Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Sąjunga ir Ukraina parafavo Asociacijos sutartį

Europos Sąjunga ir Ukraina penktadienį žengė žingsnelį glaudesnių ryšių link – parafuota Asociacijos sutartis, nepaisant įtampos, kuri kilo įkalinus buvusią Ukrainos premjerę Juliją Tymošenko.
Ukrainos vėliava
Ukrainos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ši sutartis, kurioje esama ir ambicingos prekybinės sudedamosios, yra dalis ES pastangų laikyti šią buvusią sovietinę šalį toliau nuo Rusijos įtakos.

Sutarties pasirašymo dar teks palaukti kelis mėnesius, nes spalį Ukrainoje vyks parlamento rinkimai, be to nerimaujama dėl J.Tymošenko likimo bei demokratijos būklės šalyje.

Sutartį, kurią sudaro 1700 puslapių, Briuselyje parafavo Ukrainos užsienio viceministras Pavlo Klimkinas bei ES vyriausiasis derybininkas Miroslavas Lajcakas.

ES diplomatai nesureikšmina šio įvykio, laikydami jį grynai techniniu.

„Bet tai yra geros valios signalas Ukrainai sekti europiniu impulsu“, – sakė vienas diplomatų.

„Abi šalys išreiškė savo bendrą ryžtą imtis kitų techninių žingsnių, kuriuos reikia žengti, kad būtų pasirengta Asociacijos sutarties pasirašymui“, – sakoma ES pareiškime, paskelbtame parafavus dokumentą.

Ukrainą pasveikino Audronius Ažubalis

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis pasveikino Ukrainą po penkerių metų derybų parafavus Asociacijos susitarimą su Europos Sąjunga, įskaitant ir glaudaus bendradarbiavimo bei plataus masto laisvos prekybos erdvės sutartį.

Tai, pasak ministro, yra puikus signalas Ukrainos visuomenei, kad Europos Sąjunga vertina šalies pasirinktą Europos kelią, ir dar kartą patvirtina, kad Ukraina – neatsiejama Europos dalis.

„Asociacijos sutartis yra veiksmingiausias instrumentas, priartinantis Ukrainą prie Europos demokratinių vertybių, suteikiantis stiprią paskatą reformuoti šalį“, – sako A.Ažubalis.

Derybos dėl Asociacijos susitarimo, prasidėjusios 2007 m., buvo baigtos 2011 m. gruodžio 19 d., apie tai paskelbus per Europos Sąjungos ir Ukrainos vadovų susitikimą Kijeve. Asociacijos susitarimas yra ne tik reikšmingas politinis pasiekimas, bet ir numato kliūčių prekyboje pašalinimą, įstatymų harmonizavimą pagal ES teisę, prisidės prie Europos Sąjungos, taip pat ir Lietuvos, bei Ukrainos ekonominių ir prekybinių santykių plėtojimo.

„Tikiuosi, kad sutartis bus pasirašyta netolimoje ateityje, nes derybose Lietuva dėjo daug pastangų, kad šis susitarimas būtų pasiektas. Tuo pačiu turime toliau atidžiai stebėti žmogaus teisių padėtį Ukrainoje”, – teigia ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius