeliaciniam teismui, šis bausmės nesugriežtins.

42 metų A.Kasperavičienei grėsė laisvės atėmimas iki 20 metų arba iki gyvos galvos. Kaltinimą palaikęs Kauno apygardos prokuroras Virginijus Sokolovas siūlė įkalinti ją 15 metų. Advokatas nesutiko su teiginiu, kad anyta - šeimos narė, ir paprašė kaltinimą perkvalifikuoti į švelnesnį.

Nėštumas neišgelbėjo

Į nuosprendį A.Kasperavičienė atėjo jau nešina krepšiu su būtiniausiais už grotų daiktais, nors iki paskutinės minutės vylėsi, kad ją išgelbės po širdimi spurdantis naujas vaikelis. Net ir išgirdusi, kad teismas prokuroro jai siūlytą bausmę sušvelnino, A.Kasperavičienė instinktyviai griebėsi už galvos. Ją atlydėjusio sugyventinio Sauliaus Daukenčio veidas suakmenėjo iš bejėgiškumo.

A.Kasperavičienė kaltinta itin žiauriu bejėgiškos būklės savo šeimos narės nužudymu. Antrą invalidumo grupę nuo vaikystės turėjusiai anytai ji sudavė ne mažiau kaip 17 smūgių. Anot juos suskaičiavusių ekspertų, - į įvairias kūno vietas. Sulaužius šonkaulius, buvo mirtinai sužaloti plaučiai.

Išgertuvių iniciatorė buvo pati 77 metų anyta, kuriai daugiavaikė marti tądien padėjo parnešti malkų.

Teisiamoji sakė nenorėjusi žudyti - tik pamokyti. Toks buvo moterų užstalės tarpušvenčiu tarp pernykščių Kalėdų ir Naujųjų metų sutikimo finalas. Tragedija įvyko nužudytosios namuose Jonavos rajono Žeimių geležinkelio stoties gyvenvietėje, kuriuose jau 13 metų glaudėsi ir 4 metais vyresnė senolės vienturčio sūnaus sugyventinė A.Kasperavičienė.

Ne pirmas kartas

Išgertuvių iniciatorė buvo pati 77 metų anyta, kuriai daugiavaikė marti tądien padėjo parnešti malkų. Vienintelis šių moterų vyras tądien dirbo miške. Tragedija įvyko, kai vos ant kojų bepastovinti marti vedė dar girtesnę anytą į tualetą. Išgėrusi senolė sunkiai vaikščiojo. Tamsoje moterys užsikabino už gana aukšto senovinio namo slenksčio. Marti pamaniusi, kad anyta jai tyčia pakišo koją. Už tai ją ir sumušė. Anot liudytojų, ne pirmą kartą.

Siūlant A.Kasperavičienei bausmę, prisimintas ir ankstesnis (prieš 13 metų) jos teistumas už apysunkį kaimynės sužalojimą. Anot A.Kasperavičienės, tada konfliktas kilo dėl pirmojo jos vyro, kuris tądien girtavo pas minėtą kaimynę. Tada A.Kasperavičienė nuo bausmės atleista - dėl amnestijos.

Teisiamąją ginantis advokatas prašė perkvalifikuoti kaltinimą į švelnesnį - nužudymą be kvalifikuojančių požymių, už kurį numatyta ir 5 metais švelnesnė bausmė. Jis nesutiko su prokuroru, kad sugyventinio motina - šeimos narė, nors taip teigiama ne per seniausiai Seimo priimtose įstatymų pataisose. Argi tai itin žiaurus nužudymas, jei nenaudotas joks įrankis - tik rankos ir kojos?

Sūnaus išdavystė

Nukentėjusiuoju pripažintas velionės vienturtis teigė pretenzijų sugyventinei neturintis. Pastaroji, laukusi teismo nesuimta, į pirmąjį posėdį pristatė pažymą, kad laukiasi nuo jo jau penkto vaiko.

S.Daukentis prašė taip griežtai kaltinamosios jo motinos nužudymu nebausti. Ši taip pat liejo ašaras. Pro jas, suteikus paskutinį žodį, tesugebėjo išspausti: "Gailiuosi..."

Iki šiol jiedu augino 6 mažamečius A.Kasperavičienės vaikus, sugyventus ne tik su nužudytosios sūnumi. Jauniausiajam jų - 4 metai, vyriausiajai - 11. (Dar 2 suaugusios A.Kasperavičienės dukros gyvena atskirai.) 11-metė iškvietė tragedijos vakarą policiją, nes motina dėl girtumo sunkiai beapvertė liežuvį.

Po įvykio A.Kasperavičienė kurį laiką buvo suimta, tačiau vėliau dėl vaikų iki teismo paleista. Išgirdęs prokuroro siūlomą bausmę, jos sugyventinis buvo trumpam netekęs žado. Vėliau, išmuštas raudonio, teismo klausė: "Ką man reikės daryti su šitiek vaikų?"

S.Daukentis prašė taip griežtai kaltinamosios jo motinos nužudymu nebausti. Ši taip pat liejo ašaras. Pro jas, suteikus paskutinį žodį, tesugebėjo išspausti: "Gailiuosi..."

Nuosprendžio vingrybės

Bylą nagrinėjusi Egidijaus Grigaravičiaus vadovaujama teisėjų kolegija pašalino iš A.Kasperavičienei pareikšto kaltinimo net 2 kvalifikuojančius požymius - kad auka nužudyta itin žiauriai ir kad ji buvo šeimos narė.

"Tik 4 iš suduotų 17 smūgių sukėlė senolės mirtį, - teigiama nuosprendyje. - Be to, tam įtakos galėjo turėti ir jos sveikatos būklė."

Anot E.Grigaravičiaus, nelaikytina nužudytoji ir šeimos nare. Nors ji gyveno su marčia bei sūnumi po vienu stogu, tačiau - kitame namo gale ir vedė atskirą ūkį.

Iki nuosprendžio įsiteisėjimo A.Kasperavičienė palikta laisvėje. Tačiau jo apskundimas - taip pat loterija. Skundą nagrinėsiantis Apeliacinis teismas gali patenkinti prokuroro, kuris, neabejotina, nuosprendį taip pat skųs, prašymą. Medikų teigimu, nuteistajai gimdyti po 4 mėnesių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius