Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ragina Didžiąją Britaniją išlaikyti stiprų balsą ES

Jungtinės Valstijos viešai išsakė susirūpinimą dėl Didžiosios Britanijos planų iš naujo derėtis dėl savo santykių su Europos Sąjunga (ES), o vienas aukštas pareigūnas sakė, kad Vašingtonui svarbus „stiprus britų balsas“ Europoje.
Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II
Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šie JAV valstybės sekretorės pavaduotojo Europos reikalams Philipo Gordono komentarai nuskambėjo prieš šį mėnesį planuojamą paskelbti Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono svarbią kalbą, kurioje jis, kaip numatoma, pažadės referendumą dėl Didžiosios Britanijos narystės Bendrijoje.

„Palaikome stiprėjantį ryšį su ES kaip su institucija, kuri įgyja vis svaresnį balsą pasaulyje, ir norime matyti stiprų britų balsą tokioje ES“, – Ph.Gordonas sakė žurnalistams Londone, o jo žodžius spauda citavo ketvirtadienį.

„Tai atitinka Amerikos interesus. Sveikiname į išorę žvelgiančią ES su Didžiąja Britanija jos sudėtyje“, – pridūrė jis.

Ph.Gordonas perspėjo, kad „referendumai dažnai nukreipdavo valstybes vidun“, taip pat sakė esantis susirūpinęs, kad pernelyg užsitęsė diskusijos dėl ES struktūrų.

„Kiekviena valanda, praleista ginčijantis dėl Europos Sąjungos institucijų sąrangos, reiškia, kad praleista viena valanda mažiau, tariantis, kaip spręsti bendras problemas dėl darbo vietų, augimo ir tarptautinės taikos visame pasaulyje“, – sakė jis.

Tačiau jis pabrėžė: „Kas atitinka Jungtinės Karalystės interesus, sprendžia pati Jungtinė Karalystė.“

Manoma, kad šį mėnesį D.Cameronas savo kalboje išdėstys savo planus iš naujo tartis su ES dėl Didžiosios Britanijos narystės sąlygų, įskaitant ketinimus susigrąžinti kai kurias galias, o galutinį sprendimą premjeras tikriausiai pasiūlys priimti rinkėjams.

D.Cameronas smarkiai spaudžiamas euroskeptikų savoje Konservatorių partijoje, įskaitant Londono merą Borisą Johnsoną, kuris praeitą mėnesį ragino santykius su Briuseliu grįsti vien prekyba.

Tačiau D.Camerono planai kelia nerimą Didžiosios Britanijos verslo lyderiai, kurie trečiadienį paskelbtame atvirame laiške perspėjo, jog pakartotinės derybos dėl narystės gali lemti Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš ES, o tai sukeltų „žalojančių“ pasekmių ekonomikai.

Reaguodamas į Ph.Gordono komentarus, D.Camerono biuro Dauningo gatvėje atstovas tvirtino: „Jungtinės Valstijos nori į išorę žvelgiančios ES su Didžiąja Britanija jos sudėtyje – mes norime to paties.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius