Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje daugėjant iš vaikų atimtų telefonų, pareigūnai pataria, kaip apsisaugoti nuo plėšikų

Šių metų sausio – vasario mėnesiais Vilniuje padaugėjo plėšimų atvejų. Kelia nerimą tai, kad nuo šių nusikalstamų veikų vis dažniau nukenčia ar tokius nusikaltimus prieš bendraamžius padaro vaikai, praneša Vilniaus policija.
Mobilusis telefonas
Mobilusis telefonas. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip rašoma sostinės policijos pranešime, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Vilniaus miesto pirmojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai kruopščiai tyrė šio pobūdžio nusikaltimus, nustatė įtariamuosius ir sulaikė grupę jaunuolių – E.K. (gim.1996 m.), M.J. (gim.1995 m.) ir D.P. (gim.1995 m.), vykdžiusių plėšimus.

Paaiškėjo, kad tai vienoje profesinėje mokykloje besimokantys jaunuoliai, kurie atvykę iš įvairių Lietuvos miestų. Tai apsunkino kriminalistų darbą nustatant įtariamuosius.

Be to, tyrimo metu buvo nustatyta, kad plėšimai buvo vykdomi dažnai atsitiktinėse vietose. Užpuolikai, pastebėję nepilnametį turintį mobiliojo ryšio telefoną, jį užkalbindavo, nusivesdavo į nuošalesnę vietą ir tik tada, grasindami ir panaudodami fizinę jėgą, atimdavo mobiliojo ryšio telefoną. Įtariama, kad nuo šių asmenų gali būti nukentėję ir daugiau vaikų, tačiau ne visų tėvai dėl vienų ar kitų priežasčių nesikreipė į policijos įstaigas.

Vilniaus miesto pirmojo policijos komisariato teritorijoje buvo nustatyti trys plėšimo atvejai. Pareikšti įtarimai dėl šešių įvykdytų plėšimų, dėl kitų vyksta tyrimai.

Vaikų tėveliams policija primena, kad vaikui suteikus bendrosios savisaugos ir apdairumo naudojantis mobiliojo ryšio telefonu patarimų, galėtų gerokai sumažėti rizika tapti vagių ar plėšikų taikiniu.

Savo vaikui patarkite naudoti PIN kodą telefonui užrakinti. Pasižymėkite mobiliojo ryšio telefono numerį, tipą, modelį ir IMEI identifikacijos numerį. Saugokite šią informaciją tam atvejui, jeigu telefonas būtų pavogtas ar pamestas.

Išmokykite savo vaiką viešosiose vietose su telefonu elgtis atsargiai – laikyti jį krepšyje arba kišenėje, kad jo nesimatytų. Vaikas turėtų būti įjungęs tylios arba vibruojančios aplinkos režimą ir vengti telefonu naudotis gatvėje.

Jeigu vaikui prireikia paskambinti ar atsiliepti į skambutį esant viešoje vietoje, patarkite, kad jis būtų atsargus ir liktų ten, kur galėtų aiškiai matyti, kas vyksta aplinkui. Jis neturėtų naudotis telefonu eidamas ar sutemus.

Patarkite savo vaikui neduoti telefono nepažįstamam žmogui, kuris sakys, kad jam reikia skubiai paskambinti. Taip greičiausiai bus siekiama telefoną pavogti.

Jūsų vaikas turi suprasti, kad jis ir jo sveikata yra svarbiausia, o telefono praradimas nebus bėda, jeigu tai padės apsisaugoti nuo užpuolikų. Jeigu yra grasinama, Jūsų vaikas turėtų nesipriešinti ir atiduoti savo telefoną, o po to iš karto apie tai pranešti Jums.

Jeigu pavagiamas Jūsų vaiko mobilusis telefonas, informuokite savo mobiliojo ryšio operatorių, paskambinę Klientų aptarnavimo telefonu bei policiją. Padarykite tai kaip galima greičiau, nes Jums reikės apmokėti naudojimosi pavogtu telefonu išlaidas tol, kol nepranešta apie vagystę. Po pranešimo operatorius užblokuos numerį ir išduos naują SIM kortelę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius