Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2018 05 28 /17:12

Italijos prezidentas pavedė ekonomistui C.Cottarelli suformuoti vyriausybę – iki naujų rinkimų

Italijos prezidentas Sergio Mattarella pirmadienį pavedė ekonomistui Carlo Cottarelli suformuoti technokratų vyriausybę, šalį apėmus politinei suirutei, kurią išprovokavo žlugęs populistinių partijų bandymas ateiti į valdžią. 
Carlo Cottarelli
Carlo Cottarelli / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„Respublikos prezidentas Sergio Mattarella šįryt prezidentūroje susitiko su Carlo Cottarelli ir suteikė jam įgaliojimus formuoti vyriausybę. Carlo Cottarelli nusprendė priimti įgaliojimus“, – žurnalistams pranešė prezidento atstovas spaudai.

Už taupymą pasisakantis 64-ių C.Cottarelli 2008–2013 metais dirbo Tarptautiniame valiutos fonde (TVF).

Italija politinėje aklavietėje atsidūrė po kovo 4 dieną vykusių ir aiškaus nugalėtojo nedavusių rinkimų. Susidariusi padėtis išgąsdino akcijų rinkas, o investuotojai praranda entuziazmą skolinti Italijai.

C.Cottarelli Italijos vyriausybei greičiausiai vadovaus laikinai – jei parlamente neužsitikrins pakankamai pasitikėjimo balsų. Tuomet rudenį lauks nauji rinkimai.

Paskirtasis premjeras ir pats pridūrė, kad jei parlamentas nepatvirtins jo vyriausybės, nauji rinkimai bus surengti kažkuriuo metu "po rugpjūčio". Tiesa, kol kas C.Cottarelli kalba, lyg tikėtųsi laimėti balsavimą dėl pasitikėjimo.

„Ateisiu į parlamentą su programa, kurioje, jei laimėsiu balsavimą dėl pasitikėjimo, bus balsavimas dėl 2019 metų biudžeto. Tuomet parlamentas bus paleistas, o rinkimai įvyks 2019 metų pradžioje“, – sakė C.Cottarelli po susitikimo su prezidentu S.Mattarella.

„Per kelias pastarąsias dienas įtampa finansų rinkose išaugo, – pridūrė paskirtasis premjeras. – Kaip ten bebūtų, Italijos ekonomika auga, valstybės sąskaitos tebėra kontroliuojamos. Mano vadovaujama vyriausybė užtikrins išmintingą mūsų valstybės sąskaitų tvarkymą.“

Tuo tarpu Europos Sąjungos šalys pirmadienį paragino Italijoje suformuoti „stabilią, proeuropietišką“ vyriausybę, šios šalies prezidentui vetavus griežto euroskeptiko paskyrimą ekonomikos ministru ir taip sužlugdžius dviejų populistinių partijų bandymą suformuoti ministrų kabinetą.

„Penkių žvaigždžių judėjimo“ (M5S) ir „Šiaurės lygos“ lyderiai Luigi Di Maio ir Matteo Salvini griežtai kritikavo prezidento veto dėl ekonomikos ministro ir pasmerkė tai, ką pavadino Vokietijos, reitingų agentūrų ir finansinių lobistų kišimųsi.

Prieš kelias savaites S.Mattarella suirzęs paskelbė, kad jeigu nesutariančioms Italijos partijoms nepavyks susivienyti bendram Italijos labui ir suformuoti gyvybingą vyriausybę, jis pasirinks kokį nors jokiai politinei partijai tiesiogiai nepriklausantį technokratą, kad jis vadovautų šaliai iki kitų pirmalaikių rinkimų metų pabaigoje.

Pagaliau taip ir įvyko. S.Mattarella sekmadienį vetavo įnirtingo euroskeptiko Paolo Savonos paskyrimą ekonomikos ministru, tuo papiktindamas jį pasirinkusius prieš politinį elitą nusistačiusį M5S ir kraštutinių dešiniųjų „Šiaurės lygą“. Dėl prezidento veiksmų pasitraukė šių populistinių partijų paskirtas premjeras.

S.Mattarella sakė vetavęs ekonomikos ministro kandidatūrą, kad apsaugotų Italijos investuotojus, verslus ir šeimas, kad pasitikėjimą Italijos ketinimu laikytis euro prarandančios nervingos rinkos „nesudegintų“ jų turto.

ES užsienio politikos vadovė, buvusi Italijos užsienio reikalų ministrė Federica Mogherini sakė, kad „visiškai pasitiki Italijos institucijomis“.

„Esu tikra, kad Italijos institucijos ir Respublikos prezidentas pasirodys kaip visada tarnaujantys Italijos piliečių interesams, kurie, beje, taip pat sutampa su Europos Sąjungos stiprumu“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius