Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 18 /14:56

Europos Komisijos vadovė ir JT žmogaus teisių komisarė reikalauja nedelsiant paleisti A.Navalną

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen pirmadienį pasmerkė Rusijos opozicionieriaus kritiko Aleksejaus Navalno sulaikymą ir pareikalavo nedelsiant jį paleisti. Tokį pat raginimą paskelbė Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisarės biuras.

„Smerkiu Aleksejaus Navalno sulaikymą, – sakė U.von der Layen išplatintame pareiškime. – Rusijos valdžia turi nedelsiant jį paleisti ir užtikrinti jo saugumą.“

Europos Komisijos pirmininkė taip pat pakartojo Briuselio raginimą atlikti nepriklausomą tyrimą dėl pasikėsinimo nužudyti A.Navalną.

44 metų Kremliaus kritikas sekmadienį buvo sulaikytas Maskvos oro uoste, kai parskrido iš Vokietijos, kur kelis mėnesius buvo gydomas po mėginimo jį nunuodyti.

Vakarų ekspertai nustatė, kad jis buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Po A.Navalno sulaikymo pasigirdo raginimų Vakarų šalims imtis naujų sankcijų prieš Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausybę.

U.von der Layen neužsiminė, kokie bus Europos Sąjungos valstybių žingsniai.

„Atidžiai stebėsime situaciją“, – sakė ji.

„Taip pat toliau tikimės nuodugnaus ir nepriklausomo tyrimo dėl pasikėsinimo į Aleksejaus Navalno gyvybę“, – pridūrė Europos Komisijos vadovė.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisarės biuras pirmadienį irgi išreiškė didelį susirūpinimą A.Navalno areštu ir paragino Rusijos opozicionierių tuojau pat paleisti.

„Mes labai susirūpinę Aleksejaus Navalno areštu ir raginame skubiai jį paleisti, gerbti jo teises į tinkamą teismo procesą pagal įstatymo viršenybės principą.

Pakartojame savo raginimą atlikti nuodugnų ir nešališką jo apnuodijimo tyrimą“, – sakoma socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame JT žmogaus teisų komisarės Michelle Bachelet biuro pareiškime.

Rugsėjį M.Bachelet ragino Maskvą atlikti „išsamų, skaidrų, nepriklausomą ir nešališką tyrimą“ arba bendradarbiauti su tokio proceso vykdytojais.

„Apnuodijimų arba kitų pavidalų tikslinių nužudymų, nukreiptų prieš dabartinius arba buvusius Rusijos piliečius pačioje Rusijoje arba užsienyje, atvejų skaičius per pastaruosius du dešimtmečius yra smarkiai neraminantis“, – sakė buvusi Čilės prezidentė.

Ji taip pat kritikavo padėtį, kad nagrinėjant daugelį bylų kaltinininkai nebūdavo patraukti atsakomybėn, taip pat nebuvo užtikrintas teisingumas nukentėjusiems arba aukų šeimoms.

„Navalnas aiškiai buvo žmogus, kuriam reikalinga valstybės apsauga, net jeigu jis buvo rakštis vyriausybės pašonėje“, – pabrėžė M. Bachelet. – Nepakanka tiesiog neigti, kad jis buvo apnuodytas.“

VIDEO: A.Navalno teismas įvyko tiesiog policijos nuovadoje – advokatams dokumentai pateikti paskutinę minutę, žurnalistai liko už durų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius