Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 28 /19:20

Grėsmingos Katrinos metinės: Izaokas virto uraganu ir keliauja Naujojo Orleano link

Naujasis Orleanas antradienį ruošėsi pasitikti dar vieną uraganą, prie miesto artėjant stiprėjančiai atogrąžų audrai Izaokas, praėjus septyneriems metams po to, kai uraganas Katrina nusinešė 1 800 žmonių gyvybes šioje JAV džiazo sostinėje.
Naujasis Orleanas ruošiasi atremti atogrąžų audros „Izaokas“ smūgį
Naujasis Orleanas ruošiasi atremti atogrąžų audros „Izaokas“ smūgį / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV prezidentas Barackas Obama, neabejotinai prisimindamas kritikos bangą išprovokavusį savo pirmtako George'o W.Busho neveiklumą per ankstesnę tragediją, paskelbė nepaprastąją padėtį Luizianoje, leisdamas vietos valdžiai naudoti federalinių lėšų fondus. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujasis Orleanas ruošiasi atremti atogrąžų audros „Izaokas“ smūgį
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujasis Orleanas 

Prezidentas taip pat sušaukė pasitarimą su pareigūnais, įskaitant Federalinės nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros (FEMA) administratorių Craigą Fugate'ą, likus kelioms valandoms iki prognozuojamo Izaoko virtimo uraganu.

Katrina atnešė mirtį Naujajam Orleanui 2005 metų rugpjūčio 29 dieną, o vangi Vašingtono administracijos reakcija į šią nelaimę aptemdė G.W.Busho antrąją kadenciją.

Katrina atnešė mirtį, o vangi Vašingtono administracijos reakcija į šią nelaimę aptemdė G.W.Busho antrąją kadenciją.

JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC) 6 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku paskelbtame pranešime nurodė, kad Izaokas buvo maždaug už 355 kilometrų į pietryčius nuo Biloksio miesto Misisipės valstijoje, o jo vėjo greitis tuo metu siekė iki 113 kilometrų per valandą.

Anksčiau Naujajame Orleane ir aplinkinėse teritorijose buvo paskelbtas uragano pavojus, kai Izaokas pasuko Meksikos įlankos pakrantės link, o NHC nurodė, kad audra veikiausiai virs uraganu, prieš pasiekdama sausumą antradienio popietę arba vakarą.

Alabamos gubernatorius Robertas Bentley paskelbė privalomą evakuaciją Meksikos pakrantėje esančiose Mobilio ir Boldvino apygardose.

Naujajame Orleane paprastai gyvybe trykštantis Prancūzų kvartalas pirmadienio vakarą buvo baugiai tylus, pradėjus kristi pirmiesiems lietaus lašams ir stiprėjant vėjui.

Nuobodžiaujantys apsaugininkai žvilgčiojo iš pustuščių barų ir striptizo klubų akmenimis grįstoje Burbonų gatvėje, kurioje klaidžiojo tik saujelė narsiausių turistų. Daugelis restoranų buvo užsidarę, o kai kurie viešbučiai nurodė svečiams išsiregistruoti iki antradienio vidurdienio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujasis Orleanas ruošiasi atremti atogrąžų audros „Izaokas“ smūgį
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujasis Orleanas ruošiasi atremti atogrąžų audros Izaokas smūgį

Luizianos gubernatorius Bobby Jindalas rekomendavo savanorišką evakuaciją, paragino žmones ruoštis blogiausiam.

„Jeigu esate žemumose ir galvojate apie evakuaciją, šiandien yra tinkama diena tai padaryti“, – jis sakė pirmadienį.

Luizianos gubernatorius Bobby Jindalas rekomendavo savanorišką evakuaciją ir paragino žmones ruoštis blogiausiam.

„Jeigu planuojate likti namuose, šiandien yra diena, kai reikėtų apsirūpinti atsargomis. Primygtinai raginu žmones nelaukti“, – pridūrė B.Jindalas, kuris yra išvykęs į Respublikonų partijos nacionalinį suvažiavimą Tampos mieste Floridoje, kuris taip pat buvo pavėlintas dėl artėjančios audros.

Tarp paklausiusių šių raginimų buvo Tammy Edmondson, kuri atrodė susirūpinusi, kraudamasi maisto atsargas parduotuvėje „Target“ su savo dukra ir drauge.

T.Edmondson sakė išvykusi iš miesto prieš atslenkant Katrinai ir tąsyk namo galėjusi grįžti tik po mėnesio.

„Patyrėme didelę žalą – kai kurią dar tebetaisome“, – aiškino moteris.

FEMA nurodė, kad buvo aktyvuotas jos Nacionalinio atsako koordinavimo centras, kuris reaguos į pagalbos pranešimus iš nukentėjusių valstijų.

Krizių valdymo agentūra taip pat išsiuntė keturias gelbėtojų komandas į Meksikos įlankos valstijas ir sutelkė kitų išteklių iš anksto numatytose vietose arčiau numatomos stichijos siautėjimo zonos.

Misisipė pirmadienį aktyvavo 1 500 Nacionalinės gvardijos karių, Luiziana nurodė sutelkti apie 4 100 karių ir lakūnų, ruošiantis Izaoko priartėjimui prie sausumos.

Tuo tarpu Floridoje sustiprinta parengtis paskelbta tik kelioms dešimtims pareigūnų.

Luiziana, Misisipė ir Alabama paskelbė perspėjimus dar sekmadienį, praėjus parai po to, kai Izaokas privertė atidėti vienai dienai respublikonų suvažiavimo pagrindinę programą.

NHC perspėjo, kad Izaokas gali atnešti iki 45 centimetrų lietaus palei Meksikos įlankos pakrantę ir sukelti „izoliuotų tornadų“ Floridos centrinėje ir šiaurės vakarinėje dalyje.

Pagal žuvusiųjų skaičių Katrina buvo trečias didžiausias uraganas per JAV istoriją. Ši audra naikino namus ir sukėlė humanitarinę krizę Naujajame Orleane, garsėjančiame muzika, nerūpestinga atmosfera ir kreolų virtuve. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujasis Orleanas ruošiasi atremti atogrąžų audros „Izaokas“ smūgį
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujasis Orleanas

Prieš septynerius metus priartėjus Katrinai, iš Naujojo Orleano buvo nurodyta evakuoti 1,4 mln. gyventojų ir miesto svečių, tačiau daugelis jų negalėjo arba nenorėjo išvykti ir vėliau įstrigo.

Nesiėmus reikiamų pasiruošimų, kai kurie gyventojai buvo priversti trauktis į savo namų palėpes nuo kylančio potvynių vandens ir netgi laužyti stogus, tačiau daugybė žmonių žuvo, šalies lyderiams vangiai reaguojant į šią nelaimę.

Izaokas jau atnešė liūtis ir sukėlė dideles bangas jūroje prie Floridos salų, anksčiau savaitgalį nusiaubęs neturtingą Haitį, kur žuvo 19 žmonių, ir Kubą.

Tampoje vykstančio respublikonų suvažiavimo, per kurį partija planavo iškilmingai paskelbti Mittą Romney savo kandidatu į Baltuosius rūmus, pradžia buvo aptemdyta, kai dėl blogų orų blanki atidarymo sesija tetruko trumpiau nei dvi minutes.

Partijos pareigūnai sakė, kad svarbiausių oratorių, tarp jų paties M.Romney, jo žmonos Ann ir kampanijos partnerio Paulo Ryano kalbų antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį laikas nebus keičiamas.

Papildyta 15:09: atogrąžų audra Izaokas virsta uraganu

Atogrąžų audra Izaokas antradienį sustiprėjo ir jau beveik virto uraganu, slinkdama virš Meksikos įlankos link Luizianos, kurios lėkštose pakrantėse gyvenantys žmonės paliko namus užkaltais langais ir išvyko toliau į sausumą, o Naujojo Orleano gyventojai neramiai spėlioja, ar atlaikys dambos, sutvirtintos po katastrofinio uragano Katrina.

Meteorologai prognozuoja, kad audros vėjai vėliau antradienį pasieks 1-osios kategorijos uragano greitį, o trečiadienį paryčiais „Izaokas“ pasieks pelkėtas pietryčių Luizianos pakrantes.

Labiausiai nerimaujama dėl Naujojo Orleano, nes šios didelės ir lėtai judančios audros centras juda tiesiai į šį miestą.

Tačiau Izaokas tikriausiai skaudžiai smogs ir aplinkiniams regionams: smarkūs vėjai buvo jaučiami už daugiau nei 320 kilometrų nuo audros centro.

Antradienio rytą Izaokas tebebuvo smarki ir didelį potencialą turinti atogrąžų audra, kurios vėjo gūsių greitis siekė 113 kilometrų per valandą.

5 val. JAV Rytų pakrantės (13 val. Lietuvos) laiku jos centras buvo už maždaug 200 kilometrų į pietryčius nuo Misisipės žiočių ir judėjo į šiaurės vakarus 19 kilometrų per valandą greičiu, nurodė Majamyje įsikūręs JAV Nacionalinis uraganų centras.

Nors Izaoko artėjimas minint septintąsias Katrina siautėjimo metines neišvengiamai provokavo palyginimus, ši audra toli gražu nėra tokia galinga.

Katrina vienu metu buvo tapusi 5-osios kategorijos uraganu, kai jos vėjo greitis siekė 252 kilometrų per valandą, o 2005 metų rugpjūčio 29-ąją uraganas pasiekė sausumą, būdamas 3-os kategorijos.

Papildyta 19.20 val.: JAV prezidentas Barackas Obama paragino šalies gyventojus, kurie gali atsidurti Izaoko kelyje, rimtai reaguoti ir vykdyti pareigūnų nurodymus.

„Rengiantis Izaoko smūgiui, aš raginu Meksikos įlankos pakrantės gyventojus įsiklausyti į vietos pareigūnų nurodymus ir juos vykdyti, taip pat ir tuo atveju, jei jie nurodys evakuotis“, – antradienį kalbėjo JAV prezidentas.

Anot jo, audra gali sukelti potvynius ir sukelti kitokios žalos.

Kalbėdamas iš Baltųjų Rūmų jis pridėjo: „Dabar nėra tas laikas, kai galima bandyti likimą. Dabar negalima praleisti oficialių perspėjimų. Jūs privalote priimti tai rimtai“.

B. Obama taip pat teigė, kad dar prieš savaitę nurodė Federalinei nepaprastųjų situacijų valdymo agentūrai (FEMA) glaudžiai bendradarbiauti su vietos pareigūnais rajonuose nuo Puerto Riko iki Floridos, Luizianos ir kitų Meksikos įlankos pakrantės valstijų.

„Dabar jau turime paruošę operatyvines grupes ir atsargas, kurių gali prireikti audros kelyje atsidūrusioms bendruomenėms. Ir toliau stengsiuosi užtikrinti , kad federalinė valdžia darytų viską, kad padėtų Amerikos žmonėms pasirengti ir atsigauti po šios pavojingos audros“, – pridūrė jis.

Papildyta 19.57 val.: BBC praneša, kad Izaokas jau virto uraganu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius