Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip pasipiktinimas krize virsta pasauliniu judėjimu: „Mes esame finansinių spekuliacijų aukos“

Per visą pasaulį nusiritusi protestų banga jau vertinama kaip kylančio pasaulinio judėjimo prieš korporacijų godumą ir vyriausybių taikomus apkarpymus galios ženklas.
Protestas Bostone
Protestas Bostone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šeštadienį 951-ame mieste 80-yje šalių vyko protestai, kuriuos įkvėpė kampanija, užgimusi gegužės 15-ąją mitingu Madrido centrinėje „Saulės vartų“ aikštėje, kurį surengė „Indignados“ („Pasipiktinusiaisiais“) pasivadinusi grupė.

„Judėjimas „Indignados“ vėl kyla su pasauline jėga“, – sekmadienį skelbia antraštė pirmajame Ispanijos dienraščio „El Pais“ puslapyje. Italijos „La Stampa“ rašo: „Pasaulis išeina į gatves: vieningas, taikus ir spalvingas“.

„Faktas, kad dabar aiškiai yra tarptautinis judėjimas. Jo įžanga buvo Arabų pavasaris, matytas Kaire, Tunise ir Bengazyje“, – rašo italų dienraščio „La Repubblica“ skiltininkas Eugenio Scalfari.

„Jis išreiškia pyktį kartos, kuri neturi ateities ir tikėjimo tradicine politika, bet visų pirma – visomis finansinėmis institucijomis“, – sakė jis.

Bankininkystės sektorių kaltino korupcija

Didžiausi mitingai vyko Lisabonoje, Madride ir Romoje, kur į gatves išėjo dešimtys tūkstančių žmonių. Tūkstančiai protestavo ir Vašingtone bei Niujorke, kur pastarosiomis savaitėmis sustiprėjo judėjimas „Occupy Wall Street“ („Užimk Volstritą“).

„Labai jaudinama, kad šis judėjimas, kuris užgimė čia, išplito po visą pasaulį. Jau buvo laikas žmonėms pakilti“, – „Saulės vartų“ aikštėje sakė 24 metų Carmen Martin.

Jis išreiškia pyktį kartos, kuri neturi ateities ir tikėjimo tradicine politika, bet visų pirma – visomis finansinėmis institucijomis

Londone keliems tūkstančiams žmonių susirinkus finansiniame rajone netoli Šv.Pauliaus katedros, kilo susistumdymai. Demonstrantai nešėsi transparantus su užrašais „Kontratakuot“ („Strike Back“), „Jokių mažinimų!“ ir „Goldman Sachs“ yra velnio darbas!“

Prie mitingo Londone prisidėjo „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as, kuris nuo Šv.Pauliaus katedros laiptų į protestuotojus kreipėsi tokiais žodžiais: „Viena priežasčių, kodėl remiame tai, kas vyksta čia, „Occupy London“ („Užimk Londoną“), yra ta, kad bankininkystės sistema Londone gauna korumpuotus pinigus“.

Kai kurie protestuotojai, nepaisydami policijos raginimų skirstytis, per naktį stovyklavo priešais katedrą pastatytose palapinėse, kurių buvo maždaug 70. Dalyviai sakė, jog ketina čia likti tol, kol vyriausybė reaguos į jų reikalavimus.

Dideli protestai įvyko prie Europos Sąjungos (ES) institucijų Briuselyje ir Frankfurte, taip pat – Atėnuose, kur daugelio žmonių pasipiktinimą sukėlė skausmingi, tarptautinių skolintojų mainais į finansinę pagalbą primesti biudžeto apkarpymai.

„Tik vienas sprendimas: revoliucija!“

Romoje, kur įvyko didžiausias šeštadienio smurto protrūkis, mitingas greit virto gatvių mūšiais, kuriuose susirėmė protestuotojų su gobtuvais grupės ir policija. Pareigūnai prieš riaušininkus panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas.

„Šiandien yra tik pradžia. Viliamės žengti į priekį su pasauliniu judėjimu. Mūsų daug ir mes norime tų pačių dalykų“, – sakė 24 metų protestuotojas Andrea Muraro, inžinerijos studentas iš Padujos.

„Tik vienas sprendimas: revoliucija!“ – skelbė vienas plakatas. Viena protestuotojų grupė nešė karstą iš kartono su ant jo užrašytu Italijos premjero Silvio Berlusconi vardu.

S.Berlusconi vėliau pasmerkė „neįtikėtiną smurto lygį“ per demonstraciją, kuri vyko saugumo sumetimais uždarius svarbiausius Romos monumentus.

„Šiandien Romoje matėme tai, kas blogiausia Europoje“, – sakė meras Gianni Alemanno.

Protestuotojų grupės Italijos sostinėje padeginėjo automobilius, daužė bankų langus, svaidė akmenis į policininkus ir nusiaubė vieną bažnyčią.

70 žmonių buvo sužeista; policija areštavo 12 asmenų.

Niujorke, kur raitoji policija įsiveržė į Taimso aikštę, buvo areštuoti 88 žmonės. Buvo sužeista mažiausiai viena moteris.

Kanadoje, miestuose visoje šalyje, daugiau kaip 10 tūkst. žmonių per taikias protesto akcijas pūtė burbulus, brązgino gitaras ir skandavo šūkius prieš korporacijas.

„Tikiu, kad vyksta revoliucija“, – sakė 30 metų Annabell Chapa, kuri į mitingą Toronte vežimėlyje atsivežė vienų metų sūnų Jaydną.

Netikėta parama

Protestus netikėtai parėmė Italijos centrinio banko vadovas Mario Draghi, kuris yra dirbęs Volstrito gigantėje „Goldman Sachs“ ir kuris kitą mėnesį turi perimti vadovavimą   Europos centriniam bankui.

„Jie pyksta ant finansų pasaulio. Aš juos suprantu“, – šeštadienį per Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimą Paryžiuje sakė M.Draghi. Tačiau jis išreiškė apgailestavimą dėl pranešimų apie smurtą.

Mes esame finansinių spekuliacijų aukos ir ši taupymo programa mus sužlugdys

Portugalijos sostinėje Lisabonoje, kur demonstracijoje dalyvavo maždaug 50 tūkst. žmonių, 25 metų Mathieu Rego sakė: „Mes esame finansinių spekuliacijų aukos ir ši taupymo programa mus sužlugdys. Turime pakeisti šią supuvusią sistemą“.

Mažesni, daugiausia taikūs protestai taip pat vyko Amsterdame, Ženevoje, Majamyje, Juodkalnijoje, Paryžiuje, Sarajeve, Serbijoje ir Ciuriche, kur žmonės skandavo antikapitalistinius šūkius.

Meksikoje, Peru ir Čilėje tūkstančiai žmonių protestavo prieš tai, ką vadina neteisinga finansų sistema ir užsitęsusiu nedarbu.

Dienai prasidedant šimtai žmonių dalyvavo demonstracijose Honkonge ir Tokijuje. Japonijos sostinėje demonstrantai reiškė savo pasipiktinimą dėl Fukušimos branduolinės nelaimės.

Šimtai žmonių įsirengė stovyklą ir prie Australijos centrinio banko Sidnėjuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius