Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su mafija sietam vilniečiui teisėjai numetė kaulą

Lietuvos apeliacinis teismas (LAT) paskelbė sprendimą Manto Petrylos byloje, kurioje jis reikalavo kompensacijos už nepelnytą įkalinimą. Ieškovas „laimėjo“ – priteista 500 litų.
M.Petryla ir jo gynėja neliko patenkinti: priteista gerokai mažesnė, nei prašyta, kompensacija.
M.Petryla ir jo gynėja neliko patenkinti: priteista gerokai mažesnė, nei prašyta, kompensacija. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

15min.lt pasakojo, kaip 35 metų M.Petryla, kuriam buvo priteisti 9 tūkst. litų, apeliaciniame teisme siekė didesnės kompensacijos.M.Petrylos kantrybė trūko ir jis nutarė pamokyti pareigūnus, kad atprastų jį nuolat be reikalo suiminėti.

Mažiausiai 106 tūkst. litų laukęs vilnietis antradienį pagaliau išgirdo LAT teisėjų kolegijos – Konstantino Gurino, Kazio Kailiūno, Marytės Mitkuvienės, nutartį.

Teisėjai paskelbė, kad 9 tūkst. litų, kaip moralinės kompensacijos, M.Petrylai turėtų visiškai pakakti ir nepriteisė nė lito daugiau. Vienintelė paguoda ieškovui: jam papildomai priteisė 500 litų kaip patirtos turtinės žalos kompensaciją.  

M.Petrylos pavardę teisėsauga ir žiniasklaida jau seniai linksniuoja kaip sostinės Naujosios Vilnios rajone veikusio nusikalstamo „Malyšų“ susivienijimo nario. Tačiau realiai prigriebti šį žmogų pareigūnams yra pavykę vos už vieną vaikišką nusikaltimą – M.Petryla teistas už šaltojo ginklo (peilio) laikymą.

Tuo tarpu ant M.Petrylos kritusių įtarimų sąrašas – įspūdingas: ir dėl vieno nužudymo, ir dėl vieno buvusio ministro namo vagystės, ir dėl amžiaus nusikaltimu tapusio inkasatorių apiplėšimo Salininkuose.

M.Petrylos kantrybė trūko ir jis nutarė pamokyti pareigūnus, kad atprastų jį nuolat be reikalo suiminėti. Šioje byloje M.Petryla prašė kompensacijos už tai, kad apvogus ministro namą jam teko nepelnytai praleisti už grotų keturis mėnesius.

Vienas pagrindinių pareiškėjo motyvų – kol sėdėjo už grotų, negalėjo dirbti ir gauti algos. Oficialiai jis gaudavo 1 500 litų per mėnesį.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Lietuvai, kaip atsakovei, šioje byloje atstovavę pareigūnai sudaužė ieškovo viltis.
Lietuvai, kaip atsakovei, šioje byloje atstovavę pareigūnai sudaužė ieškovo viltis.

Todėl turtinė žala M.Petrylos ieškinyje sudarė tik 6 tūkst. litų, o šimtatūkstantinės kompensacijos prašyta kaip neturtinės žalos atlyginimo.

Lietuvai, kaip atsakovei, šioje byloje atstovavo Teisingumo ministerijos, Policijos departamento bei Generalinės prokuratūros atstovai. Atsakovai savo ruožtu teismą tikino, jog M.Petrylai priteista per daug, todėl LAT teisėjams siūlė sumažinti kompensaciją iki 5000 litų.

Šios bylos nagrinėjimas LAT kiek užsitęsė, nes jau žadėję paskelbti sprendimą teisėjai pasigedo byloje duomenų apie M.Petrylos gautą darbo užmokestį ir buvo vėl atnaujinę bylos nagrinėjimą iš esmės.

Gali būti, kad netrukus teismą pasieks naujas M.Petrylos prašymas atlyginti jam moralinę žalą, nes tiriant garsųjį inkasatorių apiplėšimą jis taip pat ilgokai laikytas už grotų, o vėliau iš įtariamojo virto tik liudytoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius