-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 22 /10:14

Tiriant Kauno mafiozo nužudymą išaiškinta Europą šiurpinusi lietuvių grupuotė: vežė tonas narkotikų, išplovė 680 mln. eurų

Trečiadienį policija pristatė vieną didžiausių pastarojo meto operacijų. Aiškindamasi su „Agurkinių“ grupuote sieto Deimanto Bugavičiaus nužudymą policija išaiškino tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje veikusį ginkluotą nusikalstamą susivienijimą. Iš viso sulaikyti 22 grupuotės nariai. Europolas šią operaciją vadina didžiausio masto nusikalstamos grupuotės sulaikymu, iki šiol įvykdytu Europoje.
sauliui
Sulaikymas

Lietuvos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas pristatė šį sulaikymą kaip vieną didžiausių pastarojo meto operacijų. Ji vykdyta bendradarbiaujant su Ispanijos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos ir Estijos pareigūnais, taip pat Europolu ir Eurojustu.

Grupuotės pėdsaką pavyko užčiuopti tiriant D.Bugavičiaus nužudymą, įvykdytą dar 2015-ųjų lapkričio mėnesį. Pernai buvo sulaikyti trys įtariamieji. Paaiškėjo, kad tai – samdomi žudikai, du iš jų – Estijos piliečiai. Būtent tęsiant šį tyrimą ir išaiškinta grupuotė.

Kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis tikino, kad po šio sulaikymo dėl D.Bugavičiaus nužudymo įtarimų sulauks ir daugiau žmonių, tikėtina, šio nusikaltimo užsakovai.

Išplovė 680 mln. eurų

Grupuotės nariai įtariami vykdę sunkius ir labai sunkius nusikaltimus visoje Europoje.

Pagrindinė jų veikla – narkotikų kontrabanda. Nusikaltėliai rūpinosi jų kelione iš Pietų Amerikos į įvairias Europos valstybes. Skelbiama, kad tyrimo metu išimta 4,5 tonos narkotikų – daugiausia kokaino ir hašišo.

„Jie įtariami neteisėtai disponavę ginklais, narkotinių medžiagų kontrabanda, taip pat pinigų plovimu, – kalbėjo L.Pernavas ir įvardijo įspūdingą išplautą sumą: „daugiau nei pusę milijardo eurų.“

Europolo duomenimis, per 2017-2019 metų laikotarpį nusikaltėliai uždirbo 680 mln. eurų.

Įtariama, kad nemažą dalį pinigų grupuotės nariai plovė naudodamiesi valiutų keityklomis, o vėliau jie investuoti į nekilnojamąjį turtą Ispanijoje ir kitose valstybėse.

Lyderis sulaikytas Ispanijoje

Iš viso sulaikyti 22 grupuotės nariai, tik ketvirtadalis jų Lietuvoje.

„Lietuvoje sulaikyti 5 asmenys, jie suimti 3 mėnesiams. Visi jie įtariami dalyvavę ginkluoto nusikalstamo susivienijimo veikoje, – sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša. – Maksimali bausmė – laisvės atėmimas iki gyvos galvos.“

Grupuotės lyderis sulaikytas Ispanijoje, kas jis yra, neatskleidžiama. Žinoma tik tiek, kad tai – 48-erių metų lietuvis.

„Nemaža dalis šio nusikalstamo susivienijimo narių priklausė kelioms anksčiau veikusioms nusikalstamoms grupuotėms. Nemaža dalis organizatorių yra prieš 10 metų išvykę į užsienio valstybes gyventi, iš ten koordinavo, organizavo nusikalstamo susivienijimo veiklą“, – užsiminė R.Kiškis.

VIDEO: Suduotas smūgis tarptautiniam organizuotam nusikalstamumui: išaiškintas ginkluotas susivienijimas

Ne vienas grupuotės narių anksčiau buvo teistas už sunkius ar labai sunkius nusikaltimus.

Sulaikymo operacija vyko gegužės 15–16 dienomis, per ją atlikta 40 kratų.

Iš viso išimta 8 mln. eurų grynųjų pinigų, aukso luitų, brangenybių, taip pat ir nelegalių cigarečių.

Operacijoje 5 Europos valstybėse dalyvavo apie 500 policijos pareigūnų, vien Lietuvoje – 145 pareigūnai. Pasitelkti „Aro“ kovotojai ir mobilių kuopų pajėgos.

Pats tyrimas užtruko 2–3 metus. Jį apsunkino tai, kad gaujos lyderiai ir dalyviai, organizuodami bei darydami nusikalstamas veikas, laikėsi itin griežtos konspiracijos, naudojo kontrsekimo ir kontrteisėsaugos taktiką.

Susivienijimo dalyviai tarpusavio ryšiui palaikyti naudojo modernias ir praktiškai tik tarp organizuoto nusikalstamo pasaulio atstovų žinomas labai brangias šifruotą mobilų ryšį užtikrinančias priemones. Kratų ir sulaikymų metu rasta ir išimta daugiau nei 50 tokio mobilaus šifruoto ryšio telefonų, naudotų nusikalstamoms veikoms organizuoti ir vykdyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius