Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čekų ir slovakų premjerai Čekoslovakijos skilimą paminėjo optimistine gaida

Čekijos ir Slovakijos premjerai antradienį optimistine gaida paminėjo prieš 20 metų įvykusį taikų Čekoslovakijos skilimą į dvi atskiras valstybes.
Čekijos premjeras Petras Nečasas (kairėje) ir Slovakijos Ministras Pirmininkas Robertas Fico susitikimo metu.
Čekijos premjeras Petras Nečasas (kairėje) ir Slovakijos Ministras Pirmininkas Robertas Fico susitikimo metu. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tas žingsnis buvo teisingas ir tai buvo vienintelė galimybė“, – sakė čekų premjeras Petras Nečasas per Brno Čekijos pietuose įvykusį ir televizijų transliuotą susitikimą su slovakų kolega Robertu Fico.

„Du dešimtmečiai tai patvirtino, galime matyti labai gerą abiejų šalių ir jų tarpusavio ryšių plėtrą“, – pridūrė nuo 2010 metų valdantis dešiniųjų premjeras P.Nečasas.

Skilimą paskatino Slovakijos, kuri ilgą laiką jautėsi Prahos ignoruojama, separatistai. Anuomet susidariusią „ignoravimo“ situaciją nuo 2012 metų balandžio valdantis kairiųjų premjeras R.Fico pavadino „netvaria“.

„Jaučiau, kad turėjome rasti sprendimą, kad ta situacija tuo metu buvo netvari“, – sakė jis.

Čekoslovakija, įkurta 1918 metais po Pirmojo pasaulinio, kai subyrėjo Austrijos-Vengrijos imperija, buvo padalyta 1993 metų sausio 1 dieną, praėjus kiek daugiau nei trejiems metams po to, kai žlugo keturis dešimtmečius gyvavęs komunistinis režimas.

Tapusios nepriklausomomis Čekija ir Slovakija įstojo į Europos Sąjungą 2004 metais, o Slovakija taip pat sugebėjo tapti euro zonos nare 2009 metais.

Abi šalys taip pat yra NATO narės, nors čekai suskubo pirmieji įstodami į Aljansą 1999 metais, o Slovakija prie jo prisijungė per 2004 metų plėtros bangą.

„Kadangi esame (bevizio) Šengeno regiono narės, mūsų dabartinis bendradarbiavimas yra tolygus buvimui vienoje šalyje“, – sakė Nečasas.

Brno, kuris yra 200 km į pietryčius nuo Prahos ir 130 km į šiaurę nuo Bratislavos, abu lyderiai susitiko modernizmo simboliu tapusioje Tugendhato viloje, kuri yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo objektų sąrašą.

Toje viloje prieš Čekoslovakijos skilimą į Čekiją, kurioje dabar gyvena 10,5 mln. gyventojų, ir Slovakiją, kuri turi 5,4 mln. gyventojų, vyko svarbios buvusių čekų ir slovakų premjerų Vaclavo Klauso ir Vladimiro Mečiaro derybos.

R.Fico sakė apgailestaujantis tik dėl vieno dalyko – kad skilimas reiškė tam tikrą svarumo praradimą tarptautinėje arenoje.

„Kai ES (Europos Sąjungoje) kalba šalis su 15 ar 20 mln. žmonių, jos svoris yra didesnis, turime tai pripažinti. Tačiau tai yra vienintelis dalykas, kurį praradome“, – sakė jis.

P.Nečasas ir R.Fico po pirmojo jų vyriausybių susitikimo spalio mėnesį taip pat žadėjo didinti bendradarbiavimą.

Čekijai išgyvenant recesiją, o Slovakijai labai trokštant išlaikyti gerą ekonomikos augimą, abu lyderiai kaip sritis, kuriose bendradarbiavimas gali padėti sutaupyti, nurodė branduolinę energetiką, priešlėktuvinę gynybą, naftos ir dujų tiekimą, krovinių gabenimą geležinkeliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius