-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 09 12 /12:17

J.C.Junckerio metinė kalba: „Europa turėtų atsisakyti nesveiko nacionalizmo“

Trečiadienį Europos Parlamento sesijoje Strasbūre metinę kalbą sakydamas Europos Komisijos (EK) Jeanas Claude'as Junckeris siūlė, kad nelegalūs migrantai turėtų būti išsiųsti iš Europos, tačiau reikėtų atverti daugiau teisėtų migracijos kelių ir sukurti „tikrą partnerystę su Afrika“. EK prezidentas teigė, kad glaudesnis bendradarbiavimas gynybos srityje nereiškia Europos militarizacijos.
Jeanas Claude'as Junckeris
Jeanas Claude'as Junckeris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas apie Afriką – žemyną, kurio gyventojų skaičius sparčiai auga – J.C.Junckeris sakė, kad „jai nereikia labdaros, reikia tikros ir subalansuotos partnerystės“.

Jis teigė, kad naujas partnerystės planas prisidėtų prie 10 mln. naujų darbo vietų sukūrimo per ateinančius penkerius metus ir didesnių investicijų Afrikoje.

EK prezidentas užsiminė apie pasiūlymą iš Europos išsiųsti nelegalius migrantus, tačiau paragino atverti daugiau teisėtų migracijos kanalų.

„Mums reikia kvalifikuotų migrantų“, – sakė jis.

„Europa turi išlikti tolerantišku, atviru žemynu. Europa niekada netaps tvirtove, kuri atsuka nugarą pasauliui, ypač tai jo daliai, kuri kenčia“, – tikino J.C.Junckeris.

Jis pridūrė, kad sustiprintos Europos sienų apsaugos pajėgos turėtų padėti šalims įgyvendinti su imigracija susijusias taisykles.

Siūlo atsisakyti laiko persukimo

Kalbėdamas apie kitąmet vyksiančius rinkimus į Europos Parlamento, J.C.Junckeris teigė, kad „europiečiai nesidžiaugs, jei du kartus per metus turės persukti laikrodžius. Valstybės narės turėtų nuspręsti, kokiu laiku nori gyventi jų piliečiai – vasaros ar žiemos“.

Rugpjūčio pabaigoje J.C.Junckeris paskelbė, kad EK rekomenduos Europos Sąjungos šalims narėms panaikinti laikrodžių sukinėjimą dukart per metus.

„Atlikome apklausą, milijonai atsakė manantys, jog ateityje vasaros laikas turėtų galioti ištisus metus; tai ir nutiks“, – sakė jis Vokietijos transliuotojui ZDF.

Džiaugėsi gerėjančia ekonomika

J.C.Junckeris džiaugėsi, kad ekonominė krizė Europoje baigėsi, ekonomika stabiliai auga, nuo 2014-ųjų buvo sukurta 12 mln. naujų darbo vietų.

Kalbėdamas apie prekybą, J.C.Junckeris tikino, kad Europa liks atviras žemynas net ir tuo atveju, jei jos partnerės pasirinks kitus kelius.

EK prezidentas tikino, kad Europa turėtų diktuoti pasaulinius standartus, ypač informacinių technologijų, įskaitant dirbtinį intelektą, srityse.

Pasak J.C.Junckerio, euras – sėkmingas projektas, tačiau reikia jį sustiprinti kaip tarptautinę valiutą. „Euras turi tapti aktyviu naujos, labiau suverenios Europos instrumentu“, – sakė jis. EK prezidentas kalbėjo ir apie ES planus glaudžiau bendradarbiauti gynybos srityje.

Nesiekia militarizuoti ES

„Mes nenorime militarizuoti Europos Sąjungos. Mes norime tapti atsakingesni ir labiau nepriklausomi“, – sakė J.C.Junckeris ir pridūrė raginęs ES narės bendradarbiauti karinėje srityje.

J.C.Junckeris užsiminė apie išpuolius prieš Europos žiniasklaidos atstovus: pernai buvo nužudyti du tyrimų žurnalistai – slovakas Janas Kuciakas ir maltietė Daphne Caruana Galicia.

„Per daug žurnalistų yra gąsdinami, užpuolami ar net nužudomi, – kalbėdamas apie žurnalistikos svarbą teigė J.C.Junckeris. – Neįmanoma turėti demokratijos be žiniasklaidos laisvės.“

Pasak J.C.Junckerio, ES narės negali turėti teisės vetuoti Bendrijos užsienio politikos sprendimus. Pasak EK vadovo, sprendimai dėl užsienio politikoje ir mokesčių turėtų būti priimami už juos nubalsavus kvalifikuotai daugumai: 16-ai narių iš 28, arba kai pasiūlymui pritaria valstybės narės, atstovaujančios ne mažiau kaip 65 proc. bendro ES gyventojų skaičiaus.

EK prezidentas kalbėjo, kad Europa turėtų atsisakyti „nesveiko nacionalizmo“ ir rinktis „apšviestą patriotizmą“.

VIDEO: J.C.Junckerio metinė kalba: „Turime tapti pasauliniais žaidėjais“

„Stiprinti ES pasaulinį vaidmenį“

trečiadienį savo metiniame kreipimesi į Europos Parlamentą pažadėjo, jog bus imtasi žingsnių stiprinti Europos Sąjungos vaidmenį pasaulinėje arenoje.

„Privalome tapti stambesniu pasauliniu veikėju, – sakė J.C.Junckeris prancūziškai prieš pereidamas prie anglų kalbos. – Taip, esame pasauliniai mokėtojai, bet turime būti ir pasauliniai veikėjai.“

Šis J.C.Junckerio kreipimasis į ES asamblėją Strasbūre yra paskutinis prieš gegužę vyksiančius rinkimus, kuriuose stiprėjančios populistinės jėgos mes iššūkį centristiniam politiniam sparnui. Visgi Europos Komisijos pirmininko patarėjai tvirtino, kad ši kalba nebus jo gulbės giesmė.

J.C.Junckeris trečiadienį pristatė planus ES sienų apsaugai pasitelkti 10 tūkst. pareigūnų ir laikytis griežtos pozicijos dėl Europos prioritetų „Brexit“ derybose su Londonu.

„Europos Komisija šiandien siūlo stiprinti Europos sienų ir pakrantės apsaugos agentūrą, kad geriau apsaugotume savo išorines sienas, iki 2020-ųjų dislokuojant 10 tūkst. papildomų pasienio pareigūnų“, – sakė jis.

Savo kalboje EK vadovas sakė gerbiantis Didžiosios Britanijos sprendimą palikti ES.

„Tačiau taip pat prašome Britanijos vyriausybės suprasti, kad kas nors, paliekantis Bendriją, negali užimti tos pačios privilegijuotos pozicijos kaip šalis narė“, – sakė J.C.Junckeris.

Jis taip pat perspėjo, kad „jei paliekate sąjungą, tikrai nepriklausysite mūsų bendrajai rinkai ar jos dalims“.

„Finišo tiesiojoje esame pasiryžę laikytis auksinės politikos taisyklės. Kai turi politinį mandatą – pradedi tvirtai ir finišuoji tvirtai“, – sakė Europos Komisijos atstovas spaudai Margaritis Schinas prieš J.C.Junckerio kreipimąsi.

Kaip sakė vienas savo pavardės nenorėjęs skelbti Europos diplomatas, J.C.Junckeris žino, jog dabar „kritinis“ laikas parengti Europą tokiam pasauliui, kuriame prezidento Donaldo Trumpo vadovaujama Amerika yra nenuspėjama užsienio politikos draugė ir protekcionistinė prekybos varžovė.

Nepaisant vis rimtesnio iššūkio, kurį kelia populistinės ir nacionalistinės partijos, nepatenkintos Bendrijos taisyklėmis dėl imigracijos ir teisės viršenybės, J.C.Junckeris nori, kad Briuselis imtųsi reikšmingesnio vaidmens tarptautinėje arenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius