-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 29 /12:40

Audringas ketvirtadienis: liūtis Vilniuje užtvindė gatves, be elektros buvo likę daugiau kaip 7 tūkst. gyventojų

Ketvirtadienio rytą Vilnius pasitiko su smarkiu lietumi, dangų skrodžiančiais žaibais ir perkūnija. Dėl nuo ryto sostinę skalbiančios liūties sutriko eismas – gatvės daug kur tapo nepravažiuojamos, sutriko elektros tiekimas.

Dėl perkūnijos fiksuoti elektros tiekimo sutrikimai Pietryčių Lietuvoje. 12 val. duomenimis, elektros tiekimas buvo sutrikęs daugiau kaip 5,7 tūkst. „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) klientų. Nuo ankstyvo ketvirtadienio ryto ESO brigados tiekimą jau atstatė 20,8 tūkst. klientų. 12 val. Alytaus regione elektros energijos tiekimas buvo sutrikęs 3,4 tūkst. klientų, Utenos (1,1 tūkst.), Vilniaus (798), Kauno (379).

Daugelyje vietų gedimus lėmė gausus žaibavimas ir ant oro linijų virtę medžiai. Gedimus šalina maksimalios pajėgos – visoje Lietuvoje dirba 54 operatyvinės komandos, suburtos iš bendrovės ir rangovų darbuotojų. Iš jų Vilniaus ir Alytaus regionuose gedimus šalina 30 brigadų.

Neišvažiuojamos gatvės

Tuo metu skaitytojas pranešė, kad Erfurto g. ir Architektų g. sankryžoje daug smėlio, automobiliai esą negali pravažiuoti. Jo teigimu, į vietą buvo atvykę Vilniaus miesto tvarkymo įmonės „Grinda“ atstovai, tačiau jiems išvykus, padėtis vėl tokia pati.

Kaip BNS informavo „Susisiekimo paslaugos“, viešasis transportas pusę dešimtos ryto vis dar negalėjo pravažiuoti Narbuto gatve ties prekybos centru „Panorama“, eismas buvo sutrikęs Laisvės-Rygos, L.Asanavičiūtės-Sausio 13-osios gatvių sankryžose, Justiniškėse prie Medeinos gatvės. Autobusai ir automobiliai negalėjo įveikti ir S.Nėries gatvės Fabijoniškėse.

Vilniaus miesto tvarkymo įmonės „Grinda“ atstovas BNS sakė, kad eismas taip pat sutriko Antakalnio gatvės atkarpoje ties Saulėtekio-Vileišio gatvėmis, keliose Geležinio Vilko gatvės vietose, ypač ties sankryža su Žalgirio gatve, taip pat Ukmergės gatvėje ir Vakariniame aplinkkelyje.

„Vilniuje dėl audros sugedę šeši šviesoforai. Tikiu, kad „Susisiekimo paslaugos“ tvarko šį reikalą. Šiuo metu mūsų avarinės brigados važiuoja ir bando išvalyti lietaus surinkimo trapus, kad vanduo nutekėtų į rezervuarus ir būtų atstatytas eismas. Tai gali užtrukti iki dviejų valandų, jei vėl nepasikartos liūtis“, – BNS sakė Egidijus Steponavičius.

VIDEO: Stipri liūtis užtvindė Vilniaus gatves, skendo automobiliai, sutriko eismas

Aplinkkelyje – vandens telkinys

Skaitytoja Aušra pranešė, kad sostinės L.Asanavičiūtės gatvėje, netoli „Sodros“, ties pėsčiųjų perėja su salele, per audrą strigo automobilis.

„Ilgai jie sėdėjo, kitos mašinos lenkė, netgi važiavo priešinga eismo juosta. Paskui vis dėlto teko lipti vaikinams į balą ir stumti savo automobilį. Beje, per smarkų lietų ta vieta visada apsemta būna, esu nuolatinė liudininkė“, – rašė skaitytoja Aušra, atsiuntusi ir nufilmuotą vaizdą.

Skelbiama, kad sostinėje sunkiai pravažiuojamomis tapo kelios atkarpos Žvėryno rajone.

„Vakariniu aplinkkeliu nevažiuok. Ties įvažiavimu iš Ozo g. – vandens telkinys“, – perspėjo skaitytojas Ramūnas.

„Jau 40 min. aplinkkelis visai nejuda, stovime spūstyje. Aplinkkelyje susidarė didžiulė bala. Niekas negali pravažiuoti. Nejuda į abi puses“, – pranešė ir skaitytojas Justas Valentinavičius.

Į darbą iš Fabijoniškių į centrą važiavusi Laura buvo priversta grįžti namo, nes autobusas neįveikė S.Nėries gatvės. „S.Nėries gatvė užpilta, nebepravažiuoja niekas. Įstrigusio autobuso vairuotojas tiesiog išlaipino keleivius. Teko bristi gatve, vandens buvo iki kelių“, – įspūdžiais dalijosi Laura.

Ukmergės g. nuo prekybos centro „Senukai“ centro link nusidriekusios didžiulės spūstys. Taip pat skaitytojas Valdas pranešė esantis įstrigęs sostinės T.Narbuto g. – iš vietos nepajuda jau valandą. T.Narbuto gatvė buvo tiek apsemta, kad vieno baloje įstrigusio automobilio buvo matyti tik stogas.

Kelionė Vilniaus viešuoju transportu
VIDEO: Liūtis paskandino Vilniaus L.Asanavičiūtės gatvę
VIDEO: Vilnių skalbia liūtis
VIDEO: Smarkus lietus paskandino ir sostinės Minties g.

Užfiksavote neišvažiuojamas dėl liūties gatves? Nuvirtusius medžius? Siųskite nuotraukas el. paštu 15min@15min.lt. Dėkojame atsiuntusiems informacijos ir nuotraukų.

Žemėlapyje žemiau – po liūties Vilniuje apsemtos teritorijos:

Vilniaus oro uostas sostinę užklupus gamtos stichijoms veikia be nesklandumų.

„Viskas pas mus pagal tvarkaraštį – visi lėktuvai tiek kyla, tiek leidžiasi laiku, jokių sutrikimų nėra. Lyja kaip ir visur, bet problemų nėra“, – 15min komentavo Lietuvos oro uostų komunikacijos projektų vadovė Agnė Mažeikytė.

Tarnybos perspėjo gyventojus

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) dar gyventojus įspėjo apie ketvirtadienio audrą.

Kaip nurodoma pranešime, vietomis kris kruša, kils škvalas, o vėjo gūsiai sieks 15–20 m/s.

Panašūs orai išsilaikys ir penktadienį.

Elektros ir dujų skirstymo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) prašo gyventojų gamtos stichijų metu nesiartinti prie elektros įrenginių ar oro linijų.

ESO primena, jog, pastebėjus pažeistus elektros tinklo įrenginius ar nutrūkusius elektros laidus, būtina nedelsiant apie tai pranešti ESO trumpuoju numeriu 1802 (+37061121802) arba bendruoju pagalbos telefonu 112.

Žemiau – keturi svarbiausi elgesio principai, padėsiantys išvengti skaudžių nelaimių:

  • Pastebėjus nutrūkusį laidą ar bet kokį kitą apgadintą elektros įrenginį – transformatorinę, pastotę − jokiu būdu prie jo nesiartinti. Tarp žmogaus ir nutrūkusio laido turėtų būti bent 8 metrų atstumas. Reikėtų saugotis ir ant elektros laidų užvirtusių medžių ar išvirtusių laidų atramų, kurios taip pat gali būti pavojingos gyvybei. Prie jų taip pat nerekomenduojama artintis ar juo labiau jų liesti.
  • Pastebėjus nutrūkusį laidą, apie avariją svarbu kuo greičiau pranešti ESO trumpuoju numeriu 1802 arba bendruoju pagalbos telefonu 112. Jei tik įmanoma, venkite artintis prie avarijos vietos, neleiskite prie jos eiti kitiems žmonėms ar gyvūnams ir kuo greičiau skambinkite minėtais telefonais, kad į įvykio vietą būtų nedelsiant išsiųsta operatyvinė komanda. Ji likviduos avarijos padarinius. Elektros tiekimą išoriniame tinkle gali išjungti tik ESO specialistai, jokiu būdu nerizikuokite ką nors daryti patys ir palikite šiuos darbus specialistams.
  • Atsidūrus šalia aukštos įtampos šaltinio reikėtų judėti mažais žingsneliais, laikant koją prie kojos. Didesnis pavojus kyla liūties metu, kai žemė ir žolė įmirkusi. Tokiais atvejais rekomenduojama pasitraukti toliau nuo nelaimės vietos, tačiau nebėgti, o judėti mažais žingsneliais arba šuoliukais. Žingsniuojant įprastai, kyla pavojus susidaryti elektros grandinei ir gauti smūgį.
  • Nutrūkęs elektros laidas gali užkristi ant automobilio. Tokiu atveju, jei nekyla kitų pavojų, gali būti saugiau likti automobilyje – guminės jo padangos veikia kaip izoliacinė priemonė, neleidžianti susidaryti elektros grandinei. Tik svarbu nesiliesti prie metalinių detalių ar elektros įrenginių. Jei iš automobilio vis dėlto reikia išlipti, tai būtina daryti ne visai taip, kaip esame įpratę. Iš jo reikia iššokti iš karto abiem kojomis, nesiliečiant prie paties automobilio – kad nebūtų sukurta grandinė ir nepatirtumėte smūgio. Siekiant išvengti skaudžių nelaimių, saugumu raginami rūpintis ir gyventojai – tinkamai prižiūrėti ir genėti medžius savo sklype, kad želdinių šakos prie elektros laidų, priklausomai nuo konkrečios linijos įtampos, nepriartėtų arčiau kaip 1–4 metrus.

Orai.lt rašė, kad ketvirtadienį mūsų šalį užplūs tropinis oras. Bus debesuota su pragiedruliais. Tiek naktį, tiek dieną numatomi trumpi lietūs, vietomis lis smarkios liūtys. Tai vienur, tai kitur griaudės perkūnija, kai kur kils škvalas, dieną tikėtina kruša. Pūs šiltas rytinių krypčių vėjas, 7-12 m/s, o per škvalą gūsiai sustiprės iki 15-20 m/s. Naktis bus šilta ir tvanki – 13-18 laipsnių šilumos, o dieną oras kais iki 27-32 laipsnių karščio, tik Kuršių nerijoje bus 25-26 laipsniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius