-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV rytinių valstijų link artėjanti audra Florence pavirs uraganu

Audra Florence, slenkanti JAV rytinės pakrantės link, iki pirmadienio vakaro veikiausiai virs pavojingu dideliu uraganu, informavo JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC), kelioms stichiją atremti besirengiančioms valstijoms paskelbus nepaprastąją padėtį.
Audra Gordon Floridoje
Audra JAV/Asociatyvinė nuotr. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

NHS 6 val. Lietuvos laiku paskelbtame pranešime nurodė, kad Florence centras tuo metu buvo apytikriai 1 100 km atstumu į pietryčius nuo Bermudos.

Vėjo greitis siekė 144 kilometrų per valandą, taigi, pagal penkiabalę Saffiro-Simpsono skalę audra vertinama kaip 1-osios kategorijos uraganas.

NHC įspėjo, kad Florence gali „iki pirmadienio vakaro greitai sustiprėti iki didelio uragano ir visą antradienį veikiausiai bus itin pavojingas didelis uraganas“.

Audra šiuo metu juda vakarų kryptimi apie 11 kilometrų per valandą greičiu. Prognozuojama, kad ji paveiks didelę dalį JAV Rytų pakrantės – teritoriją nuo šiaurinės Floridos iki Naujojo Džersio.

Jei uragano trajektorija nepasikeis, pagrindinis smūgis teks Šiaurės ir Pietų Karolinoms bei Virdžinijai. Visose trijose valstijose iš anksto paskelbta nepaprastoji padėtis.

Virdžinijos gubernatoriaus Ralpho Northhamo biuras apibūdino Florence kaip didžiausią per pastaruosius dešimtmečius uraganą šioje valstijoje ir perspėjo apie tikėtinus „katastrofiškus potvynius, galingus vėjus ir galimus elektros tiekimo sutrikimus plačioje teritorijoje“.

„Didžiausią pavojų gyvybei uraganai kelia ne dėl savo smarkaus vėjo – pražūtingiausias šių audrų padarinys yra potvyniai“, – pabrėžė gubernatoriaus biuras.

Tuo metu JAV karinis laivynas įsakė didelėje bazėje Virdžinijoje esantiems laivams išplaukti į vandenyną, nes „prognozuojami niokojantys vėjai ir kylantis jūros potvynis yra pernelyg smarkūs, kad laivai galėtų likti uoste“.

Dar du uraganai

Kaip pranešė Šiaurės Karolinos gubernatoriaus Roy Cooperio biuras, Florence poveikis jau juntamas palei valstijos pakrantę, o dėl didelio vandenyno bangavimo formuojasi gyvybei pavojų keliančios grįžtamosios srovės ir mūša.

„Visiems, esantiems Šiaurės Karolinoje, būtina atidžiai stebėti Florence ir jau dabar pradėti ruoštis vėliau šią savaitę pasireikšiantiems padariniams“, – sakė R.Cooperis.

Audra „yra pernelyg galinga ir neprognozuojama, kad rizikuotume“, Pietų Karolinoje skelbdamas nepaprastąja padėtį nurodė gubernatorius Henry McMasteris.

Siaučiant Florence kilusios didelės bangos gali pasiekti teritoriją nuo šiaurės Karibų iki Kanados pajūrio provincijų pietinių krantų.

Per Atlanto uraganų sezono tašką statistinę kulminaciją Florence iš rytų ir vakarų seka dar du uraganai – Helene ir Issac.

Anot NHC, šiuo metu į pietryčius nuo Žaliojo Kyšulio salų slenkančio „Helene“ vėjo greitis siekia 136 kilometrų per valandą. Prognozuojama, kad iki savaitės vidurio uraganas pradės slinkti į šiaurės vakarus, o vėliau – šiaurės kryptimi, į Atlanto vidurį.

Tuo tarpu Issac, vėlai sekmadienį tapęs penktuoju dabartinio sezono uraganu, juda į vakarus, Karibų link.

6 val. Lietuvos laiku Issac, kurio vėjo greitis siekia 120 kilometrų per valandą, buvo apytiksliai už 2 100 km į rytus nuo Priešvėjinių salų. Šis regionas dar neatsigavęs po pernykščio galingo uragano Maria.

Prognozuojama, kad artimiausiomis dienomis Issac dar sustiprės, bet iki savaitės vidurio, kai audra priartės prie Karibų, ji jau nebebus tokia galinga.

Manoma, kad mažiausiai 3 057 žmones, daugiausiai Puerto Rike, pražudęs Maria pagal padarytą žalą yra trečias atogrąžų ciklonas per visą meteorologinių stebėjimo istoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius