Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 15 /17:48

Traukiantis JK kabineto nariams Th.May tikino, kad „Brexit“ susitarimo alternatyva – jokio „Brexit“

Po žinios, kad Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga pasiekė preliminarų susitarimą, kuriam pritarė ir ministrų kabinetas Londone, iš pareigų pasitraukė „Brexit“ sekretorius Dominicas Raabas. Netrukus jo pavyzdžiu pasekė darbo ir pensijų sekretorė Esther McVey, jaunesnioji „Brexit“ ministrė Suella Braverman ir kiti kabineto nariai. Theresa May tris valandas laikė egzaminą Bendruomenių Rūmuose.
Dominicas Raabas atsistatydino
Dominicas Raabas atsistatydino / „Scanpix“/AP nuotr.

D.Raabas pareiškė, kad negali „ramia sąžine“ palaikyti susitarimo dėl „Brexit“ juodraščio, kuris užima daugiau nei 500 puslapių. Jis tviteryje išplatino atvirą laišką, kuriame paaiškino, kodėl traukiasi.

Dabar jau buvęs „Brexit“ sekretorius pareiškė negalintis sutikti su siūlomais mechanizmais ES narės Airijos ir Jungtinei Karalystei priklausančios Šiaurės Airijos pasienyje. D.Raabas taip pat mano, kad vyriausybė pagal susitarimą negalės įvykdyti visuomenei prieš praėjusius rinkimus duotų pažadų.

„Suprantu, kad nesutinkate su mano vertinimais. Nusipelnėte „Brexit“ sekretoriaus, kuris galės nuoširdžiai ginti jūsų pasiektą susitarimą. Aš ramia sąžine to daryti negaliu“, – laiške premjerei Theresai May rašė D.Raabas.

Jis vėliau davė interviu BBC, kuriame teigė, kad „ES šantažuoja Jungtinę Karalystę ir kad jis iš vyriausybės pasitraukė trečiadieninio neeilinio ministrų kabineto posėdžio pabaigoje.

Tiesa, Londone kalbama, kad D.Raabas atsistatydino, nes taikosi į Th.May kėdę.

Įtakingas euroskeptikas Jacobas Reesas-Moggas premjerei metė tiesioginį iššūkį – Bendruomenių Rūmų komitetui „1922“ įteikdamas laišką su raginimu balsuoti dėl nepasitikėjimo Th.May.

Gaisras Bendruomenių Rūmuose

Prieš tai apie atsistatydinimą paskelbė ir už Šiaurės Airijos reikalus atsakingas jaunesnysis ministras Shaileshas Vara. Jis pareiškė, kad siūloma „Brexit“ sutartis esą neužtikrina, kad Jungtinė Karalystė bus „suvereni, nepriklausoma šalis“.

Netrukus po to iš pareigų pasitraukė ir šalies darbo ir pensijų sekretorė Esther McVey.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Esther McVey
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Esther McVey

Ji viešame laiške Th.May pažėrė priekaištų vyriausybės vadovei ir siūlomai „Brexit“ sutarčiai – esą Londonas Bendrijai turės sumokėti kelias dešimtis milijardų svarų sterlingų, o mainais nieko negaus.

Vos E.McVey paskelbė apie atsistatydinimą, pasitraukianti pareiškė ir jaunesnioji „Brexit“ ministrė Suella Braverman, prie jos prisijungė torių partijai priklausanti parlamento sekretorė Anne-Marie Trevelyan.

Vakarop apie atsistatydinimą paskelbė prekybos pasiuntinys ir torių partijos vicepirmininkas Rehmanas Chishti.

Tokie manevrai – trys atsistatydinimai iki vidurdienio – reiškia, kad premjerės Th.May, kuri ketvirtadienį atsako į parlamentarų klausimus Bendruomenių Rūmuose, greičiausiai laukia savotiškas sukilimas Konservatorių partijoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Theresa May
„Scanpix“/AP nuotr./Theresa May

Nemažai torių labai nepatenkinti siūlomu susitarimu, kuriam ministrų kabinetas trečiadienį pritarė po penkių valandų diskusijų.

Vienas pagrindinių vadinamojo kieto „Brexit“ entuziastų Konservatorių partijoje Iainas Duncanas Smithas BBC jau spėjo pareikšti, kad D.Raabo atsistatydinimo pasekmės bus „sukrečiančios“. Esą D.Raabo laiškas liudija, kad jo vyriausybėje niekas neklausė.

Londone sklando gandai, kad grupė konservatorių sieks surengti balsavimą dėl nepasitikėjimo vyriausybės vadove. Panašu, kad toks balsavimas laukia artimiausioje ateityje.

D.Raabui paskelbus apie atsistatydinimą, iškart krito svaro kursas.

Savo ruožtu portalo Politico.eu politikos naujienų redaktorius Ryanas Heathas konstatavo: „Sunku sugalvoti blogesnį pirmąjį žingsnį „Brexit“ sutarčiai – per tris mėnesius atsistatydino jau antras vyriausiasis britų derybininkas.“

D.Raabas, kuris prieš 2016-ųjų referendumą dėl narystės ES rėmė stovyklą „Leave“, „Brexit“ sekretoriaus poste anksčiau pakeitė Davidą Davisą, kuris irgi pasitraukė, nes nepritarė Th.May planams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./585 puslapių „Brexit“ susitarimo projektas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./585 puslapių „Brexit“ susitarimo projektas

Progą pranešimui iškart rado ir opoziciniai leiboristai. Vienas jų šešėlinių ministrų Jonas Trickettas paskelbė: „Vyriausybė griūna prieš mūsų akis. Jau antrą kartą „Brexit“ sekretorius atsisakė paremti premjerės planą.

Tai jau 20-asis ministras, atsistatydinantis iš Theresos May vyriausybės per dvejus jos valdymo metus. Theresa May nebeturi autoriteto ir akivaizdžiai nesugeba pasiekti „Brexit“ susitarimo, kurį remtų bent jos pačios kabinetas, nekalbant apie parlamentą ir mūsų šalies žmones.“

Be to, kaip televizijos laidai „Good Morning Britain“ sakė leiboristų atstovas „Brexit“ klausimams Keiras Starmeris, parengtas dokumentas yra „apgailėtinai nesėkmingas“ derybų rezultatas.

Ar grius vyriausybė?

Dalis apžvalgininkų svarsto, kad dabar vyriausybėje įmanomas domino efektas – mat susitarimo dėl „Brexit“ juodraščiu per trečiadienio neeilinį posėdį nepasitenkinimą reiškė ir daugiau ministrų. Tarp jų D.Raabas nė nebuvo minimas.

O jei pasipils atsistatydinimai, vyriausybė neabejotinai grius. Darbo ir pensijų sekretorė E.McVey jau pasekė D.Raabo pavyzdžiu.

Kaip pastebi „The Guardian“, kol kas niekas dar nežino, ar ministrai, nepatenkinti siūloma „Brexit“ sutartimi, derina savo veiksmus.

Tačiau kabineto narių, trečiadienį smarkiai suabejojusių susitarimu, buvo net 11 iš 29, tad galima numanyti, kad atsistatydinimų gali būti dar daugiau – ypač turint omenyje galimybę, kad ateityje gali laukti kova dėl Konservatorių partijos pirmininko posto.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Be to, „The Guardian“ rašo, kad net geriausiais laikais D.Raabo atsistatydinimas būtų skaudus smūgis Th.May autoritetui: „Tačiau laikai nėra geriausi, kad galvas pakels parlamentarai, kurie yra nusiteikę atmesti May planus.“

Th.May kritikė torių gretose Anne Marie Morris BBC jau pareiškė, kad daugiau nei 48 jos kolegos Bendruomenių Rūmuose kreipėsi į įtakingą komitetą „1922“ su raginimu surengti balsavimą dėl nepasitikėjimo premjere.

Būtent tiek parlamentarų turi kreiptis į Grahamo Brady vadovaujamą komitetą, kad balsavimas įvyktų. A.M.Morris pareiškė siekianti Th.May patraukimo, nes esą tik taip bus tinkamai užbaigti „Brexit“ procesą.

Tiesa, A.M.Morris pridūrė mananti, jog parlamente nėra tiek balsų, kad būtų galima nušalinti vyriausybę – esą „visi iki vieno“ konservatoriai balsuos prieš nepasitikėjimą kabinetu.

Kita vertus, skelbiama, kad Th.May ketvirtadienį po pasirodymo Bendruomenių Rūmuose keliaus būtent pas G.Brady.

Galiausiai, po to, kai į komitetą „1922“ kreipėsi garsus euroskeptikas J.Reesas-Moggas, vadovaujantis kieto „Brexit“ norinčių deputatų blokui, paaiškėjo, kad 48 parašų dar nėra.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jacobas Reesas-Moggas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jacobas Reesas-Moggas

Savo ruožtu sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas pareiškė BBC radijui, kad įstatymų leidėjai turėtų pritarti „skyrybų sutarties“ juodraščiui, nes kitokie scenarijai yra „atstumiantys“.

„Galiausiai tai leis mums susigrąžinti valstybės kontrolę“, – nurodė jis.

Kaltinimai ankstesnei vyriausybei

Bendruomenių Rūmuose tris valandas kalbėjusi Th.May kaltino ankstesnę Davido Camerono vyriausybę, esą ji neturėjo „Brexit“ plano.

„Kai tapau premjerė, nebuvo jokio „Brexit“ plano“, – tikino ji, kurios atstovai žurnalistus tikino, kad premjerė nusiteikusi išsilaikyti poste iki pat kitų metų kovo, kai Jungtinė Karalystė turėtų oficialiai pasitraukti iš ES.

Vyriausybės vadovė kalbėjo apie sudėtingą procesą, privertusį JK atsidurti nelengvose situacijose. Pasak Th.May, kai bus sudarytas galutinis susitarimo variantas, ji parlamente prašys parlamentarų jį paremti dėl „valstybinio intereso“.

VIDEO: Mokosi iš T.May: Jeanas-Claude'as Junckeris atkartojo Didžiosios Britanijos ministrės šokių judesius

Th.May pareiškė, kad jei jie neparems jos susitarimo su Briuseliu projekto, iškils galimybė, kad šalis iš Europos Sąjungos išstos be jokio susitarimo arba išvis nebus jokio „Brexit“.

„Galime pasirinkti išstoti be susitarimo, galime rizikuoti tuo, kad nebus išvis jokio „Brexit“, arba galime pasirinkti susivienyti ir paremti geriausią susitarimą, dėl kurio galima susiderėti“, – parlamentui pasakė Th.May.

Th.May: „Galime pasirinkti išstoti be susitarimo, galime rizikuoti tuo, kad nebus išvis jokio „Brexit“, arba galime pasirinkti susivienyti ir paremti geriausią susitarimą, dėl kurio galima susiderėti.“

Jai paminėjus „jokio „Brexit“ galimybę, kai kurie parlamentarai pritariamai šaukė.

Kalbėdama apie susitarimo detales, ministrė pirmininkė pareiškė, kad „laisvas judėjimas baigsis kartą ir visiems laikams“.

Th.May pridūrė, kad jokia kita „pažengusi ekonomika prekių atžvilgiu neturi tokios geros prieigos prie ES“.

Pasak premjerės, tarp Bendrijos ir JK išliks artima bei lanksti partnerystė gynybos ir saugumo klausimais.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Theresa May Bendruomenių rūmuose
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Theresa May Bendruomenių rūmuose

Th.May, kurią puolė daugelis parlamentarų, gynė susitarime išdėstytas sąlygas dėl Airijos ir Šiaurės Airijos sienos. Ji sakė mananti, kad šis klausimas „bus geriausiai išpręstas ateityje“.

Vyriausybės vadovė tikino, kad nei JK, nei ES nėra visiškai patenkinta tuo, jog susitarime minima vadinamoji apsidraudžiamoji priemonė (backstop), kuri bus pritaikyta tuo atveju, jeigu abi pusės per 21 mėnesio pereinamąjį laikotarpį nesugebės susiderėti dėl platesnio susitarimo.

Anot Th.May, apsidraudžiamoji priemonė (backstop) būtų įtraukta į bet kokį susitarimą.

„Susitarimas praktiškai miręs“

Škotijos vyriausybės konstitucinių reikalų sekretorius Michaelas Russellas praieškė, kad Th.May „Brexit“ susitarimas „praktiškai yra miręs“.

„Brexit“ nėra geresnė ateitis – tai atgalinis žingsnis į įsivaizduojamą praeitį. Turime pripažinti, kad Škotijai ir jos piliečiams šis susitarimas yra nepriimtinas. Todėl ši vyriausybė negali jo remti“, – teigiama M.Russello pranešime.

Jis pridūrė, kad jei lapkričio 25-ąją vyksiančio ES viršūnių susitikimo metu bus pritarta planui, Škotijos parlamento nariai dėl jo balsuos prieš balsavimą Bendruomenių Rūmuose.

Toks balsavimas susitarimui neturės jokios įtakos, tačiau leis SNP pademonstruoti Škotijos nepritarimą Th.May „Brexit“ planui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius