Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žolė pleškėjo po langais

Žolės degintojų įžūlumui nėra ribų. Trečiadienį ugniagesiai gesino pievą tarp Justiniškių ir Zujūnų. Ugnis siautėjo prie pat daugiabučių namų.
Žolė padegta prie pat daugiabučių namų Justiniškėse.
Žolė padegta prie pat daugiabučių namų Justiniškėse. / BFL nuotr.

Sausų dienų šį pavasarį dar buvo mažai, bet ugniagesiai teigia visoje šalyje jau sulaukę beveik 150 iškvietimų gesinti degančių pievų. Kaip ir ankstesniais metais, tokių gaisrų skaičiumi pirmauja Vilniaus apskritis, kurioje gyvena itin daug mėgėjų deginti pernykštę žolę.

„Nukentėjusiųjų, ačiū Dievui, šiuose gaisruose šiemet dar neturėjome. Pirma žolės deginimo banga kilo praėjusį savaitgalį, bet palyginti tai dar nėra dideli skaičiai, nes kai ateina pats pikas, po 150–200 iškvietimų sulaukiame per parą. Yra buvę atvejų, kai per parą tekdavo net po 500 kartų važiuoti gesinti degančios žolės“, – guodėsi Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovas Gintautas Druktenis.

Sinoptikų prognozuojamas šiltesnis ir sausesnis savaitgalis gaisrų skaičių gali išauginti. G.Druktenio teigimu, pernai daugiausia gaisrų kilo balandį. Kadangi šių metų pavasaris panašus į pernykštį, greičiausia situacija irgi bus panaši.

Šiemet visoje Lietuvoje jau išdegė apie 230 hektarų pievų, Vilniaus apskrityje – 175 hektarai. Per visus 2010 metus šalyje išdegė beveik 5,5 tūkst. hektarų pievų, žala gamtai ir žmonių turtui buvo skaičiuojama tūkstančiais, nes iš liepsnojančios pievų ugnis dažnai persimeta į miškus, durpynus, gyventojų sodybas, ūkinius pastatus. Pernai nuo padegtos žolės sudegė 9 įvairūs pastatai, o dar 16 statinių ugniagesiams pavyko išgelbėti. Degančioje žolėje beveik kasmet patiria traumas ar net žūva ir žmonės.

Ugniagesiai įspėja, kad žolės degintojai baudžiami administracine tvarka. Baudos paprastiems piliečiams siekia 200–1000 Lt, pareigūnams – 400–1200 Lt. Gali tekti atlyginti ir žalą gamtai, o ji po tokių gaisrų siekia ne vieną tūkstantį litų. Taip pat yra numatyta atsakomybė žemės savininkams, kurie nesiima priešgaisrinės apsaugos priemonių, pastebėję savo žemėje degančią žolę. Jie gali būti baudžiami 100–600 Lt bauda.

Liepsnojančią žolę nedideliame plote galima užgesinti užplakant liepsną medžių šakomis, užpilant ją vandeniu arba smėliu. Matant, kad su ugnimi nepavyks lengvai susidoroti, būtina tuojau pat kviesti ugniagesius bendruoju pagalbos telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius