-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Albright: Rusija negali laikyti posovietinės erdvės savo ypatingų interesų zona

Kažkada Sovietų Sąjungos sudėtyje buvusios šalys negali priklausyti Rusijos ypatingų interesų sferai, įsitikinusi buvusi JAV valstybės sekretorė Madeleine Albright, NATO Strateginės koncepcijos ekspertų grupės pirmininkė.
M.Albright
M.Albright / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 NATO Rusija

„Nė vienos šalies negalima vertinti taip, tarsi ji priklausytų kitos interesų sferai. Rusijos kaimynės – tokios pat nepriklausomos ir suverenios valstybės, kaip ir kitos šalys“, – interviu agentūrai „Interfax“ pareiškė M.Albright, vizito į Rusiją išvakarėse.

M.Albright pripažino, kad įvykiai vienoje šalyje gali įtakoti kitos šalies interesus. „Tačiau nesutarimus reikia spręsti remiantis tarptautine teise, nesiekiant, kad didesnis dominuotų mažesniam. „Interesų sferos“ koncepcija nepriklauso teisės principams“, – pabrėžė buvusi JAV valstybės sekretorė.

Tuo pačiu ji pažymėjo, kad NATO nemėgina kažkada SSRS priklaususią erdvę, Centrinę Aziją ar Kaspijos regioną, įtraukti į savo interesų sferą.

„NATO nepripažįsta tokio geografinio termino kaip „interesų sfera“. Kaip ir kitos šalys, NATO nariai gali susidurti su netikėtais įvykiais bet kuriame pasaulio regione. Tai XXI amžiaus faktas. Todėl NATO pabrėžia bendradarbiavimo svarbą su tokiomis organizacijomis kaip Jungtinės Tautos (JT), ES ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO)“, – sakė M.Albright .

Pasak jos, NATO pripažįsta, kad reikalingas glaudus tarptautinis bendradarbiavimas norint palaikyti stabilumą pasaulyje, kur greitai gali kilti sunkiai numatomi potencialūs pavojai.

„NATO užmezgė partnerystės santykius su Centrinės Azijos ir Kaukazo valstybėmis, kad kartu galėtų pasipriešinti tokiems iššūkiams, kaip terorizmas arba prekyba narkotikais, bei norėdama gauti jų palaikymą stabilizuojant padėtį Afganistane. Visos minėtos pastangos taip pat tarnauja ir Rusijos interesams“, – įsitikinusi ji.

Kalbėdama apie galimybę, kad NATO atsakomybės sfera gali išsiplėsti už Aljansui priklausančių šalių sienų, M.Albright pažymėjo, kad „pagrindinė NATO užduotis – ginti savo narių teritorijas“.

„Aljansas pripažįsta, kad grėsmė jo nariams ir pasauliui gali netikėtai kilti įvairiose žemės vietose. Todėl NATO dirba su daugeliu savo partnerių, kad padėtų šalims apsiginti nuo terorizmo, piratų, organizuoto nusikalstamumo ir sabotažo“, – pareiškė buvusi JAV valstybės sekretorė M.Albright.

Ji pažymėjo, kad tai tik jos asmeninė nuomonė, kuri neatspindi NATO Strateginės koncepcijos ekspertų grupės ar JAV požiūrio.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius