Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos gynybos ministrai pasisako prieš ginklų siuntimą Ukrainai

Europos gynybos ministrai ketvirtadienį pasisakė prieš ginklų tiekimą Ukrainos pajėgoms, o ši pozicija gali pakurstyti transatlantinius nesutarimus, jeigu Vašingtonas apsispręstų siųsti ginkluotę Kijevui.
Ukrainos kariai prie Debalcevės miesto
Ukrainos kariai prie Debalcevės miesto / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 3 NATO Ukraina Rusija

Jungtinės Valstijos tebesvarsto galimybę skirti letalinę karinę pagalbą Ukrainai, kovojančiai su Rusijos remiamais separatistais, tačiau kol kas joks sprendimas nebuvo priimtas, pirmadienį sakė aukšto rango JAV administracijos pareigūnai.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka taip pat ragino NATO šalis pasiųsti ginklų jo šaliai.

Keli Europos gynybos ministrai, dalyvavę NATO susitikime Briuselyje, išsakė argumentų prieš Ukrainos aprūpinimą ginklais, baimindamiesi, kad toks žingsnis gali dar labiau pakurstyti konfliktą.

„Daugiau ginklų tame regione nepriartins sprendinio ir neužbaigs gyventojų kančių“, – žurnalistams sakė Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen.

„Mums reikia smarkiai spausti separatistus ir Rusiją ekonominėmis ir politinėmis priemonėmis, kad rastume sprendinį prie stalo, o ne mūšio lauke, nes skatinti potencialų eskalavimą nėra geras sprendinys“, – pabrėžė ji.

Nyderlandų gynybos ministrė Jeanine Hennis-Plasschaert sakė esanti tikra, kad dauguma sąjungininkių, „bet ypač Nyderlandai, reikalaus neletalinės pagalbos Ukrainai. „Politinis dialogas – vienintelis būdas iš šios krizės“, – sakė ji.

Italijos gynybos ministrė Roberta Pinotti sakė, kad Roma irgi nusistačiusi prieš siūlymus pasiųsti letalinių ginklų Ukrainai. „Mums reikia žeminti krizės temperatūrą, o ne ją didinti“, – pabrėžė ji per spaudos konferenciją.

Lietuvos gynybos ministras Juozas Olekas pareiškė, kad Vilnius aprūpins Ukrainos kariuomenę kai kuriais elementais P.Porošenkos prašymu, bet atsisakė atskleisti daugiau detalių.

Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Michaelas Fallonas savo ruožtu nurodė, kad Londonas „aiškinsis, ką dar galime nuveikti mokymų ir įrangos, kuri būtų neletalinė, srityje“.

Tuo tarpų Lietuvos gynybos ministras Juozas Olekas pareiškė, kad Vilnius aprūpins Ukrainos kariuomenę kai kuriais elementais P.Porošenkos prašymu, bet atsisakė atskleisti daugiau detalių.

Grupė buvusių JAV pareigūnų, įskaitant kai kuriuos aukšto rango diplomatinius ir karinius atstovus prie NATO, neseniai pasisakė už tai, kad Vašingtonas aprūpintų Ukrainą letaliniais ginamaisiais ginklais, tokiais kaip prieštankinės raketos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius