Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV analitikas M.Rojansky: „Jei elgsitės neatsakingai, JAV bus sunku įtikinti jus ginti“

JAV analitikas, tarptautinių santykių su Rytų Europos valstybėmis, priklausiusiomis Sovietų Sąjungai, ekspertas, „Guardian“, „Washington Post“, „Foreign Policy“ publikacijų autorius Matthew Rojansky teigia, kad NATO pasiryžę ginti Baltijos šalis, tačiau šios pačios turi demonstruoti savo pastangas. Kalbėdamas apie Ukrainą jis teigė, jog dabar jau matome dar vieną įšaldytą konfliktą. Tai analitikas teigė duodamas interviu postimees.ee.
Matthew Rojansky
Matthew Rojansky / Nuotr. iš „Flickr“

Kalbėdamas apie tai, ar Rytų Ukraina tampa dar vienu įšaldytu konfliktu, ekspertas teigė, kad visa situacija rodo, jog taip ir yra. 

„Rusija, siųsdama tūkstančius karių, tankų ir raketų į Ukrainą, aiškiai parodė, kad šio konflikto laimėti jėga neįmanoma. Peržvelgus Rytų Ukrainos žemėlapius tampa akivaizdu, kad jie sukūrė platų koridorių separatistams.

Anksčiau ukrainiečiai izoliavo Donecką ir Luhanską, tačiau dabar šie miestai vėl yra pasiekiami. Anksčiau ukrainiečiai norėjo uždaryti sieną su Rusija, ir buvo tik nedidelis ruožas, kurį kariuomenė galėjo lengvai kirsti, dabar ji yra plačiai atverta. Situacijoje, kuomet ukrainiečiai nieko negali pakeisti karinėmis priemonėmis, o politinės derybos pareikalaus laiko – šiuo atveju daug laiko – mes matome naują įšaldytą konfliktą“, – sakė M.Rojansky, pabrėždamas, kad nuo kitų teritorijų, esančių tokioje pačioje padėtyje, ši skiriasi tuo, jog yra kur kas didesnė, kur kas didesnė yra ir jos ekonomika.

Paklaustas, kokią grėsmę Baltijos šalims kelia Rusija ir kiek tvirti yra Baracko Obamos Taline pasakyti žodžiai, kad NATO tikrai gintų šias šalis intervencijos atveju, M.Rojansky teigė, jog nėra pagrindo netikėti tuo, tačiau ir pačios valstybės turi dėti pastangas ir demonstruoti, jog investuoja į krašto gynybos stiprinimą. 

Nereiškia, kad mes tikime, jog skirdami šią sumą jūs sugebėsite apsiginti. Žinoma, kad nesugebėsite! Netgi skirdami 100 proc. nesugebėtumėte to padaryti. Jums reikia pagalbos

„Jeigu jis sako, kad Talinas, Ryga ir Vilnius reiškia tiek pat, kiek Paryžius, Londonas ar Berlynas, aš tikiu, jog taip ir yra. Tačiau aš visuomet priminsiu draugams Baltijos šalyse, kad bendra gynybos sistemos kokybė yra labai svarbi.

Taigi reikalavimas krašto gynybai skirti 2 proc. BVP (Estija krašto gynybai šiuo metu skiria 2 proc. BVP – red. past.) – ir aš stebiuosi, kad tai yra 2 proc., nes anksčiau buvo kalbėta apie 3 proc., tačiau panašu, kad tai buvo užmiršta – nereiškia, kad mes tikime, jog skirdami šią sumą jūs sugebėsite apsiginti.

Žinoma, kad nesugebėsite! Netgi skirdami 100 proc. nesugebėtumėte to padaryti. Jums reikia pagalbos. Tačiau jeigu netobulinsite savo gynybos, mes negalėsime padėti. Tai tarsi komerciniai bankai – jūs negalite liepti mokesčių mokėtojams, kad jie turėtų gelbėti banką, kuris iššvaistė pinigus ar skyrė juos blogoms paskoloms. Jūs turite prisiimti atsakomybę už tai, kas jums priklauso, o mes rūpinsimės tuo, kas priklauso mums“, – teigė ekspertas.

Anot  M.Rojansky, nėra gerai, jog Latvija ir Lietuva skiria krašto gynybai tiek mažai lėšų, tačiau, be abejo, tam įtakos turėjo ir finansinė krizė, į kurią negalima nekreipti dėmesio, todėl šioms šalims negalima atsukti nugaros.

Jis pabrėžė, kad logika akivaizdžiai rodo – karo atveju Baltijos šalys taptų priešakine fronto linija, ir nėra nė vienos tobulos gynybos sistemos, todėl dabar reikia rūpintis ne tik galima gynyba, bet ir karo prevencija.  

M.Rojansky teigė, kad tai ypač svarbu Estijoje ir Latvijoje, kur gyvena nemažai rusų – valdžia turėtų dėti visas pastangas, kad jie būtų kaip įmanoma labiau integruoti, išsilavinę ir informuoti, jog jais nebūtų galima taip manipuliuoti kaip Kryme ar rytų Ukrainoje. „Ir jeigu šioje srityje jūs elgsitės neatsakingai, bus labai sunku įtikinti amerikiečius, kad jie turėtų gelbėti jus nuo jūsų pačių klaidų. Skamba žiauriai, tačiau taip yra“, – teigė jis.

Jeigu šioje srityje jūs elgsitės neatsakingai, bus labai sunku įtikinti amerikiečius, kad jie turėtų gelbėti jus nuo jūsų pačių klaidų

Kalbėdamas apie Vladimirą Putiną ir tai, ko jis iš tiesų siekia, ekspertas teigė, kad beveik neįmanoma atlikti Rusijos prezidento veiksmų ir kalbų analizės, visos jos gali pasirodyti esančios klaidingos.

„Manau, kad savo pareiškimuose jis sako tai, ką nori, jog mes žinotume. Tai nebūtinai reiškia, kad jis iš tiesų to nori, tačiau nori, jog mes taip manytume. Manau, kad neįmanoma atlikti jo asmenybės analizės, nes jis yra buvęs KGB šnipas, taigi, tai yra  sritis, kurią jis puikiai išmano. Jis yra šios srities ekspertas, puikiai žino, kaip save pristatyti, kad niekas nesuprastų, kas jis yra ir ko jis nori“, – tvirtino M.Rojansky. 

Tačiau, jo manymu, iš V.Putino pareiškimų galima susidaryti įspūdį, kad jis nėra pamišėlis, norintis Šaltojo karo.

„Jis nenori gyventi izoliuotoje Rusijoje, kuri taptų gigantiška Šiaurės Korėja. Tačiau iš jo pareiškimų akivaizdu, kad jis nepasitiki Vakarais. Mums gali tekti vesti derybas kaip priešams“, – sakė M.Rojansky.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius