Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV mirė buvęs valstybės sekretorius Warrenas Christopheris

Buvęs JAV valstybės sekretorius Warrenas Christopheris, padėjęs atnešti taiką Bosnijai ir derėjęsis dėl amerikiečių įkaitų, mirė šeštadienį, eidamas 86–uosius, pranešė CNN televizija.
Warrenas Christopheris
Warrenas Christopheris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

W.Christopheris mirė Kalifornijoje, sirgęs inkstų ir šlapimo pūslės vėžiu.

Vyriausiasis JAV diplomatas prezidento Billo Clintono administracijoje, W.Christopheris buvo užkulisinis derybininkas. Dažnai vadintas slapiuoju valstybės sekretoriumi, jis garsėjo savo santūrumu.

Teisininko išsilavinimą įgijęs W.Christopheris buvo paskirtas valstybės sekretoriumi 1993 metais ir ėjo šias pareigas ketverius metus.

Per savo kadenciją šis JAV diplomatijos vadovas daug dėmesio skyrė NATO plėtrai, taikos procesui tarp Izraelio ir jo kaimyninių šalių, taip pat karo Bosnijoje ir Hercegovinoje užbaigimui.

Jis daug prisidėjo, kad Izraelis ir palestiniečiai pasirašytų Oslo susitarimus, taip pat prie karą Bosnijoje užbaigusios Deitono sutarties ir demokratijos stiprinimo Haityje.

Po Izraelio ir palestiniečių slaptų derybų dėl Oslo susitarimų, pagal kuriuos buvo įkurta Palestinos Autonomija mainais į palestiniečių sutikimą pripažinti Izraelio teisę egzistuoti, W.Christopheris buvo pasirinktas pirmininkauti šios sutarties pasirašymo ceremonijai.

Ši ceremonija įvyko Vašingtone 1993 metų rugsėjį: Yasseras Arafatas pasirašė Palestinos išsivadavimo organizacijos (PLO), o Izraelio premjeras Yitzhakas Rabinas – žydų valstybės vardu.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius