Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2009 metais pasaulyje nužudyti 76 žurnalistai

Šiais metais pasaulyje nužudyti 76 žurnalistai, nurodoma tarptautinės organizacijos „Reporteriai be sienų“ ataskaitoje.
Nužudyta žmogaus teisių aktyvistė Natalija Estemirova
Nužudyta žmogaus teisių aktyvistė Natalija Estemirova / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Mirtis

Ataskaitoje taip pat pranešama, kad 33 žurnalistai buvo pagrobti, 573 suimti, 1 456 sumušti, 157 žurnalistai buvo priversti išvykti iš savo šalies, vieno tinklaraščio autorius mirė kalėjime, 151 tinklaraščio autorius suimtas, 61 užpultas, 570 žiniasklaidos priemonės patyrė cenzūrą, o 60 pasaulio šalių internete buvo įvesta cenzūra.

Organizacijos ataskaitoje minima ir žurnalistų padėtis Rusijoje. „Šie metai buvo baisūs žurnalistams ir teisių gynėjams Rusijos Kaukaze“, – rašoma ataskaitoje, taip pat minimi Natalijos Estemirovos ir Abdulmaliko Ahmedilovo nužudymo atvejai.Iš viso pasaulyje 160 žurnalistų, kad išvengtų mirties ar įkalinimo, buvo priversti išvykti iš savo šalių, ir tai dažnai turėdavo daryti labai pavojingomis sąlygomis.

Ataskaitoje pažymima, kad 2009 metais įvyko du pasibaisėtini įvykiai. Pirmasis, kai Filipinų pietinės provincijos gubernatoriaus rėmėjai per vieną dieną nužudė 30 žurnalistų. Antrasis, kai Mahmoudą Ahmadinejadą išrinkus Irano prezidentu, šalyje buvo suimta ir įkalinta gausybė žurnalistų ir tinklaraščių autorių.

„Iš viso pasaulyje 160 žurnalistų, kad išvengtų mirties ar įkalinimo, buvo priversti išvykti iš savo šalių ir tai dažnai turėdavo daryti labai pavojingomis sąlygomis“, – rašoma ataskaitoje.

Organizacijai „Reporteriai be sienų“ nerimą kelia masinis žurnalistų išvykimas iš tokių šalių kaip Šri Lanka ir Iranas bei gausėjantys žiniasklaidos atstovų grobimo atvejai, daugiausia tokiose šalyse kaip Afganistanas, Meksika ir Somalis.

„2009 metais didžiausią pavojų žurnalistams kėlė karai ir rinkimai. Nušviesti karo veiksmus tampa vis sudėtingiau, nes žurnalistai patys tampa taikiniu ir rizikuoja būti pagrobti arba nužudyti. Per rinkimus žurnalistų darbas taip pat pavojingas“, – pabrėžiama ataskaitoje.

Pasak „Reporteriai be sienų“ informacijos, plečiantis internetui, griežtėja cenzūra ir represijos prieš tinklaraščių autorius. Praktiškai nė vienai pasaulio šaliai nepavyko visiškai išvengti šio reiškinio. Tinklaraščiai sekami taip pat atidžiai, kaip ir žurnalistai, atstovaujantys įprastai žiniasklaidai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius