Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisiama buvusi Seimo kasininkė Regina Petkelienė teigia nuolat skolinusi pinigus parlamentarams

Už didelės sumos iššvaistymą teisiama buvusi Seimo kanceliarijos kasininkė Regina Petkelienė teigia nuolat valdiškus pinigus skolinusi Seimo nariams ir parlamento kanceliarijos darbuotojams.
Seimo kanceliarijos buhalterė Regina Petkelienė
Vilniaus apygardos teismas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Teismas

„Kanceliarijoje per visą mano darbo istoriją buvo skolinami pinigai – tai buvo įprastas reiškinys. Atrodė, normalu žmogui padėti“, – Vilniaus apygardos teisme (VAT) ketvirtadienį kalbėjo R.Petkelienė.

„Kada tokia institucija, buvo formaliai viskas daroma. Tai valdžioje esantys žmonės – prie jų deriniesi. Instrukcijos savo ruožtu, o valdžia – savo“, – sakė buvusi kasininkė, paklausta, ar žinojusi, kas jai leidžiama pagal pareigybę.

Ji sakė skolinusi „einamoms išlaidoms“: „Ar jubiliejus koks, sako „staigiai duok“, surenka pinigus, grąžina atgal.“

Anot jos, pinigus skolinosi buvęs Seimo kancleris Arvydas Kregždė ir dabartinis kancleris Jonas Milerius, kurie juos esą grąžino, taip pat savo ir kitų asmenų vardu pinigus ėmė kanceliarijos Finansų departamento vadovė Danutė Petrauskienė, kuri esą negrąžino 120 tūkst. litų.

„D.Petrauskienė nusivalė į mane kojas ir aš likau atsakinga“, – pareiškė R.Petkelienė.

„Taip pat Seimo nariai važiuodavo į komandiruotes, tas avansas būdavo neforminamas, kai žmogus grįždavo, sutvarkydavo tą skirtumą“, – kalbėjo ji.

Buvusios kasininkės teigimu, Seimo kanceliarijoje „instrukcijų laikymasis buvo formalus – tai buvo daroma dėl Valstybės kontrolės“. Ji patvirtino, kad kasą tikrinti turinti komisija pasirašydavo R.Petkelienės jai pateiktą patikrinimo aktą, bet jos iš tiesų netikrindavo.

Apie kai kuriuos „instrukcijų neatitinkančius“ veiksmus kasoje, pasak R.Petkelienės, žinojo ir Seimo kanceliarijos Finansų departamento vadovė D.Petrauskienė, kuri pati esą skolindavosi „naudodamasi savo padėtimi“ ir ėmė pinigus „valdžiai ir sau asmeniškai“.

„Nesitikėjau, kad pasibaigs taip, kaip baigėsi. Maniau, kad gąsdina. D.Petrauskienės vardu buvo baisi skola – maniau, kad ji viską kontroliuoja. Netikėjau, kad perduos policijai iki paskutinio momento. (...) Skyriuje buvo gąsdinimo sistema – buvo gąsdinama nuolat“, – kalbėjo R.Petkelienė.

VAT ketvirtadienį atvertė baudžiamąją bylą, kurioje buvusi Seimo kasininkė ir buvusi Nacionalinės sveikatos tarybos buhalterė kaltinamos didelės vertės svetimo turto pasisavinimu, iššvaistymu ir įgijimu apgaulės būdu.

Anot prokurorų, buvusi Seimo kanceliarijos kasininkė R.Petkelienė iššvaistė per 370 tūkst. litų, o juos apgaule įgijo buvusi Nacionalinės sveikatos tarybos buhalterė Olga Goluskaitė.

R.Petkelienė taip pat kaltinama pasisavinusi beveik 70 tūkst. litų.

Šios lėšos priklausė Seimo kanceliarijai. Beveik pusės milijono litų grynųjų pinigų kasoje pasigesta 2009-ųjų birželį.

R.Petkelienė teisme sakė prisipažįstanti iš dalies – dėl pasiskolintos O.Goluskaitei, bet ne dėl galimai pasisavintos sumos. Moteris verkdama teigė, kad skolinimo O.Goluskaitei laikotarpis buvo „baisus gyvenimo etapas“.

Ji aiškino O.Goluskaitė kėlė pasitikėjimą ir visada pagrįsdavo prašymus paskolinti pinigų, be to, „įsijungė žmogiškas faktorius“.

„Tuo pačiu autobusu važiuodavome į darbą. Žmogus kaip mūsų įstaigos darbuotoja įgijo pasitikėjimą, nebuvo iš gatvės, nebuvo svetima. Ji atėjo su prašymu paskolinti pinigų, sakė, kad sunki padėtis. Įsijungė žmogiškas faktorius, pagalvojau kad nieko tokio, žmogus grąžins. Ir prasidėjo virtinė skolinimosi, aš labai pergyvenau“, – šluostydamasi ašaras, kalbėjo R.Petkelienė.

„2008 metų pabaigoje ji pasakė, kad 150 tūkst. litų dingo, skolininkai negrąžino, supratau, kad atsidūriau aklavietėje. Tikėjau ja kaip savimi ir tikėjau, kad grąžins, ir nepagalvojau, kad ji manimi manipuliuoja, nepagalvojau nei apie savo šeimą, nei apie darbuotojus (...) Nežinojau, kad kazino lošia, kad turi tokių priklausomybių – nežinojau ir niekada neįtariau“, – sakė ji.

O.Goluskaitė teisme taip pat neneigė savo kaltės: „Visiškai prisipažįstu kalta ir gailiuosi“.

R.Petkelienė savo ruožtu teigė prisipažįstanti dėl skolintų O.Goluskaitei pinigų, bet neprisipažįstanti dėl iš kasos paimtų 120 tūkst. litų esą „D.Petrauskienės skolų“, iš kurios apie pusę sakė grąžinusi iš savo lėšų.

„Be Olgos skolų, buvo apie 120 tūkst. be šimto litų – D.Petrauskienės skolos. (...) Tikėjau D.Petrauskiene, kad tai tikrai vietinės reikšmės, kad šitaip su manimi pasielgs, netikėjau. Tų pinigų nepasisavinau“, – teigė R.Petkelienė.

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad buvusi Seimo kanceliarijos kasininkė nuo 2008-ųjų sausio iki 2009-ųjų liepos neteisėtai perleido O.Goluskaitei kasoje buvusius grynuosius pinigus – 373,5 tūkst. litų.

Šiuos pinigus kasininkė įvairiomis sumomis, nuo 500 iki 20 tūkst. litų, skolindavo buvusiai Nacionalinės sveikatos tarybos buhalterei. Ant buhalterijos apskaitoje nebenaudojamų kasos išlaidų orderių blankų ar paprasčiausių popieriaus lapų R.Petkelienė surašydavo skolos raštelius, kurie neturėjo jokios juridinės galios.

Apie 65,5 tūkst. litų stygius nepagrįstas net minėtais rašteliais. Dėl to įtariama, kad buvusi parlamento kasininkė šią pinigų sumą pasisavino 2009-ųjų gegužės–liepos mėnesiais. Nustačius, kad kasoje iš viso trūksta per 441 tūkst. litų, 2009 metų liepos 17-ąją Seimo kancleris kreipėsi į policiją.

Tyrimo metu nustatyta, kad O.Goluskaitė pusantrų metų nuolat lankydavosi R.Petkelienės kabinete. Šioji buvo graudinama pasakojimais apie paskolą butui pirkti, apie moterį apgavusius verslo partnerius Vokietijoje ar Lenkijoje. O.Goluskaitė kasininkę ramindavo idėjomis, kaip grąžins nuolat augančią skolą. Tokiu būdu moteris ir gaudavo pinigų.

Anot R.Petkelienės, buhalterijos apskaitoje taip pat nebuvo apskaitytos proginės monetos, pirktos Seimo kanceliarijos užsakymu. Dvi šias monetas, pasak buvusios kasininkės, įsigijo D.Petrauskienė, po vieną – Seimo Finansų departamento direktoriaus pavaduotoja Dalė Špakauskienė ir Seimo kancleris J.Milerius.

Už didelės vertės svetimo turto pasisavinimą gresia iki 10 metų nelaisvės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius