-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV pareigūnas: Rusija nori siekti naudos tik sau, bet yra galimybių teigiamiems pokyčiams

Rusijos užsienio politikoje, ypač santykiuose su kaimynais yra nemažai mąstymo, kad naudos turėti gali turėti tik viena pusė, tačiau yra galimybių sugrąžinti santykių su Maskva švytuoklę į teigiamą pusę, teigia JAV valstybės gynybos sekretoriaus pavaduotojas tarptautinio saugumo klausimais Alexanderis Vershbow .
Rusijos aviacijos parodos akimirkos
Rusijos aviacijos parodos akimirkos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vilniuje penktadienį viešėjęs A.Vershbow paklaustas, ar, jo požiūriu, Rusija atsisako „nulinės sumos“ žaidimo taisyklių, t.y. savo interesų siekimo kitų valstybių sąskaita, savo užsienio politikoje atsakė, kad „vaizdas yra miglotas“.

„Rusų požiūryje į daugelį klausimų mes tikrai matome nemažai “nulinės sumos„ mąstymo. Ypatingai jų santykiuose su kaimyninėmis valstybėmis ar tai būtų Baltarusija, ar Ukraina ir Centrinė Azija. Akivaizdu, kad santykiai su Rusija yra sudėtingi. Mes turime būti realistiški net ir tiesdami partnerystės ranką“, – BNS sakė aukšto rango JAV Gynybos departamento atstovas.

Vis dėlto, jis pabrėžė, kad po pastarųjų Rusijos ir JAV prezidentų susitikimų atsivėrė galimybės pagerinti santykius su Maskva. Vašingtonas ir Maskva, pasak jo, atrado bendrų interesų Šiaurės Korėjos ar Irano branduolinių programų klausimais.

„Jei plėsime bendradarbiavimą, mes galbūt pajėgsime sumažinti įtarumą ir nepasitikėjimą, kuris aiškiai išaugo. Juose (santykiuose - BNS) yra bendradarbiavimo krypčių, jie yra pagrįsti bendrais interesais kovojant su teroristais, branduolinių ginklų neplatinimu ar Artimųjų Rytų regiono stabilumu. Neseniai pasistūmėjome su rusais Afganistano klausimu“, – sakė jis. 

Pasak A.Vershbow, JAV yra susirūpinusios dėl pastarųjų rusų ir baltarusių pratybų „Zapad 2009“ scenarijaus ir masto, tačiau, jo teigimu, turint omenyje pratybų scenarijų nebūtinai reikėtų interpretuoti pernelyg plačiai.

„Pratybos yra pratybos, jos turi padėti karinėms pajėgoms tobulinti efektyvumą“, – sakė JAV pareigūnas.

Akivaizdu, kad santykiai su Rusija yra sudėtingi. Mes turime būti realistiški net ir tiesdami partnerystės rankąKalbėdamas apie pradedamą rengti naująją NATO strateginę koncepciją A.Vershbow, kuris 1999 metais dalyvavo rengiant senąją strateginę koncepciją, sakė po teroristų ir kibernetinių atakų pasaulis pasikeitė, o kariavimo metodai evoliucionavo.

„Aš manau mes sutarsime, kad grėsmės visuomenėms ir valstybėms šiandien nėra tik karinės. Jomis gali būti energijos kaip ginklo panaudojimas, kibernetinės atakos, kurios nereiškia agresijos, bet vis dėlto kelia grėsmę. Dėl to bus sudėtingi debatai, bet aš manau, Jungtinės Valstijos šiuo atžvilgiu į 5-ąjį straipsnį žvelgs plačiai. JAV nori būti tikros, kad visi sąjungininkai realistiškai žvelgtų į visas grėsmes ir visą spektrą priemonių, nukreiptų prieš jas“, – sakė JAV pareigūnas.

Jo teigimu, tai reiškia, kad reikia surasti pusiausvyrą tarp NATO gebėjimo sutelkti galią, atsakyti į tolimus konfliktus, kaip Afganistane, ir suteikti realią reikšmę 5-ajam straipsniui.

„5-asis straipsnis yra Aljanso pagrindas ir turi būti patikimas. Mes žinome, kad jis svarbus Lietuvai ir kitoms Rytų Europos šalims, ypač po įvykių Gruzijoje. Mes turime būti užtikrinti, kad turime išteklių naujajai strategijai paremti kai ją priimsime. Mes taip pat turime užtikrinti, kad Aljansas kaip organizacija būtų pajėgus tinkamai funkcionuoti“, – dėstė A.Vershbow.

Kalbėdamas apie naująją strateginę koncepciją, kurios kūrimu užsiimančioje ekspertų grupėje dalyvauja ir bendras Baltijos šalių atstovas, jis pabrėžė, kad santykiai su Rusija yra sudėtingi ypač kai paliečiami vadinamosios posovietinės erdvės klausimai, todėl Aljansas turi būti apdairus vykdant būtiną planavimą.

„Ir atlikdamas pratybas, kurios parodytų, kad Vašingtono sutarties garantijos yra tvirtos ir esant reikalui gali būti įgyvendintos praktiškai. Tai yra atgrasymo dalis“, – sakė A.Vershbow.

Kartu jis pažymėjo, kad JAV, kaip ir ilgą laiką iki šiol, susirūpinimą kelia, Aljanso šalių gynybai skiriamų lėšų kiekis. Naštos prisiėmimo klausimas, pasak jo, buvo iššūkis nuo pat NATO sukūrimo, o dėl pasaulinės krizės šis klausimas tapo dar aktualesnis. JAV atstovas pabrėžė, kad daug šalių gynybos finansavimą apkarpė didesne dalimi nei visą finansavimą apskritai.

Pasak jo, Amerikoje taip pat vyksta įtemptos politinės diskusijos dėl gynybos finansavimo, nes karo pramonė yra susijusi ne tik su pačia gynyba, bet ir darbo vietomis. Vis dėlto, A.Vershbow pažymėjo, kad JAV išlaidos gynybai ir toliau gerokai viršys 2 proc. nuo BVP ribą.

„JAV į savo įsipareigojimus žiūri rimtai, bet ilgalaikė NATO sveikata reikalaus geresnio darbo dalinantis naštą. Man regis, tik 5 iš 28 NATO narių atitinka NATO siekį, kad gynybai būtų skiriama 2 proc. nuo Bendrojo vidaus produkto. Mes šios problemos neišspręsime šiandien ar rytoj, bet per artimiausius kelis metus reikia pasistengti labiau. Kitaip NATO neturės įrankių įgyvendinti ambicingą naująją strategiją, kuri bus paskelbta maždaug po metų“, – konstatavo A.Vershbow. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius