Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikiečius ir rusus vienija požiūris į abortus ir nesantuokinį seksą, bet skiria politika

Po Krymo okupacijos ir pradėto karo Ukrainoje JAV santykiai su Rusija ir vėl pasiekė nuo Šaltojo karo laikų nematytą įtampą. Tačiau ką JAV ir Rusijos gyventojai mano apie savo ir savo geoopolitinių priešininkų vykdomą politiką, vyriausybės lyderius ir kokios vertybės yra svarbios paprastiems rusams ir amerikiečiams? Naujienų svetainė washingtonpost.com pateikia kompanijos „Gallup“ ir „Pew“ tyrimų centro atliktų sociologinių apklausų 2014 m. duomenis, kurie iliustruoja didžiausius JAV ir Rusijos gyventojų panašumus ir skirtumus.
Manheteno panorama
Manheteno panorama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paaiškėjo, kad mažiau negu pusė rusų (47 proc.) mano, jog JAV valdžia gerbia žmonių asmenines laisves. Šis skaičius net 20 proc. mažesnis negu 2013 m. JAV 63 proc. respondentų tikino, kad jų asmenines laisves Vašingtonas gerbia.

Be to, įdomu yra tai, kad 2013 m. abiejų šalių gyventojai turėjo panašią nuomonę apie JAV vyriausybės požiūrį į asmeninių laisvių apsaugą.

Vis dėlto, daugumoje pasaulio šalių žmonės mano, kad JAV valdžia labiau negu Rusijos gerbia savo piliečių laisves. 

Manoma, kad pablogėjusią Rusijos gyventojų nuomonę šiuo klausimu lėmė prasidėjęs karas Ukrainoje, po kurio šalyje sustiprėjo antiamerikinės nuotaikos, ir atskleisti duomenys apie JAV Nacionalinės saugumo agentūros vykdytą šnipinėjimą visame pasaulyje.

Vis dėlto, daugumoje pasaulio šalių žmonės mano, kad JAV valdžia labiau negu Rusijos gerbia savo piliečių laisves. Pasaulyje taip manančių yra apie 58 proc.

2014 m. ypač pablogėjo rusų ir amerikiečių požiūris vienų į kitus. Tik apie 20 proc. rusų teigiamai žiūri į amerikiečius, nors dar 2013 m. šis skaičius siekė daugiau kaip 55 proc. Be to, tik trečdalis JAV gyventojų šiuo metu teigiamai žvelgia į rusus.

Dviejų šalių gyventojų požiūris į savo valstybių prezidentų darbą 2014 m. taip pat smarkiai skyrėsi. V.Putino populiarumas nuolat augo, o B.Obamos krito. Štai V.Putiną palaiko daugiau negu 80 proc. rusų, o B.Obamą tik apie 40 proc. amerikiečių.

Rusai taip pat labiau negu amerikiečiai mano, kad gyvenime norint pasiekti savo tikslų yra labai svarbi sėkmė.

Didelę paramą V.Putinui lėmė pradėtas karas Ukrainoje, Krymo okupacija ir šalyje suvešėjusios nacionalistinės nuotaikos. Tačiau V.Putinas per daug džiaugtis neturėtų, nes Rusijos gyventojų pasitenkinimas gyvenimo sąlygomis net 20 proc. žemesnis negu statistinių amerikiečių.

Rusai taip pat labiau negu amerikiečiai mano, kad gyvenime norint pasiekti savo tikslų yra labai svarbi sėkmė. Taip manančiųjų Rusijoje yra 49 proc., o tuo tarpu JAV 19 proc.

Su teiginiu, kad laisvosios rinkos ekonomikos sąlygomis žmonės gyvena geriau, sutiko 53 proc. Rusijos gyventojų ir 70 proc. amerikiečių.

Rusija ir JAV ypatingai skiriasi požiūriu į homoseksualumą ir gėrimą.

Rusija ir JAV ypač skiriasi požiūriu į homoseksualumą ir gėrimą. Štai net 72 proc. rusų mano, kad homoseksualumas yra amoralus reiškinys, o taip manančių JAV tik 37 proc.

Tyrėjus nustebino ir tai, kad degtine garsėjančioje Rusijoje 44 proc. respondentų mano, kad gėrimas yra taip pat moraliai nepriimtinas veiksmas, o JAV su tokiu teiginiu sutiko tik 16 proc. žmonių.

Vis dėlto, įvairiais kitais socialiniais klausimais JAV ir Rusijos gyventojų nuomonės sutampa. Štai abiejose šalyse tik 22 proc. žmonių neigiamai vertina skyrybas, po 7 proc. rusų ir amerikiečių smerkia kontraceptinių priemonių naudojimą.

Abortus rusai ir amerikiečiai taip pat vertina panašiai – į juos neigiamai žiūri 49 proc. JAV ir 44 proc. Rusijos gyventojų. Nesusituokusių asmenų lytinius santykius smerkia vienodas skaičius – 30 proc. rusų ir amerikiečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius