-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jungtinėmis Valstijomis pasaulyje žavimasi labiausiai, rodo apklausa

Jungtinėmis Valstijomis pasaulyje žavimasi labiausiai ir taip yra pirmiausia dėl prezidento Baracko Obamos ir jo administracijos žavesio, kuris prilygsta tikrų žvaigždžių spindesiui, rodo nauja apklausa.
JAV vėliava
JAV vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pernai JAV šiame sąraše buvo septintoje vietoje, o šiemet atsidūrė pirmojoje – aplenkusios Prancūziją, Vokietiją, Jungtinę Karalystę ir Japoniją, kurios užbaigia pirmąjį sąrašo „Nation Brand Index“ (NBI) penketuką.

„Tikrai nuostabu tai, kad per visus tuos metus, kai studijavau valstybių reputaciją, niekada nemačiau, kad kokia nors šalis patirtų tokį didelį pozicijos pasikeitimą, kaip matome Jungtinių Valstijų 2009 metais (atveju)“, – sakė NBI steigėjas Simonas Anholtas (Saimonas Anholtas). Kasmet NBI įvertina 50–ies valstybių įvaizdį pasaulyje.

S.Anholtas mano, kad valdant ankstesnei George'o W.Busho administracijai, Amerika pasaulio akyse krito dėl nepopuliarios užsienio politikos, tačiau išrinkus B.Obamą, nepaisant ekonomikos nuosmukio, šios šalies reputacija pasaulyje pagerėjo.

„Jokio kito paaiškinimo nėra“, – interviu sakė S.Anholtas, kalbėdamas apie B.Obamos padarytą poveikį.

Pasaulinėje apklausoje, kurią atliko „GFK Roper Public Affairs & Media“, dalyvavo 20 tūkst. žmonių 20–yje turtingų ir besivystančių pasaulio valstybių. Jų buvo paprašyta įvertinti 50 šalių tokiose srityse kaip kultūra, valdymas, žmonės, eksportas, turizmas, gamtovaizdis ir švietimas.

Kanada šiemet patyrė didžiausią nuosmukį – iš ketvirtos vietos nukrito į septintąją, o Kinija pakilo per kelias pozicijas į 22 vietą, iš dalies, kaip mano S.Anholtas, dėl sėkmingai surengtos olimpiados.

Kinija visuomet būdavo prastai vertinama žmogaus teisių ir aplinkosaugos politikos srityse, tačiau labai gerai – kultūrinio paveldo srityje.

Italija antrus metus užėmė šeštą vietą, o Šveicarija šiemet yra aštuntoje vietoje. Devintoji vieta atiteko Australijai, o 10–ąja dalijasi Ispanija ir Švedija.

Sąrašo gale, 47–oje vietoje, yra Kolumbija ir Kenija. 49–oji vieta atiteko Angolai, o paskutinė, 50–oji, – Iranui. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius