Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 31 /2014 01 01

Per pasaulį keliauja 2014-ieji metai

Pasaulis Naujųjų metų sutikimą švenčia ilgiau nei parą. Pirmiausia 2014-ieji prasideda Ramiojo vandenyno salose, o vėliausiai Naujieji metai ateina į Havajus ir kelias kitas JAV priklausančias salas.
2014-ųjų sutikimas Malaizijoje
Naujieji 2014-ieji metai sutikti Sidnėjuje / „Scanpix“ nuotr.

7 val. ryto Niujorke milijonas žmonių turi susirinkti Taimso aikštėje, kur vidurnakčio bus laukiama tradiciškai stebint, kaip žemyn leidžiasi laiko rutulys.

4 val. ryto Lietuvos laiku Naujieji ateis ir į saulėtąją Braziliją. Rio de Žaneire pareigūnai prognozuoja, kad 2,3 mln. žmonių, trečdalis jų – turistai, susirinks Kopakabanos paplūdimyje žiūrėti fejerverko ir klausytis popmuzikos.

Šventės tema bus romantika, sakė šio Brazilijos miesto turizmo sekretorius Antonio Pedro Figueira de Mello.

„Vienu fejerverko su muzika metu muzika tarsi nutils ir mes Kopakabanoje turėsime bučinį, išgirsime „pakšt“, ... Kopakabanos paplūdimyje sprogs 100 širdučių“, – sakė jis.

2 val. nakties Naujuosius sutiko ir Londono gyventojai ir Vakarų Europa. Didžiosios Britanijos sostinėje vidurnaktį aidėjo Didžiojo Beno dūžiai.

VIDEO: Londonas švenčia naujuosius

23 val. naujus metus ėmė švęsti Baltarusija ir Saudo Arabija.

O 24 val. kartu su Lietuva į 2014-uosius žengė Pietų Afrikos Respublika.

VIDEO: Naujieji Keiptaune (Pietų Afrikos Respublika)

Keiptaunas Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) rengė nemokamą koncertą su fejerverkais ir 3D šou gruodžio 5-ąją mirusio Nelsono Mandelos garbei.

Kovos su apartheidu didvyrio gyvenimo vaizdai bus projektuojami ant miesto rotušės, kur jis pasakė savo pirmą kalbą 1990-aisiais išleistas į laisvę po 27 kalėjimo metų.

22 val. Naujuosius pasitiko Maskva ir itin įspūdingais fejerverkais sužavėjęs Dubajus.

Dubajus tikisi pasiekti rekordą Guinnesso knygai – surengti didžiausią fejerverką iš daugiau kaip 400 tūkst. raketų. Kartelę tokiems šou aukštai yra iškėlęs Kuveitas, kur 2011 metais per valandos trukmės šou buvo iššaudytos 77 282 fejerverkų raketos.

Dideli šou taip pat rengiami Maskvos Raudonojoje aikštėje, Berlyne prie Brandenburgo vartų ir Londono centre.

VIDEO: Naujųjų sutikimas Dubajuje
VIDEO: Dubajaus fejerverkai

20 val. į 2014-uosius įžengė Kazachstanas, Bangladešas. 21 val. – Indija ir Pakistanas.

Indijos mieste Mumbajuje švenčiantys žmonės džiaugiasi teismuose pasiekta pergale prieš vietos policiją. Ši pergalė reiškia, kad barai ir restoranai galės dirbti iki 5 val. ryto, o ne iki 1 val. 30 minučių.

Pernai dauguma naujametinių švenčių Indijoje buvo atšauktos po studentės mirtimi pasibaigusio grupinio išžaginimo, kuris visoje šalyje išprovokavo protestus ir dar nesibaigiančius svarstymus apie moterų teises.

19 val. Naujuosius pasitiko Vietnamas, Tailandas, Indonezija.

Indonezijos sostinės Džakartos centre buvo įrengta 12 scenų pasirodymams, kurie atspindi šio didžiulio salyno kultūrinę įvairovę.

Tačiau saugumu rūpinasi 6,5 tūkst. policininkų, nes buvo perspėjimų, kad ekstremistai šioje valstybėje, kur gyventojų daugumą sudaro musulmonai, gali rengti išpuolius. Dėl to įvairios šalys, tarp jų – kaimyninė Australija, yra paskelbusios perspėjimus savo piliečiams dėl kelionių į Indoneziją.

Indonezijos šariato bastione Banda Ačėje islamo policija konfiskavo tūkstančius pirotechnikos priemonių, nes miesto administracija pirmą kartą uždraudė Naujųjų metų šventimą.

„Neturėtų būti visiškai jokios veiklos metų sandūrai švęsti“, – sakė Banda Ačės šariato policijos aukšto rango pareigūnas Reza Kamilinas, kuris kalbėjo po to, kai Ulemų patariamoji asamblėja nusprendė, kad Naujųjų sutikimo šventė ar palinkėjimas „Linksmų Kalėdų“ mieste yra draudžiami dalykai.

18 val. į 2014-uosius žengė Kinija, Taivanas, Honkongas, Singapūras, Malaizija, Filipinai

VIDEO: Naujieji Malaizijoje

Honkongas surengė didžiausias Naujųjų sutiktuves per savo istoriją.

Fejerverkai buvo šaudomi nuo dangoraižių ir į kilometro ilgio liniją Viktorijos uoste sustatytų baržų.

Singapūre žmonės suplūdo į finansinį rajoną stebėti fejerverko, o į Marinos įlanką leido baltus rutulius su norais 2014 metams.

Filipinuose – kitokia atmosfera. „Supertaifūno“ „Haiyan“ nusiaubtuose Filipinų regionuose šventinė nuotaika yra prislopinta. Taklobane, kuris nuo lapkričio 8-osios taifūno nukentėjo labiausiai, pareigūnai rengiasi vidurnakčio fejerverkui, kuris, kaip tikimasi, pakels nuotaiką, nors čia yra žuvę ar dingę beveik 8 tūkst. žmonių.

Pagalbos agentūros taip pat organizuoja nemokamus koncertus arba dalija maistą tradicinei Naujųjų metų išvakarių vakarienei.

Mažame, sugriautame San Isidro kaime gyventojai vis dar kenčia siaubingą mirties dvoką – po tragedijos praėjus daugiau kaip septynioms savaitėms, čia viename lauke tebeguli į juodus maišus sukišti lavonai, iš viso – 1,4 tūkstančio.

VIDEO: Naujametis Seulo varpo skambėjimas

17 val. Naujieji jau atėjo į Japoniją ir Korėją

Japonijoje gyventojai šventei perka krabus, tunų sašimius ir kitus delikatesus. Ypač gyva prekyba gali pasigirti makaronų pardavėjai – makaronų valgymas Naujųjų metų išvakarėse Japonijoje laikomas simboliniu: taip linkima ilgo gyvenimo.

Milijonai japonų sausio 1 d. anksti ryte tradiciškai lanko šventyklas ir meldžia taikos giminaičiams.

VIDEO: Tokijo fejerverkai

Tuo tarpu Seulas (Pietų Korėja) 2014 metus pasitiko sena tradicija – 33-imis 15-ojo amžiaus bronzinio varpo dūžiais.

VIDEO: 2014-ųjų sutikimas Seule

15 val. 2014-uosius sutiko australai

Sidnėjus ir kiti rytų Australijos miestai Naujuosius metus pasitiko 15 val. Lietuvos laiku. Pirmieji įspūdingi fejerverkai Sidnėjaus padangę nušvietė dar gerokai prieš vidurnaktį – tai buvo išankstinis šeimoms skirtas reginys.

Prie Sidnėjaus uosto susirinko apie 1,5 mln. žmonių pasižiūrėti iš garsiosiojo operos pastato „burių“ paleidžiamų fejerverkų. Turistai iš Taivano vietą su geresniu vaizdu užsiėmė nuo antradienio ryto.

Prieš tai šventines linksmybes Sidnėjaus uoste šiek atvėsino du skęsti ėmę laivai. Pasak ABC.net.au, vienam grimzti į vandenį ėmusiam laivui į pagalbą atskubėjo policija. Iš kito laivo evakuota apie 100 svečių.

VIDEO: Naujieji metai Sidnėjuje

13 val. 2014-uosius pasitiko Naujosios Zelandijos gyventojai

Naujoji Zelandija 2014-uosius pasitiko su spalvingais fejerverkais, sproginėjusiais iš „Sky Tower“ bokšto Auklande. Didžiausio šalies miesto gatvėse šoko tūkstančiai žmonių, vieni pirmųjų sveikindami vieni kitus su Naujaisiais metais.

VIDEO: Naujieji metai Naujojoje Zelandijoje

12 val. pirmieji Naujuosius metus sutiko Ramiojo vandenyno salų gyventojai

Patys pirmieji Naujuosius metus sutinka kai kurių Ramiojo vandenyno salų gyventojai. Linijinės salos – tai grupė vienuolikos atolų ir mažų koralinių salų Ramiajame vandenyne, iš kurių aštuonios priklauso Kiribačiui, o likusios trys priskiriamos JAV mažų išorinių salų grupei. Jos yra pačioje ankstyviausioje pasaulio laiko juostoje, UTB+14, ir Naujuosius metus sutinka 12 val. Lietuvos laiku.

Nors Linijinės salos yra prie pat Havajų, ši JAV valstija Naujuosius metus sutinka viena paskutinių, net para vėliau už „kaimynus“ Linijinėse salose. Keliose JAV priklausančiose salose – Haulando saloje, Beikerio saloje – Naujieji metai ateina dar dviem valandomis vėliau.

Taip pat vidudienį Lietuvos laiku 2014-uosius sutinka Samoa, viena mažiausių pasaulio valstybių, devynių salų grupė Polinezijos centre netoli Naujosios Zelandijos. Įsivedusi vasaros laiką ji atsiduria toje pačioje laiko juostoje kaip ir Linijinės salos.

Toliau, 13 val. Lietuvos laiku, Naujieji metai pasitinkami Naujojoje Zelandijoje ir kai kuriose kitose salose pietvakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje.

Sidnėjus pažadėjo antradienį surengti precedento neturintį šviesų spektaklį ir taip pradėti pasaulinę 2014 metų sutiktuvių šventę.

Tonos pirotechnikos priemonių nušvies dangų virš didžiausio Australijos miesto ir pirmą kartą daugiau kaip per 10 metų fejerverkai bus šaudomi nuo Operos rūmų.

Sidnėjaus merė Clover Moore sakė, kad 6 mln. Australijos dolerių (13,4 mln. litų) kainuosiantis šou „Shine“ turėtų privilioti 1,6 mln. žiūrovų.

„Esame pasirengę surengti geriausias pasaulyje Naujųjų metų sutiktuves gražiausiame pasaulio uoste“, – žurnalistams sakė C.Moore.

Sidnėjaus merė Clover Moore sakė, kad 6 mln. Australijos dolerių (13,4 mln. litų) kainuosiantis šou „Shine“ turėtų privilioti 1,6 mln. žiūrovų.

Per vakarą įvyks rekordiškai daug fejerverkų – net trys, ir C.Moore žada, kad šou, kuriam bus panaudotos mikroorganizmų suskaidomos priemonės ir pakartotinai naudojamas vanduo, bus „didesnis nei bet kada“.

Tuo tarpu Dubajus tikisi pasiekti rekordą Guinnesso knygai – surengti didžiausią fejerverką iš daugiau kaip 400 tūkst. raketų. Kartelę tokiems šou aukštai yra iškėlęs Kuveitas, kur 2011 metais per valandos trukmės šou buvo iššaudytos 77 282 fejerverkų raketos.

Tačiau anksčiau už Dubajų Naujuosius sutiks kiti didieji Azijos miestai, tarp jų – Honkongas, rengiantis didžiausias Naujųjų sutiktuves per savo istoriją.

Honkonge fejerverkai bus šaudomi nuo dangoraižių ir į kilometro ilgio liniją Viktorijos uoste sustatytų baržų.

Japonijoje gyventojai šventei perka krabus, tunų sašimius ir kitus delikatesus. Ypač gyva prekyba gali pasigirti makaronų pardavėjai – makaronų valgymas Naujųjų metų išvakarėse Japonijoje laikomas simboliniu: taip linkima ilgo gyvenimo.

Milijonai japonų anksti ryte tradiciškai lankys šventyklas ir mels taikos giminaičiams.

Tačiau „supertaifūno“ „Haiyan“ nusiaubtuose Filipinų regionuose šventinė nuotaika yra prislopinta. Taklobane, kuris nuo lapkričio 8-osios taifūno nukentėjo labiausiai, pareigūnai rengiasi vidurnakčio fejerverkui, kuris, kaip tikimasi, pakels nuotaiką, nors čia yra žuvę ar dingę beveik 8 tūkst. žmonių.

Pagalbos agentūros taip pat organizuoja nemokamus koncertus arba dalija maistą tradicinei Naujųjų metų išvakarių vakarienei.

Mažame, sugriautame San Isidro kaime gyventojai vis dar kenčia siaubingą mirties dvoką – po tragedijos praėjus daugiau kaip septynioms savaitėms, čia viename lauke tebeguli į juodus maišus sukišti lavonai, iš viso – 1,4 tūkstančio.

Tuo tarpu Seulas 2014 metus pasitiks sena tradicija – 33-imis XV amžiaus bronzinio varpo dūžiais.

Seulas 2014 metus pasitiks sena tradicija – 33-imis XV amžiaus bronzinio varpo dūžiais.

Singapūre žmonės suplūs į finansinį rajoną stebėti fejerverko, o į Marinos įlanką leis baltus rutulius su norais 2014 metams.

Indonezijos sostinės Džakartos centre buvo įrengta 12 scenų pasirodymams, kurie atspindės šio didžiulio salyno kultūrinę įvairovę.

Tačiau saugumu rūpinsis 6,5 tūkst. policininkų, nes buvo perspėjimų, kad ekstremistai šioje valstybėje, kur gyventojų daugumą sudaro musulmonai, gali rengti išpuolius. Dėl to įvairios šalys, tarp jų – kaimyninė Australija, yra paskelbusios perspėjimus savo piliečiams dėl kelionių į Indoneziją.

Viena pirmųjų 2014 metus sutiks Tonga. Šioje Ramiojo vandenyno regiono valstybėje rengiamos šventinės maldos, kurių kulminacija bus šaudymas iš bambuko vamzdžių.

Rio de Žaneire pareigūnai prognozuoja, kad 2,3 mln. žmonių, trečdalis jų – turistai, susirinks Kopakabanos paplūdimyje žiūrėti fejerverko ir klausytis popmuzikos.

Rio de Žaneire pareigūnai prognozuoja, kad 2,3 mln. žmonių, trečdalis jų – turistai, susirinks Kopakabanos paplūdimyje žiūrėti fejerverko ir klausytis popmuzikos.

Šventės tema bus romantika, sakė šio Brazilijos miesto turizmo sekretoriaus atstovas Antonio Pedro Figueira de Mello.

„Vieno fejerverko su muzika metu muzika tarsi nutils ir mes Kopakabanoje turėsime bučinį, išgirsime „pakšt“, ... Kopakabanos paplūdimyje sprogs 100 širdučių“, – sakė jis.

Dideli šou taip pat rengiami Maskvos Raudonojoje aikštėje, Berlyne prie Brandenburgo vartų ir Londono centre, kur vidurnaktį aidės Didžiojo Beno dūžiai.

Niujorke milijonas žmonių turi susirinkti Taimso aikštėje, kur vidurnakčio bus laukiama tradiciškai stebint, kaip žemyn leidžiasi laiko rutulys.

Keiptaunas Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) rengia nemokamą koncertą su fejerverkais ir 3D šou gruodžio 5-ąją mirusio Nelsono Mandelos garbei.

Kovos su apartheidu didvyrio gyvenimo vaizdai bus projektuojami ant miesto rotušės, kur jis pasakė savo pirmą kalbą 1990-aisiais išleistas į laisvę po 27 kalėjimo metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius