Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES šalių juodosios pusės: kurioje srityje kiekviena iš jų yra blogiausia?

Europos Sąjungos (ES) valstybės skirtingos ne tik ekonomika, kultūra, istorija, bet ir skiriasi viena nuo kitos pagal ne visai malonius parametrus. Portalas thrillist.com paskelbė, kuo kiekviena iš ES šalių pagarsėjo liūdniausiai, ir tai tapo viena iš labiausiai internete plintančių naujienų. Tiesa, nors kai kurios blogybės iš tiesų yra keliančios nerimą, publikacijos autoriai kai kur įterpė ir keistenybių – tarkime, Daniją jie išskyrė kaip šalį, kurioje yra mažiausiai „Zara“ parduotuvių. Štai visas sąrašas.
Rūkymas žudo
Rūkymas / Nina Matthews, Flickr.com

Austrija: daugiausia rūkančio jaunimo

Jauni austrai vis dar galvoja, kad rūkymas yra visai toleruotinas užsiėmimas. Todėl kiekvieną dieną apie 29,4 proc. austrų, kurių amžius 15-24 metai, užsitraukia cigaretę. 

Belgija: didžiausios transporto grūstys

Įstrigimas milžiniškuose kamščiuose belgams tapęs įprastu dalyku. Nenuostabu, kad Briuselis ir Antverpenas pakliūna į miestų, kur yra didžiausios automobilių spūstys, sąrašų viršų. 

Bulgarija: mažiausiai spaudos laisvės

Organizacija „Reporteriai be sienų“ praneša, kad Bulgarijoje yra blogiausias spaudos laisvės indeksas visoje ES. O kurioje šalyje spaudos laisvės yra daugiausia? Suomijoje. 

Kroatija: mažiausiai studentų, dalyvaujančių „Erasmus“ mainų programoje

Nuo 2000 metų Kroatija pasyviausiai dalyvauja studentų apsikeitimo programoje „Erasmus“, taigi šios šalies studijuojantis jaunimas gauna mažiausiai galimybių pasižiūrėti, kokios studijos ir koks studentiškas gyvenimas yra kitose ES valstybėse. 

Kipras: mažiausiai 18-mečių, einančių į mokslus

Ką veikia 18-mečiai Kipre? Galbūt jie neleidžia tiek daug laiko rūkydami kaip jų bendraamžiai Austrijoje ir galbūt turi daugiau galimybių išvengti mirties važiuodami dviračiu nei to paties amžiaus jaunuoliai Nyderlanduose, tačiau ko jie tikrai nėra linkę – tai vaikščioti į mokslus. Galbūt Viduržemio jūros klimatas turi tam įtakos. 

Čekija: prasčiausia situacija dėl prekybos žmonėmis

Ne veltui šioje šalyje buvo nufilmuota kino juosta „Pagrobimas“ („Taken“).

„Scanpix“ nuotr./Prostitutės Paryžiaus Bulonės miške
„Scanpix“ nuotr./Prostitutės

Danija: prasčiausia galimybė apsipirkti „Zara“

Jeigu mėgstate apsipirkti „Zara“ parduotuvėse, ši šalis ne jums. Visoje Danijoje tėra tik dvi „Zara“ parduotuvės, t. y. 2,8 mln. danų turi konkuruoti dėl prekių vienoje parduotuvėje.

Estija: didžiausias atotrūkis tarp vyrų ir moterų gaunamų algų

Estijoje moterys uždirba 27,3 proc. mažiau nei jų kolegos vyrai. Netgi Italijoje, kur galioja mačo kultas, šis skaičius siekia 5,8 proc. 

Suomija: daugiausia žmonių, sergančių depresija

Suomija gali džiaugtis neprasta ekonomine situacija, didžiausia žiniasklaidos laisve, tačiau daugybės žmonių tai nedžiugina. Šioje šalyje yra didžiausia proporcija depresija sergančių žmonių. Tiesa, savižudybių skaičiumi ji visgi atsilieka nuo Lietuvos. 

123rf.com nuotr./Depresija – klastinga liga
123rf.com nuotr./Depresija

Prancūzija: mažiausiai angliškai kalbančių žmonių

Tai visiškai nestebina. Šalyje, kurioje iki šiol aktyviai kaunamasi su kultūros skverbimusi iš užsienio, mokėti kalbėti angliškai neretai vis dar laikoma blogo tono ženklu.

Vokietija: mažiausiai žmonių turi savo namus

Vokiečiai nėra labai suinteresuoti turėti savo namus. Galbūt todėl, kad nemažai jų turi savo būstus Graikijoje ar Ispanijoje?

Graikija: didžiausia užsienio skola

Praėjusių metų pabaigoje Graikijos užsienio skola siekė 130,3 BVP. Tai reiškia, kad situacija yra išties labai bloga.

Vengrija: didžiausias PVM 

Vengrijoje yra didžiausias pridėtinės vertės mokestis, standartiškai siekiantis 27 proc. 

Airija: daugiausia kūdikių, sergančių cistine fibroze

Airijoje yra sudėtingiausia situacija su cistine fibroze – šia genetine liga serga vienas vaikas iš 1800.

Italija: labiausiai vengiama mokėti mokesčius

Šešėlinė ekonomika Italijoje niekam neturėtų kelti didelės nuostabos – prisiminkite kad ir visas istorijas apie mafijos voratinklį, apraizgiusį šios šalies ekonomiką. Skaičiuojama, kad kiekvienais metais Italija praranda apie 239 mlrd. JAV dolerių nesumokėtų mokesčių. 

Latvija: didžiausia kalinių proporcija

Latvijoje yra didžiausias kalinių skaičius, skaičiuojant juos kiekvienam šalies gyventojui. Iš 100 000 žmonių į kalėjimą pakliūna 305. Beje, jeigu lygintume su JAV, šie skaičiai visgi nėra tokie jau įspūdingi – ten iš 100 000 kalėjime atsiduria 716. 

Lietuva: daugiausia savižudybių

Lietuva jau seniai garsėja kaip šalis, kurioje įvyksta daugiausia savižudybių. Graikiją šiuo skaičiumi Lietuva lenkia beveik dešimt kartų. 

Liuksemburgas: mažiausiai pinigų, skiriamų švietimui

Liuksemburgas ES mažiausiai pinigų skiria tam, kad šalies gyventojai įgytų tinkamą išsilavinimą. Matyt, jo prioritetai kiti. 

Malta: šalis, kurioje sunkiausia pradėti verslą

Pasaulio banko sudarytame sąraše Malta iš 189 šalių atsidūrė 161-oje vietoje pagal tai, ar lengva čia pradėti verslą. Ji aplenkė netgi Kiniją. 

Nyderlandai: daugiausia dviratininkų, žūstančių keliuose

Daugeliui atrodytų, kad Nyderlandai turėtų garsėti suvartojamos marihuanos kiekiu, tačiau tai netiesa – Danija pirmauja šioje srityje. Tačiau čia daugiausia dviratininkų, žūstančių avarijose. Turint omenyje šioje šalyje egzistuojantį pamišimą dėl važinėjimo dviračiais, tai nėra labai keista. 

123rf.com nuotr./Vintažiniai dviračiai prirakinti Amsterdamo centre
123rf.com nuotr./Vintažiniai dviračiai prirakinti Amsterdamo centre

Lenkija: mažiausiai medikų

Jeigu skaičiuosime medikų skaičių vienam gyventojui, Lenkija šioje srityje lenkia kitas ES valstybes. 

Portugalija: mažiausias gimstamumas

Portugalijoje žmonės atsisako turėti daugiau atžalų: statistika rodo, kad čia – 7,9 gimę vaikai, tenkantys 1000 gyventojų. 

Rumunija: mažiausiai kino teatrų

Rumunijoje tėra 3,8 kino teatrai, tenkantys milijonui gyventojų. Daugiausia kino teatrų yra Čekijoje – 49,2 kino teatrai, tenkantys milijonui žmonių. 

Slovakija: mažiausias rinkėjų aktyvumas

Atrodytų, kad Slovakijoje į rinkimus neina niekas – tarkime, 13,05 proc. rinkimuose dalyvavusių žmonių kiekis yra stulbinančiai mažas, palyginus su 89,64 proc. Belgijoje rinkimuose dalyvavusiais žmonėmis. 

Slovėnija: daugiausiai mirštančių nuo alkoholio suvartojimo

Nors Slovėnija nėra valstybė, kurioje žmonės suvartoja daugiausia vartoja alkoholio, mirštama nuo jo dažniausiai. 

Ispanija: daugiausia mokyklos nebaigusių mokinių

Ispanijoje nebaigti mokyklos nėra nieko keisto. Net 23,5 proc. ispanų nesugeba pabaigti vidurinės mokyklos. 

Švedija: mažiausiai lovų pacientams ligoninėse 

Galbūt Švedijoje žmonės serga rečiau nei kitose šalyse? Bet kuriuo atveju, čia yra mažiausiai lovų ligoninėse, skaičiuojant vienam šalies gyventojui, nei kitose valstybėse. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sulaikyto kokaino pakuotės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sulaikyto kokaino pakuotės

Didžioji Britanija: daugiausia suvartojama kokaino

Be to, kad suvartoja daugiausia kokaino, britai taip pat lenkia kitas ES šalis ir amfetamino, ekstazio bei LSD vartojime. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius