-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Rusiją sprukę Rytų Ukrainos gyventojai Kremliui neberūpi: stovyklos uždaromos

Tūkstančiai iš Rytų Ukrainos į Rusiją nuo karo bėgusių žmonių įstrigo nežinioje. Karo Rytų Ukrainoje pradžioje dosniai rėmusi valdžia nebenori rūpintis pabėgėliais, skelbia npr.org.
Rytų Ukrainos pabėgėliai
Rytų Ukrainos pabėgėliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rusija Ukraina

Rusijos federacijos migracijos tarnyba skelbė, kad per du metus į šalį atvyko beveik milijonas anksčiau Ukrainoje gyvenusių žmonių. Kai kurie į Rusijos pusę iš Donbaso atžygiavo tik su būtiniausiais daiktais, tikėdamiesi prieglobsčio ir dosnumo.

Entuziazmas išgaravo greitai

Piliečių pagalbos komiteto vadovė Svetlana Ganuškina teigė, kad iš pradžių ukrainiečiai išties buvo sutinkami išskėstomis rankomis.

„Kai visa tai prasidėjo, mūsų invazija į Ukrainą, jie atidarė gerai aprūpintas stovyklas tiems, kurie atvyks čia“, – pasakojo moteris. „Iš pradžių Rusija normaliai pasitiko pabėgėlius, kurių antplūdį išprovokavo“, – teigė S.Ganuškina.

Bet entuziazmas labai greitai išgaravo. Kai kurie atvykėliai susirado savo giminaičius Rusijoje ir persikėlė gyventi pas juos, bet likę stovyklose žmonės gyvena visiškoje nežinioje.

Štai „Ramunės“ stovykloje prie Azovo jūros, kur anksčiau stovyklaudavo vaikai, buvo priglausti 120 Rytų Ukrainos pabėgėlių. Vasario mėnesį ši stovykla užvėrė duris, o žmonės buvo priversti kraustytis lauk.

Namai Ukrainoje sugriauti

Stovykloje gyvenusi 36-erių metų Natalija Butko, trijų vaikų mama iš Donecko, teigė, kad sugrįžti atgal į Ukrainą šeima jau nebegali. Jų buvę namai sugriauti bombardavimų metu, o daiktus išvogė pašaliniai žmonės.

60-metė Raisa Latiuk, į Rusiją atvykusi kartu su savo vyru iš Gorlovkos, sakė žinanti, kad jų namas gerokai apgriautas, bet vis dar stovi. Tiesa, ji baiminasi grįžti, nes bombardavimai tęsiasi net ir Minske sutartų paliaubų metu.

„Dėl savęs aš nebijau, bet mano vyras patyrė jau du širdies smūgius. Turiu apsaugoti jį nuo viso šito“, – kalbėjo moteris.

„Dėl savęs aš nebijau, bet mano vyras patyrė jau du širdies smūgius. Turiu apsaugoti jį nuo viso šito“, – kalbėjo moteris.

Rusijos vyriausybė lengva ranka nukirpo dalį finansavimo pabėgėlių apgyvendinimui išsyk po to, kai šaliai smogė Vakarų sankcijos. S.Ganuškino teigimu, dabar norima uždaryti ir likusius pabėgėlių centrus, o visus neturinčius gyvenamosios vietos žmones suvaryti į vieną stovyklą.

Pabėgėlių centrai uždaromi

Nuo metų pradžios Rostove prie Dono, pietų Rusijoje, jau uždaryti 6 pabėgėlių priėmimo centrai. Uždaryta ir minėta „Ramunės“ stovykla, o žmonės speičiasi vienoje vietoje.

Jų teises ginti bandanti S.Ganuškina piktinasi, kad karą pati pradėjusi Rusija dabar nepasirūpina žmonėmis, kuriuos anksčiau kvietė slėptis nuo karinių veiksmų jos teritorijoje.

„Akivaizdu, kad mes turime kompensuoti savo valstybės gyventojų skaičiaus mažėjimą migracija“, – sakė ji, pridurdama, kad iš Rytų Ukrainos atvykę žmonės tam gali puikiai pasitarnauti, mat yra artimos kultūros atstovai, mokantys kalbą ir gerbiantys tradicijas.

Piliečių pagalbos komiteto atstovė pabrėžė, kad iš šimtų tūkstančių į Rusiją atvykusių Rytų Ukrainos gyventojų tik 275 gavo formalų pabėgėlių statusą. Likę buvo palikti likimo valiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius